Șapte premiere și o microstagiune la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
În cea de a 223-a stagiune a sa, Teatrul Maghiar de Stat Cluj îşi așteaptă spectatorii cu șapte premiere. Debutul acestui an teatral a avut loc în august, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, atunci când spectacolele Teatrului au făcut parte din programului evenimentului.
Directorul general Gábor Tompa a prezentat în cadrul conferinței de presă de marți planul stagiunii 2015/2016. Au început repetițiile la prima premieră a acestei stagiunii: Iulius Caesar de William Shakespeare pus în scenă de Silviu Purcărete, spectacol care are premiera pe 9 octombrie, în Sala Mare.
Următoarea producţie a acestei stagiuni este o adaptare după romanul America de Franz Kafka, regia fiind semnată de către directorul Teatrului Național din Praga, Michal Dočekal. Vrăjitorul neîndemânatic de Pál Békés – un spectacolul pentru copii – va fi pus în scenă de László Béres, muzica fiind semnată de Tibor Cári. În luna februarie 2016, regizorul Felix Alexa revine la Teatrul Maghiar cu Pelicanul de August Strindberg, iar spectacolul Domnișoara Julie de acelaşi autor va fi reluat după o pauză de doi ani.
În luna martie 2016, regizorul francez deţinător al Premiului Tony, Dominique Serrand, montează un spectacol scenariu bazat pe mai multe recvieme muzicale.
De asemenea, în luna mai 2016 va avea loc premiera absolută a piesei Galoşii semnată de dramaturgul târgumureşean György Dragomán şi pusă în scenă de cunoscutul regizor de film János Szász. Mihaela Panainte va regiza, în Sala Studio, un spectacol după poemul Cartea bătrânilor de Domokos Szilágyi.
Regizorul rus, Yuri Kordonsky, va începe repetițiile la sfârșitul stagiunii 2015/2016, premiera spectacolului având loc la începutul stagiunii 2016/2017.
Gábor Tompa a mai declarat că numărul mai redus al premierelor din această stagiune are ca scop menținerea nivelului artistic ridicat al spectacolelor din repertoriu. În această stagiune vor fi reluate mai multe dintre producţiile de succes ale Teatrului precum Hedda Gabler de Henrik Ibsen şi Strigăte și șoapte de Ingmar Bergman, regia: Andrei Șerban, Aniversarea de Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen, regia: Robert Woodruff. Pe lângă aceste reluări, se va juca şi one woman show-ul realizat de Gizella Kicsid şi prezentat la Sfântu Gheorghe.
În luna octombrie, teatrul va participa la mai multe festivaluri din ţară: la Fest(in) pe Bulevard organizat de Teatrul Nottara va fi prezentat spectacolul Cel care închide noaptea scris și regizat de Nona Ciobanu, iar la Festivalul Naţional de Teatru se vor juca spectacolele #cântecdelebădă după Cehov, regia: Ferenc Sinkó și Vizita bătrânei doamne de Dürrenmatt, regia: Gábor Tompa.
La fel ca în stagiunile anterioare, programul teatrului va fi îmbogăţit cu programe conexe; vor avea loc spectacole lectură, vor fi invitate teatre, va continua seria de discuții Livingroom, se vor organiza concerte și discuții pe diverse teme.
De asemenea, la începutul lunii decembrie Teatrul Maghiar de Stat va organiza o microstagiune în care vor fi prezentate atât cele mai recente premiere cât și cele mai importante spectacole ale stagiunilor anterioare.