S-a redeschis Muzeul Zoologic UBB Cluj

de | | < 1 Minute

S-a redeschis Muzeul Zoologic UBB Cluj

După mai bine de doi ani de renovări, Muzeul Zoologic UBB Cluj s-a redeschis pentru clujeni. Al doilea muzeu de acest fel din România, după binecunoscutul muzeu Antipa din capitală, Muzeul Zoologic UBB se află în clădirea care adăpostește și Facultatea de Biologie, Biblioteca facultăţii, Institutul de Speologie, Centrul de Cineficare al Universităţii şi Centrul de Microscopie Electronică.

„Muzeul reprezintă un muzeu în muzeu, prin felul în care s-a păstrat mobilierul şi modul de aranjare, pe care multe muzee europene l-au abandonat şi acum regretă. Noi am reuşit să păstrăm acest muzeu într-o formă în care să ne amintească de felul cum a fost organizat în secolul al XIX-lea, cum a fost moştenit apoi la începutul secolului XX, s-a reuşit să fie adus până astăzi la forma pe care o vedeţi”. – rectorul Ioan Pop.

Muzeul a fost înființat acum mai bine de 150 de ani, mai precis în 1859, ca parte a Muzeului Ardelean. „Pe o suprafaţă de  700 de m², publicul are posibilitatea de a întâlni o mare parte dintre speciile de animale din fauna României, precum şi multe specii originare din diferite colţuri ale lumii.”

„Nu numai păsări şi animale împăiate se află aici, în spatele lor este un vast material ştiinţific, foarte bogat, poate că cel mai bogat din această ţară, pe care nu prea o să-l mai găsiţi în alte muzee. În concepţia noastră, muzeul este o înşiruire a exponatelor, dar de fapt, pe cealaltă parte este şi un atelier ştiinţific” – prorector UBB Bálint Markó, cadru didactic la Facultatea de Biologie și Geologie