România își celebrează ziua națională pe 1 Decembrie
De mai bine de un sfert de veac, România își celebrează ziua națională pe 1 Decembrie. Data este istoric legată de Adunarea Națională de la Alba-Iulia din 1918, când 1228 de delegați decideau în unanimitate unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, egalitatea naţionalităţilor şi a religiilor.
? Intrarea Regimentului 16 Dorobanți „Fălticeni” în Cluj, 1918 / Sursa Wikipedia
„ART.UNIC.) Se ratifică, investindu-se cu putere de lege, Decretul-Lege No. 3631 din 11 Decembrie 1918, publicat în Monitorul Oficial No.212 din 13 Decembrie 1918, privitor la unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Sătmarului şi Maramureşului cu vechiul Regat al României, în cuprinderea următoare:
Ferdinand I / Prin Grația lui Dumnezeu și voința națională / Rege al României / La toți de față și viitori sănătate.
AM DECRETAT ŞI DECRETĂM:
ART.I) Ţinuturile cuprinse în hotărârea Adunarei Naţionale din Alba-Iulia De la 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, sunt şi rămân de-a pururea unite cu Regatul României.”
Români de pretutindeni, la mulți ani!
Fie că sunteți în țară la momentul actual, plecați temporar în străinătate la muncă, în vizită pe alte continente sau stabiliți deja de mult timp în altă parte, la mulți ani! Această zi vă aparține ca nație și este un prilej bun să vă amintiți că, dincolo de nenumăratele neajunsuri și nemulțumiri, aveți o legătură de drept cu statul român.
În perioada monarhiei, ziua națională a țării se celebra pe 10 mai, dată cunoscută în istorie ca fiind ziua în care Carol de Hohenzollern depunea în 1866 jurământul în fața Adunării Reprezentative a Principatelor Române. Ulterior, în perioada comunistă, ziua națională s-a mutat pe 23 august, declarată ziua insurecției armate antifasciste – prilej de manifestări comuniste de mare amploare. Abia în 1990, președintele Ion Iliescu hotăra, împreună cu Frontul Salvării Naționale, mutarea pentru a treia oară a zilei naționale pe data de 1 Decembrie.
Manifestări la Cluj de Ziua Națională
La Cluj, manifestările se desfășoară pe parcursul întregii zile. Dacă parada militară și depunerea de jerbe la statuia lui Avram Iancu sunt atracțiile dimineții, după-masă vor avea loc programe artistice pentru toate vârstele în Piața Unirii:
15:00 Spectacol Folcloric
(Primăria Municipiului Cluj-Napoca)
19:00 Iluminatul stradal festiv
19:00 Concert: ANDRA
20:00 Spectacol de artificii în Piața Avram Iancu
20:10 Concert: CARGO
La mulți ani, România!