Senzația de pe pielea mea – experiențe inedite la teatru senzorial

de | | 3 Minute

Senzația de pe pielea mea – experiențe inedite la teatru senzorial

Pașii obosesc să colinde drumurile cunoscute. Ochii își pierd strălucirea atunci când trebuie să privească în aceeași direcție. Gândurile rămân suspendate, blocate în rutina zilelor care curg fără să își oprească cursul firesc. În acele momente ai nevoie să simți. Să simți textura obiectelor din jur, să auzi șoaptele unui necunoscut, să simți fiorii provocați de căderea unei picături de apă de piele.

La limita dintre aceste două lumi – realitatea fadă și senzația extremă – se află teatrul senzorial. Apărut ca un manifest al regizorului și antropologului columbian Enrique Vargas, preluat și adaptat de Iwan Brioc sub forma teatrului senzorial labirint, această formă de reprezentație este una din cele mai intense experiențe artistice pe care o poți trăi vreodată.

În România, teatrul senzorial a pătruns în 2007 prin intermediul unui atelier organizat de eleva lui Vargas, Antonella Cirigliano, dezvoltat apoi în parteneriat cu Iwan Brioc sub forma unor proiecte comune numite „Citit în” și ,,Asociația Epsilon III”, derulate la București, Cluj-Napoca, Focșani și Slatina.

teatru senzorial cluj 2

La Cluj, teatrul senzorial ajunge în anul 2013 și este dezvoltat în cadrul Asociației Centrul de Resurse pentru Comunitate de grupul de Teatru Senzorial Labirint ,,Instinctiv”. În continuare, acest proiect se permanentizează în cadrul Asociației grație actorului Adrian Ciglenean, iar în anul 2014, inițiatorul Teatrului Senzorial Labirint în lume, Iwan Brioc, ajunge la Cluj, susținând traininguri pentru actorii acestui tip de teatru la Casa de Cultură a Studenților.

teatru senzorial cluj (4)

Activitatea grupului „Instinctiv” este cunoscută și apreciată de actorii-spectatori. Grupul de Teatru Senzorial Labirint din Cluj-Napoca a creat spectacole la Muzeul Etnografic, în cadrul Zilelor Clujului, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, în cadrul Festivalului Peninsula și a Festivalului 77 de ore, 77 de artiști, dar și în cadrul altor evenimente din țară. Cel mai recent spectacol creat de acest grup, numit Ritual Beyond Roots, s-a desfășurat în vara anului trecut la Casa de Cultură a Studenților.

teatru senzorial cluj (3)

Spectacolele de teatru senzorial nu sunt doar o experiență personală profundă, aproape răvășitoare, ci și o trăire colectivă prin dimensiunea socială pe care acestea le implică. Partea fascinantă la acest gen de reprezentații artistice este faptul că spectatorii sunt și actori, pentru ei și pentru ceilalți spectatori-actori.

Aici, mai mult decât oriunde, vei învăța să asculți, să respecți, să te încrezi în alți oameni și să te abandonezi în propria imaginație fără frică. Fiecare spectacol are o temă prestabilită; actorii construiesc un personaj pe parcursul piesei în derulare, iar spectatorii legați la ochi cu o eșarfă sunt ajutați să traiască o experiență personală fantastică doar de sunete, mirosuri, gusturi, texturi și replici.

teatru senzorial cluj (2)

Rătăcind în ei, în fricile, emoțiile, profunzimile ascunse ale sufletului, spectatorii vor trăi poate cele mai intense momente ale vieții în cadrul acestor spectacole.

Tu ai curajul să te pierzi în întuneric la un spectacol de teatru senzorial? 

Veronica Onea, redactor Cluj.com
Imagini: Centrul de Resurse pt Comunitate

teatru senzorial cluj (1)