Sculptorul Ernő Bartha a ajuns acasă din pelerinajul de 100 zile/2025 km, Vlaha – Londra

de | | 3 Minute

Sculptorul clujean Ernő Bartha, împreună cu regizorul Ildikó Bács, au ajuns acasă din pelerinajul de 100 de zile (2025 km), făcut din Vlaha până la Londra, din dragostea pentru artă, libertate şi dreptate.

Marți, 17 noiembrie, de la ora 20, toţi cei interesaţi să îi întâlnească sunt invitaţi în Casa Tranzit (str. Bariţiu nr. 16, Cluj-Napoca). Evenimentul are loc în colaborare cu TVR şi Radio Cluj. Moderatorul evenimentului este Pákai Enikő (redactor şef TVR Cluj) şi Vasile Hotea-Fernezan (producător şi realizator TVR).

În 2012 Ernő Bartha a reprezentat România cu proiectul Nature in the City la Olimpiada Culturală din Londra, care a acompaniat Jocurile Olimpice din acelasi an. Proiectul a fost câştigător în cadrul unei competiţii artistice organizate de Institutul Cultural Român (ICR) cu ocazia acelor evenimente. Au fost selectate 3 sculpturi care au fost amplasate în Victoria Park (Bird, Skyscraper) şi în London Pleasure Gardens (Time Spiral).

Pasarea, Bird si Zgarie Nori, Skyscraper, Victoria Park arkhai sculpture park erno bartha sculptor pelerinaj 100 zile vlaha londra

arkhai sculpture park erno bartha sculptor pelerinaj 100 zile vlaha londra

Pelerinajul artistului Ernő Bartha a pornit din pricină că cele două sculpturi din Victoria Park timp de 3 ani nu au primit inscripţie cu numele artistului, titlul lucrărilor sau al proiectului prin care au ajuns acolo, plăcuţele fiind puse numai după plecarea artistului în acest pelerinaj. Sculptura din London Pleasure Gardens (Spirala Timpului) a fost expusă doar pentru o săptămână, parcul intrând în faliment imediat după deschiderea Jocurilor Olimpice şi astfel lucrarea rămânând prizoniera parcului închis publicului. Organizatorul acestor evenimente a fost ICR Londra, artistul neavând nici un fel de legătură directă cu cele două instituţii abilitate să remedieze aceste lipsuri şi probleme. Ernő Bartha a cesionat drepturile asupra celor 3 lucrări către ICR Londra pentru o perioadă de 1 an si jumătate, cesiunea încheindu-se la începutul anului 2014.

După 3 ani de discuţii intense purtate cu ICR Londra, demersul său de a fi amplasate plăcuțe pentru cele două lucrări din Victoria Park şi interesul pentru soarta lucrării din London Pleasure Gardens, a rămas fără finalitate. Mai mult decât atât, pe parcursul pelerinajului, artistul a aflat întâmplător, că lucrarea din London Pleasure Gardens, Spirala Timpului, a participat la o licitaţie în iulie 2014, la care a fost vândută, fără ca artistul să fie înştiinţat de acest lucru. Astfel lucrarea Spirala Timpului nu se mai află în parcul London Peasure Gardens. Artistul a fost nevoit să apeleze la ajutorul unor avocaţi din Marea Britanie pentru rezolvarea situaţiei.

Pe 2 octombrie cei doi au fost invitaţi la Haga, unde artistul a avut o conferinţă şi o discuţie liberă, organizată de Mirrors of România. În Olanda, în urma evenimentului, s-a realizat un interviu cu România Cultural.

La Bruxelles, pe 12 octombrie, cei doi artişti au fost invitaţi să se oprească în faţa Parlamentului European, unde câţiva parlamentari i-au aşteptat pentru a-şi arăta susţinerea. În Parlamentul European au ţinut o conferință de presă cu ajutorul europarlamentarului Sogor Csaba.

Ei au fost contactaţi şi au apărut câteva articole de presă în ţări precum Ungaria, Slovacia, Austria, Germania.

arkhai sculpture park erno bartha sculptor pelerinaj 100 zile vlaha londra

În România, la plecarea din data de 18 iulie, mass media naţională a manifestat un interes deosebit pentru acest protest artistic inedit, însă instituţiile implicate în ducerea la bun sfârşit a acţiunii artistice din 2012, au reacţionat numai înainte cu câteva zile de sosirea artistului la Londra.

Sosirea in Londra 18 iulie, plecarea din Vlaha arkhai sculpture park erno bartha sculptor pelerinaj 100 zile vlaha londra
Sosirea în Londra

Cei doi au postat în fiecare zi fotografii despre pelerinaj pe pagina de facebook a parcului de sculpturi a artistului, astfel foarte mulţi oameni au putut urmări drumul lor.

Mai multe informaţii despre drumul lor puteţi afla în cadrul evenimentului care are loc marți, 17 noiembrie, ora 20, la Casa Tranzit.

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile,evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook

arkhai sculpture park erno bartha sculptor pelerinaj 100 zile vlaha londra