Salariile din domeniul IT, ajustate la nivelul de trai din fiecare țară. Cum stau românii

de | | 3 Minute

Industria IT este una dintre cele mai căutate, sigure și râvnite industrii, atât pe plan local, cât și european. Salariile din acest domeniu sunt catalogate ca fiind printre cele mai mari. Totuși, există diferențe mari între cele din România și cele din restul Europei, așa explicându-se și migrația masivă a specialiștilor din IT peste hotare.

Vestea bună e că la o simplă căutare pentru locuri de muncă în Cluj vei vedea că oferta e generoasă, atât pentru juniori, cât și pentru seniori, în acest domeniu. Și chiar dacă nu ești pregătit pentru un astfel de job, există suficiente cursuri din care să poți alege, pentru un viitor cu mai multe oportunități.

Vestea mai puțin bună este că în România aceste joburi nu sunt plătite la fel de bine ca în restul lumii. Totuși, raportat la nivelul de trai, nu stăm deloc rău.

Codecool a realizat un studiu care arată cum sunt plătiți salariații din IT din România, dar și din Europa, veniturile acestora fiind ajustate la costurile de trai din fiecare țară. Vezi mai jos cum stă România, comparativ cu alte state europene.

România, pe locul 20 în topul salariilor ajustate pentru programatorii începători

Cu un salariu estimat de 13.000 de euro pe an pentru un programator fără experiență, România se află pe locul 22, depășind țări precum Polonia, Slovacia, Letonia, Ungaria, Lituania, Croația și Bulgaria.

Când vine vorba despre topul salariile ajustate la nivelul de trai, România mai urcă două poziții, până pe locul 20, surclasând și Grecia și Slovenia.

Deși salariile din domeniul IT sunt mai mici în estul și centrul Europei comparativ cu țările din vest, indexul mic al costurilor de trai contează foarte mult în această ecuație, astfel că valorile salariilor ajustate devin mai mari.

Comparativ cu restul Europei, salariile ajustate ale programatorilor juniori din România sunt mai mici chiar și de trei ori. Totuși, lucrurile stau mai bine pe plan local față de celelalte țări din estul și din centrul Europei.

Astfel, salariul unui programator junior din România este mai mare cu 25% decât cel al unui programator din Bulgaria sau Croația, și cu 10% mai mare decât salariile din Polonia și Ungaria.

Salariații IT din Elveția și Marea Britanie, cel mai bine plătiți

Elveția conduce detașat topul salariilor din IT, fiind însă detronată de Marea Britanie și de Danemarca când vine vorba despre salariile ajustate.

În Țara Cantoanelor, un programator junior poate câștiga un salariu de 66.000 euro pe an, un programator cu o experiență medie, 88.000 de euro pe an, iar un senior cu peste cinci ani experiență ajunge la un salariu de 111.000 euro pe an.

Lucrurile nu mai stau însă la fel de spectaculos atunci când ne uităm la salariile ajustate ale programatorilor elvețieni. Elveția coboară de pe prima poziție până pe locurile 6, 5 și respectiv, 4, când vine vorba despre salariile programatorilor de nivel senior, middle și junior.

Aceasta este depășită de Marea Britanie, Germania și Danemarca, Marea Britanie ocupând chiar prima poziție în topul salariilor ajustate la nivelul de trai pentru pozițiile de programator middle și senior, iar Danemarca pentru cea de junior.

În ce țări emigrează cel mai des programatorii români

Deși programatorii români se bucură de salarii ajustate la nivelul de trai relativ mari, datele arată că 43.000 de specialiști în IT au emigrat din România în ultimii ani. Aceștia au ales să se îndrepte în special către țări precum Germania, Marea Britanie și Olanda. Preferințele pentru aceste țări nu se datorează doar salariilor, ci și condițiilor de viață mai bune.

Alții au luat drumul Elveției, Frantei, Spaniei, SUA și Canada, ba chiar țări din Oceania și din Orientul Mijlociu.

„Un sondaj pe care l-am făcut in 2020 arată că 25% dintre IT-știi români din străinătate vor să se întoarcă în România, iar 29% au spus că ar lua în considerare să se întoarcă în Romania. Cei mai mulți vor să vină din motive familiale, de dor de casă și de prieteni.

Iar așteptările lor salariale sunt adaptate costului vieții de aici”, a spus Ana Giurca, managing partner la platforma Loginro.

Potrivit acestuia, sunt români cu experiență și de 20 de ani care se întorc în țară și se adaptează la nivelul salarial, acceptând și 4.000 de euro pe o poziție managerială.

În același timp, peste 6.000 de specialiști IT din România lucrează de la distanță pentru companii de IT din străinătate, în baza unor proiecte de tip freelancing. Aceștia se bucură astfel de cele mai mari salarii, încasând beneficiile din țările respective.

România, pe primul loc în topul țărilor cu cele mai bune condiții de Work from home

În București și Cluj, două dintre marile hub-uri de IT din România, costurile de trai sunt în jur de 2.200 lei/lună pentru o singură persoană, ceea ce face ca România să se numere printre primele țări la capitolul costuri de trai scăzute.

Astfel, cu una dintre cele mai bune conexiuni la Internet și un cost de trai scăzut, România este destinația ideală pentru start-up-uri și investitori străini în domeniul IT.

IT-ul rămâne și în 2021 printre cele mai sigure sectoare de pe piața forței de muncă. Cu un număr mare de anunțuri de joburi disponibile, dar și din punct de vedere al nivelului salarial care a rămas și pe perioada pandemiei unul dintre cele mai ridicate, IT-ul este un domeniu foarte râvnit, iar asta nu se va schimba prea curând, cred specialiștii.


Imagine: Freepik.com