E timpul să vorbim: de ce să participi la Săptămâna Sănătății Mintale? | #ClujulVăzutAltfel

de | | 4 Minute

E timpul să vorbim – acesta este sloganul care marchează o întreagă săptămână dedicată sănătății noastre mintale la Cluj. Și într-adevăr s-a vorbit, luni, 19 martie, la Casa de Cultură a Studenților, ca prim eveniment special al acestei săptămâni.

Sub forma unui panel de discuții, și-au dat întâlnire „la răscruce de gânduri” invitați speciali: Mircea Miclea (profesor universitar, psiholog și psihoterapeut), Oana Fodor (lector universitar, specialist psihologie socială) și Anca Gaidoș (director Fundația Noi Orizonturi). Tema a fost una cât se poate de actuală, luând în considerare atmosfera din țara noastră: fenomenul polarizării la nivel de societate, formarea unor opinii extreme, adesea opuse și identificarea oamenilor cu grupurile și informațiile care sunt congruente, într-un mod tranșant, cu opiniile lor.

Evenimentul a fost cu totul savuros și valoros nu doar la nivel informațional, cât și datorită ridicării acelor semne de întrebare de care avem nevoie toți pentru a naviga în nebunia și aglomerarea informațională specifică lumii moderne. Participând la discuții, am avea de împărtășit câteva idei ca motive de-a participa la evenimentele care au loc în perioada 19 – 25 martie 2018 la Cluj-Napoca.

#1 „Ca într-un fel de obezitate informațională, înghițim mereu foarte multe informații și nu le metabolizăm”. – Mircea Miclea

Sănătatea noastră mintală este provocată zi de zi, iar un strop de atenție îndreptată spre „igiena mintală”, după cum frumos a numit-o dl Prof. univ. dr. Mircea Miclea, nu strică nimănui. Întru totul de acord: suntem cu toții obezi, dacă nu saturați fizic, saturați informațional. Continuăm să consumăm, fără a avea vreun control, fără a „metaboliza” informațiile, fără a ne acorda răgazul necesar să le analizăm, cu un ochi critic, să ne detașăm de unele, să aprofundăm subiectele de interes, la modul autentic. Săptămâna Sănătății Mintale, eveniment aflat la a 9-a ediție în acest an, este doar un context potrivit de a începe să fim mai atenți la fenomenele din capul și din sufletul nostru și la modul în care acestea relaționează cu societatea în care trăim.

minte forte

#2 Temă actuală și de interes imediat

În cadrul discuțiilor de luni, tema de discuție a fost exemplificată cât se poate de punctual de către Lect. univ. dr. Oana Fodor: controversele pro / contra vaccinare, pro / contra mariajului între persoanele de același sex, pro / contra legilor justiției. Discuțiile nu au vizat în mod direct dezbaterea acestor dileme, desigur, cât modul în care se creează o dinamică și o relație de interdependență între tine, ca individ (ce simți, ce gândești, ce faci) și restul societății.

#3 „Speakeri” „motivaționali” – dar pe bune

Ar mai fi de pus încă o pereche de ghilimele mai sus. S-a creat o întreagă industrie ce scoate pe bandă rulantă speakeri motivaționali, oameni care vorbesc și, dacă-i lași, te motivează. Dar care, majoritatea, nu au nici o bază solidă informațională, de cercetare sau măcar de experiență propriu-zisă în domeniul despre care vorbesc (cu rezultate), în spatele mesajelor pe care le transmit.

Avem acum ocazia să participăm la discuții, să aflăm lucruri despre modul în care funcționăm ca indivizi în cadrul societății de la oameni specializați tocmai în astfel de domenii. Este grozav momentul în care înțelegi informațiile transmise (cum a fost în cadrul evenimentului „La răscruce de gânduri”) nu pentru că sunt afirmate cu entuziasm, ci pentru că ești purtat pas cu pas, într-o manieră logică și cu sens, care duce la anumite concluzii. Așa ajungi să înțelegi. E ceea ce face un profesor bun. Doar că aici nu e vorba de capitalele țărilor europene, ci de propria-ți sănătate mintală.

#4 Acces liber pentru toată lumea

Gratuit, adică. Știm că motivele financiare, când vine vorba de investiția pe care o facem în dezvoltarea și sănătatea noastră, sunt adesea aduse în discuție. Participarea la evenimentele din cadrul Săptămânii Sănătății Mintale sunt gratuite, însă unele necesită înscriere.

#5 Un program de evenimente interesante

Marți, 20 Martie, Ora 19.00
Prelegere: Cărări nebătătorite – Creativitatea în societatea de azi
Psiholog Thea Ionescu
Detalii: https://www.facebook.com/events/804644803053634/

Miercuri, 21 martie, Ora 19.00
Prelegere: Nevoia de apartenență vs. identitatea personală
Psihoterapeut Cristian Erdei
Loc de desfășurare: Casa de Cultură a Studenților, Sala Europa
Detalii: https://www.facebook.com/events/581324072227573/

Joi, 22 Martie, Ora 19.00 
Cafeneaua cu suflet– Atitudini pentru o societate sănătoasă
Loc de desfășurare: Mint Bistro, Str. Gheorghe Șincai nr. 11
Detalii: https://www.facebook.com/events/344672642691339/

Vineri, 23 Martie, Ora 19.00 
Pe gaura cheii la psiholog
Demonstrații de consiliere și psihoterapie
Detalii: https://www.facebook.com/events/1003521879796176/

Sâmbătă, 24 Martie, Ora 18:00 
Biblioteca Vie
Loc de desfășurare: Scout House, Str. Victor Babeș, nr. 32
Detalii: https://www.facebook.com/events/2012831842371811/

Sâmbătă, 24 Martie, Ora 10:00 
Atelier: Expiră stres, inspiră calm
Psihologi Claudia Găgeanu și Daniel Scuturici
Detalii: https://www.facebook.com/events/194150497859310/

Sâmbătă, 24 Martie, ora 14:00
Atelier de ascuțit mintea
Traineri Andrei Lucian și Alexandru Mare
Detalii: https://www.facebook.com/events/978206359014080/

Duminică, 25 martie, ora 10:00
Emoții prin fereastra imaginației
Psihologi Alexandru Giurgea și Ovidiu Talpoș
Detalii: https://www.facebook.com/events/208417863238947/

Duminică, 25 martie, ora 14:00
Îmbrățișează-ți povestea
Psiholog Paula Nuțaș
Loc de desfășurare: Casa de Cultură a Studenților, sala Est
Detalii: https://www.facebook.com/events/377112226031754/

Duminică, 25 martie, ora 18:00
Conferință: Căi spre dezvoltarea personală
Loc de desfășurare: Casa de Cultură a Studenților, Sala Europa
Detalii: https://www.facebook.com/events/195946861003351/

Înscrierile sunt necesare în cazul atelierelor și evenimentelor non-formale, unde locurile sunt limitate. Detalii găsiți pe fiecare evenimente în parte.

Să aveți o săptămână frumoasă! 🙂

Imagini: Minte Forte

saptamana sanatatii mintale cluj 2