Cum se simt românii în pandemie, după o lună de izolare? Studiu IRES

de | | 3 Minute

Cum se simt românii în pandemie? „O lună de singurătate”

Dacă v-ați întrebat care este starea emoțională a românilor în această perioadă, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) ne oferă câteva răspunsuri. Studiul a fost realizat în data de 17 aprilie 2020 și face parte dintr-o cercetară socială mai amplă ce vizează percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor în perioada crizei cauzate de pandemia de COVID-19. Studiul și-a propus o evaluare a stării emoționale la nivel național în prima lună de izolare la domiciliu și distanțare socială.

Unul dintre obiectivele studiului a fost și evaluarea efectelor asupra populației cu vârsta de peste 65 de ani, un segment de populație vulnerabil din punct de vedere emoțional – după cum arată rezultatele.

Foto: Antonio Scolozzi și Mihai Munteanu

Dincolo de aceste date, este important să fim conștienți de propria noastră stare emoțională, să încercăm să o gestionăm cât mai bine, să fim mai înțelegători unii cu ceilalți. Căci, iată, ne confruntăm toți cu sentimente care pot fi copleșitoare. Putem să ne susținem reciproc, să ne încurajăm, să fim împreună emoțional, chiar dacă (fizic) izolați. 

Lipsa celor dragi – cel mai acut sentiment în prima lună de izolare

După cum era de așteptat, probabil, cel mai acut sentiment cu care se confruntă românii în această perioadă este lipsa celor dragi, mai mult de trei sferturi dintre participanții la studiu simțind dorința de a se vedea cu cineva drag.

În ceea ce privește singurătatea în izolare, în această primă lună de izolare 14% dintre români au locuit singuri, cu mențiunea că în această situație se află preponderent cei cu vârsta de peste 51 de ani și femeile (24% dintre vârstnicii de peste 65 de ani au fost singuri). Aproximativ 1 din 5 români și-au trecut ultima lună împreună cu partenerul de viață, iar 64% dintre români au locuit împreună cu familia.

Nivelul de anxietate, nervozitate și singurătate

Un alt sentiment încercat de mulți români pare să fie anxietatea și teama. Conform rezultatelor studiului, 4 din 10 români au trăit temeri legate de măsura în care ar putea să-și asigure resursele necesare traiului în cazul unei prelungiri a acestei crize generate de pandemie. Stări de anxietate și supărare au fost asociate și cu deciziile autorităților. În plus, o treime dintre români au avut stări de nervozitate pe care, de obicei, nu le au.

Alte frici: cam o treime dintre români au avut un sentiment de frică de moarte cauzată de infecția cu noul coronavirus, precum și o frică vizavi de o posibilă criză a alimentelor.

40% dintre români s-au confruntat cu sentimentul de singurătate.

„Este uimitor să vezi că 55% dintre vârstnici trăiesc cu frica de infectare pe care o asociază cu moartea sigură, oricum noi le amintim asta în fiecare zi. Închipuiți-vă că mai mult de jumătate dintre bătrânii noștri au simțit un sentiment de singurătate în aceste zile. 47% dintre aceștia trăiesc cu spaima că va fi o criză de alimente, iar un sfert dintre ei au simțit că sunt afectați de  o serie de boli pe care nu le aveau înainte.

Drama este și mai mare când vedem cum au traversat bătrânii noștri cele 30 de zile de izolare, adică vedem că un sfert dintre ei sunt singuri și 45% doar cu partenerul de viață, deci tot o persoană cu nevoi speciale și atinsă de fragilitatea vârstei a treia. Asta înseamnă deja 70%, adică majoritatea covârșitoare a bătrânilor noștri sunt singuri, se descurcă cum pot și au traversat destul de greu această perioadă în care poliția raporta cu mândrie cum îi amendează pentru că nu și-au scris ora deplasării pe o declarație care nici măcar nu cuprinde o rubrică de genul acesta” – declară sociologul Vasile Dâncu, fondatorul IRES.

Cum stăm cu viața în familie și alte aspecte sociale? 

În ciuda numeroaselor glumițe și meme-uri care au circulat prin Social Media, sunt mult mai puțini români care spun că au trăit, în ultima lună de izolare, stări de nervozitate și certuri cu ceilalți membri ai familiei (doar 13%!).

De asemenea, doar 14% dintre românii participanți la studiu spun că au avut probleme de sănătate mai mari decât de obicei – vârstnicii fiind totuși cei care care au întâmpinat mai mult astfel de probleme.

Cum se descurcă tinerii? Ei sunt cei care resimt cel mai mult nevoia de socializare, precum și sentimentul că sunt părăsiți de toată lumea (deși doar 17% dintre participanții la studiu au răspuns afirmativ cu privire la acest aspect).

Studiul a fost realizat pe un eșantion simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național, de 830 de persoane, cu vârsta minimă de 18 ani. Puteți vedea rezultatele, în detaliu, în acest document.


Astfel de stări emoționale pot fi considerate normale în condiții de izolare la domiciliu și distanțare socială. Rutina, obiceiurile și interacțiunile cu ceilalți ne-au fost date peste cap. Dacă ne reamintim că suntem toți în aceeași situație, mai mult sau mai puțin, ne putem susține reciproc și putem lua măsuri conștiente, cu intenția clară de a ne îmbunătăți starea emoțională. Să nu neglijăm mișcarea zilnică, să ne hrănim intelectual, să participăm la activități și evenimente desfășurate online, să nu uităm să le zâmbim și să le mulțumim celor din familie sau partenerului de viață. Să dăm un telefon bunicilor sau prietenilor care sunt singuri.