Școală de teatru în Cluj: spectacole, improvizație și planuri în 2019
Ce înseamnă să participi la o școală de teatru în Cluj – un oraș în care artele și cultura își dau întâlnire în cele mai ingenioase moduri? Am aflat răspunsul la Allegria, devenită una dintre cele mai active școli clujene de teatru în ultimul an.
Cu scene neconvenționale la tot pasul și creativitate cât cuprinde, Clujul își inițiază cu succes locuitorii (și) în arta teatrală. Sigur, marile performanțe în lumea teatrului se ating după ani de implicare, învățare, muncă și experiență. Școală de teatru în Cluj este, însă, un excelent loc de inițiere, explorare și, bineînțeles, de îmbunătățire și perfecționare a unor abilități deja însușite.
Sediu nou și stabil, așadar planuri frumoase pentru 2019
Pe cât e Clujul de ofertant și plin de oportunități, știm toți că dacă e ca toate ideile, micile afaceri locale sau proiecte cultural-artistice să întâmpine vreo dificultate, cu siguranță aceasta are legătură cu găsirea unui spațiu adecvat. După un an de la înființare, Școala de Teatru Allegria are așadar o veste excelentă: începând din ianuarie 2019, școala dispune de un sediu nou, stabil, ușor accesibil și special amenajat pentru activitățile sale.
Noua adresă este pe Calea Dorobanților, nr. 128, chiar vizavi de parcarea Pieței Mărăști (în spatele pieței, așadar), lângă Dacia Service. Toate cursurile, atelierele și întâlnirile vor fi găzduite în noul sediu.
Un sediu stabil vine, totodată, la pachet, cu noi posibilități! Școala de Teatru Allegria are așadar în plan să reia și să inițieze:
- Ateliere de film, sub îndrumarea unor regizori apreciați;
- Teatru senzorial;
- Tabere speciale;
- Școli de vacanță » prima va avea loc în perioada 4-8 februarie 2019. Detalii » Teatru în vacanță;
- Mai multe cursuri și ateliere de teatru.
Colaborări cu actori clujeni îndrăgiți și o comunitate activă
Să devii cursant la o școală de teatru în Cluj înseamnă mai mult decât să participi cu o oarecare frecvență la cursuri. La Școala de Teatru Allegria, cel puțin, devii parte dintr-o comunitate de oameni pasionați de arta teatrală, oameni dispuși să împărtășească unii cu ceilalți experiențe și să se dezvolte.
„La cursul de teatru, a ieși din zona de confort devine rutină. De cele mai multe ori, pleci cu o stare mai bună decât atunci când ai venit, iar pe termen lung te redescoperi, te dezvolți și creezi relații aparte cu membri grupului.” – spune Alexandra Căpățână, consultant financiar, participant la cursul de improvizație.
Învață de la cei mai buni
În plus, participanții au ocazia să învețe de la cei mai buni și mai îndrăgiți actori și regizori clujeni. În viitorul imediat apropiat, Școala de Teatru Allegria va găzdui ateliere de dicție și public speaking cu Elena Ivanca, actriță la Teatrul Național din Cluj-Napoca. De asemenea, în primăvară, în luna martie, va avea loc o nouă tabără de improvizație cu Sorin Misirianțu, actor și regizor la Teatrul Național. Desigur, se vor relua cursurile de improvizație, atât de apreciate de toți cei care participă:
„Cursurile de improvizație sunt minunate, spus într-un cuvânt. Alături de efectele simțite imediat: relaxare și detașare din stresul cotidianului, sunt un mijloc extraordinar de dezvoltare personală. Tehnicile folosite te ajută să scoți din tine partea creativă, să îți învingi frica de a vorbi in public, să pronunți corect, să spui concis ceea ce ai de spus, să îți dezvolți imaginația, să te reîncadrezi în timpul și spațiul propriei persoane, să fii tu însuți. Și, nu în ultimul rând, cursurile se desfășoară într-un mod atât de plăcut încât, doar dacă urmărești atent, îți dai seama că jocul și frumusețea lui e un joc Serios. Altfel spus: ne distrăm cu folos!” – Alexandra Badea Pop, cursantă Allegria.
Rezultatele? Primele spectacole mari puse în scenă la începutul primăverii!
De Mărțișor, pe 1 Martie 2019, Școala de Teatru Allegria împlinește un an de activitate. Sunt mulți cei care le-au urmărit activitățile și au participat la cursuri sau tabere de improvizație. Aceștia știu cât de mult se poate dezvolta o astfel de școală de teatru într-o perioadă aparent scurtă.
În urma încheierii primului modul de actorie din cadrul școlii, se vor pune în scenă nu mai puțin de trei spectacole de teatru! Modulul a durat patru luni de zile și s-a desfășurat sub îndrumarea Mihaelei Ceaicovschi. Acestea vor avea loc pe 2, 3 și 9 martie 2019.
Despre spectacole ne vorbește chiar Mihaela Ceaicovschi:
„Gaițele” – o bijuterie printre comediile românești, rămâne a fi o piesă actuală pentru public și o dulceață pentru amatorii de teatru, în contextul în care aceștia pot ilustra ușor cele mai diverse moravuri. Personajele sunt foarte frumoase și diferite deși au la bază un egoism alimentat de indiferență acută. Astfel, replicile acide, gălăgia și relațiile tensionate dintre personaje reușesc să vă arate o fațetă a unei lumi provinciale gata să explodeze.
„Niște fete” de Neil LaBute este o piesă de teatru despre 5 femei speciale care au interacționat amoros cu El – bărbatul care le caută dupa câțiva ani pentru a încerca să acopere cicatricele unui trecut și pentru a se putea căsători liniștit. Replici picante și mai mult sau mai puțin amuzante reușesc să se coaguleze într-un joc al situațiilor care nu denotă nimic altceva decât sinceritatea relațiilor și comunicarea dintre parteneri.
„Năpasta” este printre piesele mele preferate pentru că abundă în conflicte și cuprinde importante tipologii de temperament, tipologii pe care îmi doresc ca și cursanții să le înțeleagă și să le transmită publicului. Tema piesei – răzbunarea, devine și scopul principal al personajului principal care încheie astfel: “pentru faptă – răsplată iar pentru năpastă – năpastă”.
Școală de teatru în Cluj » evenimente și noutăți
Pentru a fi la curent cu detalii și noutăți cu privire la spectacole, vă recomandăm cu drag să urmăriți pagina de Facebook » ȘcoalaTeatruAllegria.
Se întâmplă constant lucruri frumoase acolo! De exemplu, știm că peste 50 de copii participă la cursuri dedicate lor. În cadrul acestora învață să pună în scenă spectacole de teatru și își dezvoltă abilitățile de story telling.
Până să vedem cele trei spectacole, ni se mai pregătesc și alte evenimente speciale, dintre care putem recomanda:
- Workshop „Tu ce rol joci pe scena iubirii?” » sâmbătă, 16 februarie.
- Atelier de improvizație pe tema iubirii » weekend 16-17 februarie. Detalii în curând!