Romanul despre Cluj – melodia dedicata orasului din inima Transilvaniei

de | | 6 Minute

Clujul este un oras vesnic tanar. Vibe-ul sau pozitiv, oamenii calzi, incarcatura istorica si culturala, evenimentele care anima centrul, parcurile sau locatii inedite sunt doar cateva din elementele care constituie identitatea sa. Anual, mii de tineri aleg sa numeasca acest oras, „casa departe de casa”, devenind locul unde isi pun speranta ca multe din visele lor vor deveni realitate si vor contribui la dezvoltarea orasului care i-a primit cu bratele deschise.

Prin atmosfera aparte si frumusetea sa, Clujul este si orasul care inspira de la scriitori pana la artisti plastici si solisti vocali. Cei care cauta aici refugiu pentru a crea se indragostesc iremediabil si isi doresc sa imortalizeze o imagine, un sentiment, o experienta traita in oras. Aceasta este si o parte din povestea din spatele melodiei „Romanul despre Cluj” interpretata de Kapushon si Stela Botan.

Romanul despre Cluj - melodia dedicata orasului din inima Transilvaniei

(fotograf: Mihai Catoiu)

Kapushon, artistul care a cucerit publicul cu piesa „Fratica da-mi o bucatica” (Mamaliga SWAG) a lansat un nou single, „Romanul despre Cluj”, urmat si de un videoclip filmat atat in Cluj cat si in Chisinau. Piesa este compusă de către Kapushon, Constantin Varanita şi Ion Guzu, iar videoclipul este regizat de către Bânzari Vasile.

Mai jos, va invitam sa descoperiti cine sunt Kapushon si Stela Botan si care este povestea melodiei „Romanul despre Cluj”:

1. Background story: Cine sunt Kapushon si Stela Botan?
Kapushon: Eu am inceput sa fac rap din anul 2000. Am avut 2 trupe, cu una din ele am scos, in 2003, primul album de rap, official, din Republica Moldova. In 2008 am plecat sa locuiesc in Moscova (Rusia), unde am locuit pana in 2013. Insa cariera solo, am inceput-o in 2011, odata cu lansarea albumului de debut “Pe Cuvant”, care a fost primit foarte bine in Moldova. Apoi a urmat in 2013 albumul “Frumos-Frumos”, cel care mi-a adus totusi succesul si sirul de concerte.

Romanul despre Cluj - melodia dedicata orasului din inima Transilvaniei

M-am intors in Moldova, unde am inceput sa fiu invitat foarte des la concerte. In ultimii doi ani am facut aproape 100 de concerte, 2 din ele in Romania, Cluj si Suceava.
Am participat in 2014 la X Factor cu piesa “Fratica da-mi o bucatica” (Mamaliga SWAG), cunoscuta de unii si in Romania, unde am luat 3 de Da. In noiembrie, am semnat contract de artist cu “Cat Music” Romania, odata cu lansarea single-ului “O sosea din Europa”, in colaborare cu Guz.

Stela Botan: Stela Botan a inceput a canta pe la vreo 6 ani, dar a inteles ca vrea sa faca muzica abia la 20 dupa ce a ajuns finalista a primului reality show din Moldova “Fabrica de Staruri”.

Romanul despre Cluj - melodia dedicata orasului din inima Transilvaniei

2. Cum ati inceput sa faceti muzica?
K.: In 1995 am auzit pentru prima oara Coolio – “Gangsta’s Paradise”. Aceste ritmuri m-au cucerit din prima, insa vroiam sa inteleg ce se spune in texte. In 1998 am venit cu parintii la litoral la Constanta de unde am cumparat 2 casete, una cu BUG Mafia si cealalta cu Parazitii. De atunci m-am facut un fan adevarat. Ascultandu-i pe ei, am incercat sa scriu si eu, dar ceea ce intr-adevar imi place si mie e ceea ce am scos incepand cu 2011. Pana atunci am invatat.

S.B.: Pe la 14 ani. Faceam parte pe atunci dintr-o trupa ce se numea F.L.G. Cantam in Orhei, oraselul in care m-am nascut si am copilarit.

3. Cand si cum a aparut ideea acestei colaborari?
K.: Ne-am cunoscut la preselectiile de la X Factor. Am vazut la televizor prestatia ei. Eu aveam nevoie de o voce placuta pentru piesa Romanul despre Cluj. Am zis ca asta e ceea ce cautam. I-am propus, a acceptat. Am lucrat foarte usor.

S.B.: Dupa X Factor Romania 2014. L-am descoperit pe Marin si talentul lui si am inteles ca e nevoie sa exise o colaborare intre mine si el.

