Roboți dezvoltați la Cluj și legătura lor cu conceptul de ”Internet of Things”

de | | 3 Minute

Roboți dezvoltați la Cluj și legătura lor cu conceptul de ”Internet of Things” – într-o nouă întâlnire a dezvoltătorilor de soluții mobile

La începutul lunii octombrie a avut loc un eveniment sub umbrela MobOS, la sediul Accenture din Cluj-Napoca. 50 de persoane interesate de tematica ,,Robots” și ,,IoT” (Internet of Things) au participat la această ediție a evenimentului, arătând că există un interes ridicat pe piață pentru aceste concepte.

MobOS are ca scop consolidarea activității în jurul domeniului de dezvoltare de aplicații pentru telefoanele mobile compatibile cu iOS și Android. Pe lângă comunitatea virtuală existentă care contribuie cu articole și studii de caz, comunitatea își propune să faciliteze interacțiunea fizică sub formă de evenimente periodice dedicate, cu teme specifice, de interes pentru pasionații de mobile.

IoT/IIoT Lab este un concept pe care Accenture îl promovează pe lângă deja cunoscutele Tech Labs și Ionnovation Lab unde tehnologii noi sunt testate cu scopul de a dezvolta competențe și proof of concepts ca pe termen lung cunoștințele acumulate să fie folosite în proiecte reale. Accenture Industrial Software Solution (AISS) este concentrată pe IoT Industrial, care a lansat la mijlocul lunii Septembrie 2015 IoT/IIoT Lab care va deveni un loc unde persoane pasionate precum cei de la G.R.E.E.N – care deja au constituit un grup care facilitează – colaborări universtare, proiecte de diploma și persoane din IT entuziasmate vor avea ocazia să pună în practică ideile tehnice pe care le au. G.R.E.E.N are deja membri si din afara AISS care au stabilit întâlniri regulate. Laboratorul are deja câteva dispozitive precum Baxter, TurtleBot, Double, Lego Mindstorms, Parot drone, senzori și alte echipamente electrice pentru a putea construi propriile circuite, pe lângă acești roboți, laboratorul beneficiază de Google Glass, Vuzix, Oculus Rift, ceasuri inteligente Moto 260, Apple Watch și o varietate de alte instrumente și echipamente.

Evenimentul a facilitat desfășurarea a trei prezentări.

Prima, cea a lui Laszlo Tofalvi, a fost despre ROS *Robot Operating System* – sistemul de operare folosit pentru manevrarea roboților moderni industriali 4.0 într-o industrie în continuă evoluție.

Ioan-Paul Pirau si Roman Reaboi a prezentat o soluție implementată de Accenture și Intel pentru a oferi o idee inovativă de a crea o bucătărie inteligentă.

Iar în final, Liviu Stirb ne-a împărtășit din experiența lui cum a construit o dronă funcțională, aducând și arătând live material și sisteme de funcționare pentru drone.

”Sunt încântat că am putut participa la un eveniment în care atât de multă pasiune plutea în aer. S-a văzut asta din expresiile și întrebările audienței, din discuțiile aprinse în laboratorul IoT chiar și după terminarea programului, din investițiile personale de mii de EUR a unora fără să aibă în vedere recuperarea banilor și detaliile fine cu care au descris unele ”jucării” care de fapt erau tehnologii state-of-the-art și nu în ultimul rând din reacția rapidă a altora care au asamblat sisteme întregi pe ultima sută de metri ca participanții să poată înțelege mai bine ce înseamnă IoT & Robotics.

Mulțumim Accenture că investește în laboratorul IoT și-l deschide și comunităților din Cluj, ne dă ocazia să ne întâlnim într-un grup asa de frumos. Multumim de asemenea prietenilor de la MobOS că ne-au ales pentru ca această ocazie și să ne vedem sănătoși chiar și cu alte ocazii înaintea conferinței MobOS 2016. ” – Kovacs Zsolt, Mobile Applications Capability Group Lead, Accenture

“O introducere foarte bună a tematicii IoT și roboți industriali. Și bineînțeles să nu uităm ”quadcopters”, care sunt mereu amuzanți. De mult îmi doresc să experimentez folosirea Intel Edison și Raspberry Pi și pot spune că prezentările au fost foarte folositoare și motivatoare în același timp. Multumesc pentru oportunitatea de a afla și învăța mai multe despre fascinanta lume IoT”. – Valentin Radu, Mobile Consultant, Participant, Endava

####

Despre Mobile Operating Systems (MobOS) Conference – Ediția 2016

MobOS găzduiește anual cea mai mare conferință dedicată pasionaților de dezvoltare de aplicații mobile. Conferința are două obiective majore:
(1) împărtășirea cunoștintelor tehnice de către experți în domeniu – vorbitori internaționali reprezentativi pentru aria lor de expertiză și
(2) punerea în practică a cunoștintelor prin oferirea de ateliere personalizate nevoilor participanților – dezvoltare de mini aplicații și demonstrații ale unor dispozitive deja folosite în afara tării.

MobOS 2016 este la a treia ediție și va aduce un concept nou – pe lângă ziua de conferință și ziua dedicată atelierelor, vom avea și un stand expozițional cu dispozitive de ultima generație. Echipa MobOS este o echipă experimentată și cu siguranță va oferi calitate și de această dată în fiecare detaliu.

Evenimentul va avea loc in perioada 18-19 Februarie 2016. Te învităm să participi.

romobos.com