Sabin Mircea Rus raspunde acuzatiilor de furt de continut

de | | 2 Minute

Sabin Mircea Rus raspunde acuzatiilor de furt de continut

Domeniul cultural nu este nici el scutit de neintelegeri si tensiuni intre diferiti agenti culturali, fie ca e vorba de reprezentanti ai institutiilor si asociatiilor culturale, fie de reprezentanti ai presei locale. Zilele trecute, Gabriel Aldea, cunoscut blogger clujean si detinator ClujLife, a acuzat site-ul agendaculturala.ro, proiect finantat de Primarie si Consiliul Judetean Cluj, de copierea unor articole publicate pe ClujLife fara precizarea sursei.

Dupa un prim raspuns venit din partea lui Sabin Mircea Rus, pentru Ziar de Cluj, cand reprezentantul Societatii Culturale Filarmonia nu parea sa fie la curent cu situatia, a fost transmis ulterior urmatorul comunicat de presa:

Referitor la articolul apărut în publicația online ”Ziar de Cluj” cu referire la portalul www.agendaculturala.ro, proprietate a Societății Culturale Filarmonia, facem următoarele precizări.

Ideea unei agende culturale online a apărut în cadrul asociației noastre în 2012, în contextul în care agenda proprie de evenimente înregistra o creștere fără precedent, în special datorită colaborărilor cu Piano Cazola (a existat cel putin un eveniment săptămânal organizat de noi în această cafenea culturală), dar și extinderii preocupărilor noastre spre teatru, ceea ce ne-a condus în 2012/2013 la spectacolele cu Radu Beligan sau Maia Morgenstern. Desigur că această importantă experiență – și precizez faptul că Filarmonia a implementat peste 100 de proiecte culturale în cei 10 ani de existență -, a coagulat o întreagă listă de dificultăți, piedici și riscuri cu care se confruntă organizatorii de evenimente culturale.

Acestea sunt argumentele pentru care am inițiat acest proiect care a concurat pentru sesiunea de finanțare publică de la începutul acestui an, obținând două granturi, din partea Consiliului Local Cluj-Napoca (2.500 lei) și din partea Consiliului Județean Cluj (3.000 lei). Această finanțare de 5.500 lei, desigur alături de o contribuție personală importantă, a fost utilizată pentru construcția efectivă a portalului, achiziția domeniului www.agendaculturala.ro, chiria aferentă găzduirii acestuia, etc.

Am expus toate aceste considerente pentru a evidenția faptul că acest portal NU ESTE O AFACERE! El a fost conceput prin contribuția voluntară a unui grup de experți și este administrat cu ajutorul unor tineri voluntari.

În urma verificărilor interne cu privire la aspecte semnalate de ”Ziar de Cluj”, am constatat faptul că, unul dintre voluntarii noștri a preluat mai multe evenimente de pe portalul clujlife, încărcându-le în baza noastră de date, indicând sursa informației.

Cu privire la acest fapt, precizăm ca Societatea Culturală Filarmonia nu încurajează o astfel de practică și în consecință, ne asumăm răspunderea pentru modul ineficient în care s-a făcut instructajul acestui voluntar.

Rugăm administratorii clujlife să accepte scuzele noastre pentru inconvenientele produse și ne afirmăm disponibilitatea pentru a efectua reparații cu privire la eventualele prejudicii consecință ale acestui incident neplăcut.

Societatea Culturală Filarmonia
Sabin Mircea Rus

Speram ca lucrurile sa se detensioneze iar toti cei implicati si interesati de evenimentele si scena culturala clujeana sa gaseasca mijloace eficiente de colaborare si abordari constructive ale competitiei. Pana la urma, scopul este unul comun: informatiile despre evenimente sa ajunga la publicul clujean, iar agentii culturali sa contribuie fiecare la dezvoltarea si imbunatatirea calitativa a evenimentelor culturale din Cluj.