Romanul despre Cluj - melodia dedicata orasului din inima Transilvaniei

4. De unde a pornit ideea melodiei dedicate orasului Cluj-Napoca?
K.: Eu am fost student in Cluj-Napoca, intre 2000 si 2003, de unde apoi m-am transferat la Chisinau, unde am si absolvit. Imi placea foarte mult orasul Cluj, dar se pare ca eu imi doream mai mult sa fac muzica decat carte. Din lupta asta interioara intre “trebuie” si “vreau” s-au nascut aceste versuri, desi, mult mai tarziu, in 2012.

S.B.: Kapushon avea deja versurile scrise si am convenit intr-un fel sa ramana asa.

5. Este o melodie inspirata din studentia voastra?
K.: Da. Exact. Este un text inspirit din realitate.

S.B.: Eu am studiat in Moldova, dar in alt oras decat cel al parintilor. Am avut si eu borcane cu mancare de la mama. 🙂 Cred ca este o melodie despre toti studentii care pleaca de acasa la studii.

6. Care este mesajul piesei “Romanul despre Cluj”?
K.: Multi din studenti intampina dificultati cand doresc sa faca una-alta, insa regulile societatii dicteaza altceva, cu exceptia celor care chiar nimeresc pe nisa lor si in facultate. Dar uneori e nevoie sa mai faci si ceea ce trebuie. Astea sunt regulile, nu avem incotro. In lume traiesti dupa niste reguli. Despre asta e si piesa.

Romanul despre Cluj - melodia dedicata orasului din inima Transilvaniei

S.B.: Piesa se refera la viata unui student care trebuie sa ia o decizie importanta: fie canta, fie studiaza si devine programator. In textul piesei este mentionat si romanul scriitorului moldovean Alexandru Vakulovski care a scris despre peripetiile unui student la Cluj.

7. Pana acum, care e feedback-ul pentru aceasta piesa?
K.: Am primit doar pareri positive. Unii zic ca varianta anterioara e mai buna, desi eu nu cred asa. O varianta mai underground, fara un refren cantat, a aparut pe albumul meu “Frumos-Frumos”. E varianta de album. Varianta asta noua de text a fost modificata, l-am adaptat dupa alt instrumental, a cantat Stela un refren exceptional. Deci, e cu totul alta piesa.

S.B.: Peste 100 de mii de vizualizari pe Youtube si multe comentarii pozitive.

8. Ce reprezinta pentru voi Clujul?
K.: O amintire placuta, dar mi-ar placea sa traiesc in Cluj.

S.B.: Un oras frumos, plin de studenti pe care l-am vizitat doar o singura data si pe care mi-as dori sa-l revad.

Romanul despre Cluj - melodia dedicata orasului din inima Transilvaniei

(fotograf: Lucian Nuta)

9. Pe scurt, viziunea unui artist despre Cluj:
K.: – Cel mai boem loc: Prin 2003 era un local chiar pe langa Somes, se numea “Music Pub”. Stiu ca acum nu mai este acel local, insa in amintirea mea el ocupa un loc deosebit. Mi-am petrecut zile si nopti acolo.
– Cel mai dinamic si plin de viata loc: Caminul 0 din cartierul studentesc “Observator”.
– Cel mai relevant eveniment clujean: Festivalul berii. In fiecare an il asteptam. Orasul se transforma intr-un rai al tinerilor.
– Aici e liniste si relaxare: Cartierul Zorilor.

10. Ii incurajati pe tineri sa-si urmeze visele sau sa se conformeze si sa urmareasca un anumit drum, poate mai simplu, doar fiindca “trebuie”?
K.: Nu as putea sa-mi iau responsabilitatea pentru a da astfel de sfaturi. Fiecare trebuie sa simta asta. Eu am simtit tot timpul ca trebuie sa fac ce vreau. Asta am facut, desi m-a dus pe carari cu multi spini si obstacole. In schimb, fiinta mea devine din ce in ce mai puternica si acum pot spune ca da, pana acum eu am trait. Sunt fericit.

S.B.: Intotdeauna am crezut in puterea unui VREAU cu majuscule! Incurajez orice student si orice om in general sa lase tot ce nu-i place si sa-si ocupe timpul cu cele mai profunde trairi.

11. Un mesaj pentru studenti:
K.: Sunteti cei mai norocosi, acum traiti cei mai frumosi ani din viata, nu-i pierdeti intre cei patru pereti ai caminelor. Succes la invatatura.

S.B.: Succes la examene si faceti totul cu cap!

 

Iulia Iancu
redactor Cluj.com