PREMIERĂ – Un serial românesc cu Fram, Ursul Polar se luptă pentru finanțare în fața celor mai mari producători TV din lume

de | | 3 Minute

Un serial românesc cu Fram, Ursul Polar se luptă pentru finanțare în fața celor mai mari producători TV din lume

Povestea lui Fram, Ursul Polar ar putea deveni cunoscută în toată lumea, sub forma unui serial de animație pentru copii, amuzant și educativ, având ca teme principale ecologia și protejarea mediului.

Comunicat de presă. Două mici studio-uri de animație din România intră într-una dintre cele mai acerbe competiții internaționale, Cartoon Forum, care reunește cei mai bine cotați producători TV și zeci de filme de animație din lume.

Doi români vor participa în perioada 14-17 septembrie la cea mai mare sesiune de pitching pentru investiții din Europa, în cadrul Cartoon Forum. Evenimentul va reuni producători internaționali de seriale de animație și se desfășoară anul acesta în Franța, la Toulouse.

Miza românilor este să obțină finanțare pentru un film cu binecunoscutul personaj românesc Fram, Ursul Polar. Dacă va câștiga, producția va fi apoi difuzată în mai multe țări. Filmul va fi unul amuzant, dar educativ în același timp: temele principale sunt ecologia și protejarea mediului. În fața producătorilor se vor prezenta alte peste 90 de proiecte care au fost de asemenea selectate de către specialiști pentru finală.

Regizorul Ștefan Buzea și managerul de dezvoltare al proiectului Lumea lui Fram, Ciprian Beldean, vor merge la Toulouse cu un proiect care este pregătit să intre în producție. Proiectul are deja scenariul și conceptele vizuale pentru un serial de animație în centrul căruia se va afla Fram, Ursul Polar.

„Ne bucurăm că am fost selectați la Cartoon Forum. Din câte știm e o premieră pentru România pentru că, de-a lungul timpului, la această sesiune de pitch-uri au participat cu precădere producători din Europa de Vest de la cele mai puternice studiouri de animație.

Noi ne dorim ca Fram, Ursul Polar, un personaj cu notorietate în rândul copiilor și adulților români, să devină cunoscut în toată lumea. Povestea acestui ursuleț și aventurile prin care el trece sunt, după părerea noastră, o metodă excelentă prin care să educăm copiii și să-i facem conștienți de importanța ecologiei. Prin proiectul Lumea lui Fram ne dorim să modelăm adulții de mâine care sperăm să fie mult mai responsabili față de natură decât generația noastră”, spune Ciprian Beldean, business development manager Deveo Studio.

Cartoon Forum, cea mai mare competiție internațională de animații video

Cartoon Forum este o sesiune de pitch-uri jurizate pe care Fundația Cartoon din Bruxelles o organizează anual încă din 1990. Până în prezent, 814 proiecte au primit finanțare în sume care au depășit 2.8 miliarde de dolari. În medie, 1 din 3 proiecte ajunse în finală reușește să obțină finanțarea pentru că filtrele de selecție preliminară sunt foarte multe și la standarde ridicate.

Evenimentul reunește somități de nivel internațional în domeniul producției TV, personalități care decid, pe criterii tehnice, lista serialelor care vor primi finanțare.

„Practic, noi vom susține în fața juriului beneficiile pe care copiii și chiar părinții le obțin dacă urmăresc seria de animație pe care o propunem. Apoi, vom prezenta detaliile tehnice legate de cum va funcționa proiectul, iar la final, vom dovedi sustenabilitatea economică a proiectului Lumea lui Fram.

Va fi un pitch de 10 minute în care noi prezentăm proiectul, scenariul, conceptele de personaje și scenele cheie din film create în timpul etapei de pre-producție.

Ne propunem să difuzăm seria de animații în țări din Europa și, pe mai departe, țintim publicul din Statele Unite”, spune Ștefan Buzea, scenarist, regizor și animator Duo Animation.

Despre Lumea lui Fram

Lumea lui Fram a apărut din dorința de a dezvolta copii comunicativi, încrezători în propriile forțe și echilibrați din punct de vedere emoțional. Prin colaborarea cu psihologi, pedagogi, părinți, autori și scenariști, Lumea lui Fram a realizat cărți de educație emoțională și jocuri care dezvoltă competențele sociale.

Lumea lui Fram este un proiect 100% românesc pe care echipa de ilustrație și animație din cadrul Deveo Studio din Cluj-Napoca îl realizează din 2016.