Seara Omagială Kőrössy Jancsi

de | | 2 Minute

Seara Omagială Kőrössy Jancsi

Sâmbătă, 20 decembrie 2014, ora 19, pe scena Operei Maghiare Cluj, Ramona Horvath Trio din Franța, Opera Maghiară Cluj și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, prezintă SEARA OMAGIALĂ KŐRÖSSY JANCSI.

Considerat de critici ca fiind cel mai important muzician de jazz născut în România, pianistul și compozitorul Kőrössy Jancsi, originar din Cluj, a pus bazele „jazzului în România” încă din anii 50’, fiind și primul muzician care a prelucrat folclorul românesc în jazz. Stabilit în SUA la finele anilor 60’, Kőrössy a continuat să cânte alături de nume importante ale jazzului american.

Cu ocazia acordării titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Cluj” artistului Kőrössy Jancsi (decedat în 21 ianuarie 2013), Ramona Horvath va susține un recital de jazz alături de muzicienii francezi Nicolas Rageau la contrabas si Frédéric Sicart la baterie – eveniment organizat de către „Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură ” în parteneriat cu Opera Maghiară Cluj.

Ramona Horvath (Paris, Franţa) face parte, din deceniul trecut, din generaţia nouă a jazzului românesc. Pianista a fost remarcată şi susţinută (prin celebrele concerte la două piane) de cea mai importantă figură a jazzului românesc, Jancy Kőrössy, din păcate cu mai multe apariţii în Europa decât în ţară. A fost eleva și partenera de scenă a Maestrului Jancy Kőrössy, împreuna cu domnia sa, a concertat de-alungul Europei, cu mult succes, pe scene importante ca Sala Radio Național din Austria, Palatul Foz din Portugalia, etc și a participat la diverse festivaluri și concerte în Germania, Franța, Spania, Italia, Ungaria etc, unde au promovat muzica româneasca stilizată în jazz, un stil creat și dezvoltat de către Kőrössy, după modelul predecesorilor săi  Bela Bartók și marele George Enescu (în muzica clasică). De asemenea, a înregistrat, alături de Maestrul Kőrössy, discul “Dor de acasă”, care s-a bucurat de un mare succes în țările europene unde l-a prezentat, dar și în România, unde a fost premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (2009).

Nicolas RAGEAU (Paris, Franţa)  este unul dintre cei mai buni și cunoscuți contrabasiști din Paris, cu o activitate intensă, fiind prezent în festivaluri și concerte, atât în Franța cât și în SUA la New York , unde a activat vreme de câțiva ani. A colaborat și a acompaniat diverși artiști renumiți, precum: Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Lew Tabackin, Peter Bernstein, Paolo Fresu, Alain Jean-Marie, Grant Stewart, Manu Katche, Michel Graillier, Christian Escoude, Sarah Lazarus, Anne Ducros..

Frédéric SICART (Paris, Franţa) baterist și compozitor originar din Nisa, prezent în cele mai importante festivaluri de jazz din Franța: Jazz à Vienne, Juan les Pins, Jazz à Marciac, Nancy Jazz Pulsation, Monte-Carlo Jazz Festival etc, la rândul său a colaborat cu artiști importanți precum: Giovanni Mirabassi, Richard Galiano și mulți alții.

Vă așteptăm la o seară de jazz, la Opera Maghiară Cluj.

Preţul biletelor este unitar: 20 lei.

Informaţii şi rezervări pentru ianuarie:
www.magyaropera.ro, facebook.com/KolozsvariMagyarOpera
Casa de bilete (tel.: 0264-593468, zilnic 10.00-13.00. şi 16.30-18.30)