S-a stins din viață maestrul Dumitru Fărcaș

de | | 4 Minute

S-a stins din viață maestrul Dumitru Fărcaș | Ceremonial religios programat Joi

Azi-noapte s-a stins din viață marele interpret de muzică populară Dumitru Fărcaș. La optzeci de ani împliniți recent, maestrul taragotului a suferit un infarct care i-a fost, din păcate, fatal.

Miercuri, 8 august, începând cu ora 14.00, la Casa de Cultură a Studenților, în Sala Dumitru Fărcaș, toți cei care doresc pot să îi aducă un ultim omagiu Maestrului.

Joi, 9 august, începând cu ora 11.00, la Casa de Cultură a Studenților, va avea loc ceremonialul religios. Respectând dorința regretatului Maestru, înmormântarea va avea loc în comuna Groși, județul Maramureș, în după-masa zilei de 9 august.

Primarul Emil Boc, primele declarații după aflarea veștii:

„Acum câteva ore s-a stins din viață marele nostru clujean Dumitru Fărcaș. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească, să-l aibă în pază! Îmi găsesc cu greu cuvintele… chiar acum câteva luni l-am sărbătorit împreună cu minunata lui fiică, cu familia, cu toți cei dragi. Am avut o recepție la Casino care s-a întins până târziu în noapte. Ne-a cântat inclusiv în acel moment cu inegalabilul său taragot.

Am spus-o, o spun și o voi spune întotdeauna, muzica lui Dumitru Fărcaș este în ADN-ul fiecărui român. Nu se poate să nu vibrezi, oriunde te-ai afla, la Cluj, Maramureș, în Statele Unite sau Hong Kong, să nu vibrezi la extraordinara muzică a lui Dumitru Fărcaș și la talentul lui fără egal.

Astăzi, toți românii pierd un mare spirit, dar cu siguranță el va rămâne pentru eternitate în amintirea vie a fiecărui român. Să ne amintim de el așa cum știm fiecare, prin talent, prin muzică, prin capacitatea lui de a ne face să simțim românește și să vibrăm la muzica lui.”

Taragotul lui Dumitru Fărcaș: renumit în toate România și peste hotare

Maestrul a fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai folclorului, un artist care și-a dedicat viața tradițiilor muzicale românești și care a dobândit nenumărate premii și distincții de-a lungul carierei. S-a născut pe 12 mai 1938, Groşii Băii Mari, judeţul Maramureş, într-o familie cu tradiţie muzicală. Bunicul şi tatăl lui doineau din fluier, şi doi fraţi mai mari cântau la clarinet.


“Eu sunt un fiu de ţăran din Maramureş. La mine în familie se cânta la fluier, fraţii mai mari cântau la clarinet. Am fost descoperit de directorul liceului de muzică.”

A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor. După absolvirea Academiei clujene a învăţat singur să cânte la taragot, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

În 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Mărţișorul” a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internationale: „În 1962 am preluat Ansamblul Mărţişorul, un mic nucleu de cîţiva studenţaşi, şi l-am transformat într-un ansamblu prestigios, care a participat la diferite concursuri şi festivaluri naţionale, internaţionale.”



Astăzi, Sala Mare a Casei de Cultură a Studenților poartă numele regretatului Dumitru Fărcaș.

Sursa: Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Ioan Bocșa, binecunoscutul intepret de muzică populară, într-o declarație pentru Mediafax:

”Mitru nu a fost un interpret de folclor, a fost şi rămâne un simbol a ceea ce înseamnă Transilvania, românism şi România. A fost unul dintre cei mai mari ambasadori culturali ai noştri iar, pentru mine, personal, a fost în ultimii 10 ani, cel mai apropiat colaborator. Am participat împreună la principalele evenimente, printre care şi ceremonia în care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca şi unde eu i-am făcut Laudatio, dar şi la aniversarea din 12 mai 2018 în care a împlinit 80 de ani. Am pierdut o parte din mine.”

Din mesajul de condoleanțe transmis de Primăria Cluj-Napoca:

„Când Dumitru Fărcaş cânta de dor, de alean, de jale ori de veselie, timpul parcă încremenea în veşnicie, prin armonia muzicală perfectă indusă publicului. Cântecul Maestrului a trezit orice simţire omenească şi a unit sufletul românesc. Prin Dumitru Fărcaş românii şi-au regăsit identitatea şi originea culturală.

Dumitru Fărcaş a cucerit o lume întreagă cu un simplu instrument şi a arătat că muzica românilor poate fi asemeni marilor muzicieni universali din toate timpurile.

De-a lungul vieţii sale bogate în realizări, Dumitru Fărcaş a dus zestrea noastră folclorică pe toate meridianele lumii şi ne-a făcut pe noi toţi să fim mândri că suntem clujeni şi români.”

În luna mai, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, președintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.



Sincere condoleanțe familiei maestrului și tuturor apropiaților săi!

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile,evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook