Săptămâna Climei la Cluj – în cadrul celei mai mari acțiuni mondiale pentru mediu din istoria recentă
În perioada 20 – 27 septembrie, vor avea loc o serie de acțiuni și evenimente ce vor marca Săptămâna Climei la Cluj. Acestea se desfășoară în cadrul Global Climate Strike – cea mai mare acţiune mondială pentru mediu din istoria recentă dedicată urgenței climatice. Clujenii de toate vârstele sunt invitați să participe la manifestațiile care vor avea loc în fața Prefecturii în zilele:
- vineri, 20 septembrie, între orele 17:00 – 19:00;
- vineri, 27 septembrie, între orele 17:00 – 19:00.
Săptămâna Climei la Cluj va însemna, pe lângă manifestații, și sesiuni educative în școli și în comunitatea clujeană, unde 200 de elevi vor beneficia de cursul „Criza climatică pe scurt, exerciţii de gândire critică”, sesiuni cu jocul Keep Cool (recent premiat și recunoscut în susţinerea educaţiei pentru sustenabilitate), serii de film şi ateliere interactive în stradă.
În spatele acestei serii de acțiuni se află Cluj4Earth, o coaliție a mai multor organizații clujene ce își propun ca prin acţiunile lor să comunice, informeze şi să inspire clujenii pe tema crizei climatice, a urgenței acesteia şi a impactului asupra vieții lor.
Pe lângă evenimentul din Cluj-Napoca, s-au anunţat acţiuni similare În București, Brașov, Bacău, Baia Mare, Craiova și Constanța.
În aceeași perioadă, acțiuni similare vor avea loc simultan în peste 100 de țări cu ocazia Summit-ului ONU dedicat schimbărilor climatice care va avea loc la New York, toate având ca miză informarea, educarea și creșterea nivelului de conștientizare asupra problemei schimbărilor climatice precum și necesitatea implicării comunităților locale.
„Criza climatică este o problemă acută a comunității globale, dar şi locale. Aceasta ne afectează pe toți, în egală măsură, dar este prea puţin înţeleasă şi cunoscută în România. Prin această serie de acțiuni din cadrul Săptămânii Climei, dorim să transmitem un mesaj puternic liderilor politici din România că trebuie să ia măsuri imediate pentru ameliorarea situaţiei. Mișcări care să susţină acest scop pot fi organizate de către copii, părinți, bunici, profesori sau companii.”– declară organizatorii.
–
Comunicat de presă