Mai puțină risipă de Crăciun: 10 sfaturi & idei

de | | 7 Minute

10 sfaturi și idei pentru a nu mai face (atât de multă) risipă de Crăciun

Mi-e drag Crăciunul, așa cum ți-e dragă o sărbătoare „preferată”, dacă o fi în regulă să acorzi astfel de întâietăți. Nostalgiile copilăriei, ninsorile (să vină!), o oarecare stare mai ridicată de generozitate la noi toți, darurile oferite celor dragi și anticipația unui nou început – toate conturează o imagine idilică a Crăciunului. Fără a-i știrbi din magie și fără a mă transforma în vreun Grinch, însă, văd și cealaltă față a sărbătorilor.

Cu oameni mai deprimați decât de obicei (se știe că în perioada sărbătorilor stările depresive tind să devină mai frecvente / intense) și acea presiune de-a face ceva de sărbători, cu multă zarvă și îmbulzeală, cu așteptări idealizate de la noi și de la ceilalți, sărbătorile devin uneori o corvoadă. Ne risipim pe noi și facem multă risipă în tot acest demers de aliniere socială la sărbători. Bucuriile stau adesea în lucruri simple, însă. De aceea, îmi și îți lansez provocarea de a reduce această risipă de Crăciun: atât pentru protejarea mediului, cât și pentru liniștea noastră – căci reducând risipa în general, reducem și risipa propriei energii în lucruri inutile.

#1 Fă-ți un nebrad de Crăciun sau alege o metodă sustenabilă

Asociez sărbătorile cu pinul de Crăciun, căci bunicul meu aducea an de an câte-un pin micuț de la pădure. Era micuț, stufos și se încadra perfect cocoțat pe ladă, până în tavan. Nefiind o societate sustenabilă și ducând „tradiția” la standarde industriale, un obicei simplu, care nu periclita în vechime mediul, a devenit dăunător și nejustificat. Prea mulți brazi tăiați și aruncați de Crăciun. Apoi, mai e și dezbaterea: brad de pe plantație vs. brad artificial (a cărui producție implică consum de resurse, iar cu plasticul știm că nu-i verde treaba).

Aș zice așa: dacă avem deja brad artificial, cam de când ne știm pe lume, să-l folosim (nu-i de aruncat). Dacă n-avem brad, poate avem un ficus mare și frumos în ghiveci? Sau poate profităm de ocazie, ne adunăm toată familia sau grupul de prieteni și ne creăm propriul nebrad. Personal, îmi surâde ideea unui nebrad al tuturor cărților ce-așteaptă a fi citite în noul an. Voi avea un brad mare.

risipa de Craciun fwc brad ok
Foto dreapta: pomul de Crăciun Cluj.com 2017 / Foto stânga: thoughtsfromalice.com

#2 Nu mai cumpăra hârtie de împachetat

Niște cifre de la Green Report: 50% din totalul de hârtie consumată de americani este pentru a împacheta și decora lucruri. Noi nu avem astfel de statistici, dar e suficient să observăm goana după cadouri din această perioadă și avem un răspuns orientativ. E un consum absolut inutil de hârtie. Dacă ai deja hârtie de împachetat prin casă, e de folosit (cândva, nu musai acum), nu de aruncat. Căci atenție: hârtia de împachetat nici măcar nu poate fi reciclată – nu că ne-am putea lăuda cu astfel de obiceiuri, din păcate. Deci nu o putem recicla, cel mai adesea nu o putem nici refolosi (cred că știu o singură persoană care își despachetează cadourile cu atenție sporită pentru a păstra hârtia intactă). Putem în schimb să reducem risipa acesteia, reducând consumul.

Alternative » ziare vechi, hărți, o eșarfă (care poate fi în sine un cadou), o pătură pufoasă (din nou, ea în sine un cadou) sau renunțăm pur și simplu la împachetat și oferim ce-avem de oferit.

risipa de Craciun fwc impachetare 2
Foto: danslesac.co

#3 Write a list, chek it twice…

Nu doar de Crăciun, dar mai ales acum. Pentru a evita consumul în exces de absolut orice, deci implicit pentru a reduce risipa de Crăciun, ne putem scrie o listă clară și amănunțită de cumpărături. După care, exact cum spune cântecelul, o verificăm. Însă verificarea o facem cu un ochi foarte critic. Avem nevoie la modul real de toate decorațiunile festive, de kilogramele de mâncare și băutură sau putem reduce din ele? Planificarea, cu alte cuvinte, combate eficient această risipă de Crăciun.

