Se reabilitează fațada Muzeului de Artă Cluj | #ClujulVăzutAltfel
Palatul Bánffy, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Clujului, cea care găzduiește Muzeul de Artă, va beneficia în perioada imediat următoare de lucrări de reabilitare a fațadei.
„Este de datoria noastră să conservăm aceste monumente care dau farmec Clujului și care atrag, zi de zi, numeroși turiști. Pe lângă creșterea atractivității acestei perle arhitecturale a Clujului, prin intermediul acestei investiții ne dorim să contribuim inclusiv la asigurarea unui grad crescut de siguranță a pietonilor care tranzitează centrul istoric al municipiului”, – Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
În conformitate cu documentația tehnică privind clădirea Muzeului de Artă, se vor realiza:
- Lucrări de consolidări structurale » intervenții locale la șarpantă și la zidăriile cu fisuri sau crăpături
- Intervenții de combatere a umidității la fațade
- Lucrări de intervenție la învelitori, șorțuri de tablă în zona streșinilor și învelitorilor lucarnelor
- Lucrări de restaurare a finisajelor fațadelor, a tâmplăriilor exterioare și a elementelor artistice din piatră, tencuială și fier forjat.
Lucrările se vor ridica la o valoare totală de 952.000 de lei (TVA inclus), iar termenul de execuție al acestora este de maxim 5 luni din momentul eliberării autorizației de construcție. Proiectul va fi realizat de ADDCONCEPT SRL (execuție lucrări) și K&K STUDIO DE PROIECTARE SRL (proiectare și asistență tehnică).
Unul dintre cele mai apreciate și cunoscute palate clujene, clădirea care găzduiește în prezent Muzeul de Artă din Cluj-Napoca este și unul dintre cele mai reprezentative edificii în stil baroc din Transilvania. Palatul a fost construit între anii 1774 – 1785, având funcția de reședință particulară a contelui Bánffy György, devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei. Edificiul a fost realizat de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann și se remarcă prin frontispiciul central, cu veranda deasupra căreia se află blazonul familiei Bánffy, doi grifoni și statui ale unor zei și eroi din mitologie: Hercule, Apollo, Marte, Minerva, Diana și Perseu.
De-a lungul vremii, clădirea a îndeplinit alte funcții decât cea inițială, fiind reședință de protocol, cazino național, găzduind apartamente, spații comerciale, sedii ale unor societăți industriale, cafenele și prăvălii. În anul 1925, în curtea edificiului s-a construit un cinematograf, iar din anul 1956 clădirea găzduiește Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Mai multe detalii despre monumentul arhitectural și artistic găsiți aici » Palatul Banffy.
În prezent, palatul Bánffy se află parțial în proprietatea publică a județului Cluj, iar Muzeul de Artă este administratorul clădirii.
Informații: Biroul de presă al Consiliului Județean Cluj
Foto: Lucian Nuță, Cluj.com & Petric Victor