#4 De Crăciun, nu fi hapsân

Risipa alimentară este un întreg capitol de sine stătător, mai ales în preajma sărbătorilor. Mai ales la noi, la români.

În cifre estimative, un român aruncă aprox. 130 kg de mâncare. Pe an. Teoretic, suntem în grafic, cam pe-aici ar fi și media la nivel european. Practic avem venituri mult, mult mai mici. Dacă nu ne pasă de risipa alimentară, poate ne pasă de buzunarele noastre. Căci noi românii cheltuim 40% din ce câștigăm pe mâncare. Și aruncăm 10% din tot ce cumpărăm. Cam o porție de mâncare / zi la gunoi. Iar acum să ne imaginăm cam câtă risipă de Crăciun facem, de sărbători în general…

Cum spuneam mai sus, o minimă măsură de prevenție ar fi planificarea mai realistă și serioasă a cumpărăturilor. Câte persoane suntem, cât e uman posibil să mănânci într-o zi, ce soluții avem pentru resturile de mâncare?

Recomandare: de urmărit Food Waste Combat, fac treabă frumoasă în Cluj și în România.

risipa de Craciun fwc
Foto: Food Waste Combat

#5 Cadouri nedeschise, lucruri care adună praf

Niște cifre, tot de la americani, căci acolo sunt statisticile în floare: doar de Crăciun, un american cheltuie în medie cam 800 de dolari pe cadouri. În schimb, 35% dintre americani au acasă cel puțin un cadou nedeschis. Noi suntem curioși din fire și, primind cadouri împachetate, cu siguranță ne deschidem cadourile să vedem ce-am primit. Însă multe adună apoi praf sau sunt aruncate la gunoi.

Pay it forward » Mi-ar plăcea să ne depășim rușinea, inhibițiile și acel „nu-i frumos” și să oferim mai departe acele cadouri care nu ni se potrivesc, nu ne plac, nu ne sunt de folos. Scopul cadourilor e să aducă bucurie. Dacă știm sigur că un cadou primit ar aduce de fapt mai multă bucurie altcuiva, decât nouă, de ce „nu-i frumos” să îl dăm mai departe? Altfel, putem dona – însă doar lucruri de care te-ai bucura și tu să le primești (deci în condiție bună!)

#6 Alege bateriile reîncărcabile

Știați că… 40% din vânzarea bateriilor se produce în această perioadă a sărbătorilor de iarnă?
Idee » dacă avem nevoie de baterii la cadoul nostru sau oricând, în general, putem opta pentru varianta mai prietenoasă cu mediul. Putem lua un încărcător și baterii reîncărcabile.

risipa de Craciun baterii
Foto: carriesaid.blogspot.com

#7 Renunță la clasicele felicitări

Sunt frumoase, unele chiar au mesaje inteligente sau amuzante, care se potrivesc perfect cu ce vrem să transmitem… Dar. Dar să fim onești: soarta felicitărilor e tragică. În cel mai bun caz adună praf precum cadourile de la #3. Dacă persoana căreia îi oferi felicitarea ți-e chiar apropiată și știi sigur că acele câteva cuvinte pe care le vei scrie vor fi prețuite cu adevărat, felicitarea își îndeplinește menirea. Altfel, e doar risipă. Multe dintre ele nu pot fi nici reciclate (cele lucioase și sclipicioase).

Cifre, să ne mirăm împreună? Anual se cumpără cam 2,6 milioane de felicitări în America. Ar ocupa un teren de fotbal… de 10 etaje.
Alternative: dacă e să cumpărăm, putem căuta felicitări reciclabile. Altfel, există felicitări virtuale. Dacă ne simți creativi, putem să desenăm noi ceva pe-o foaie de hârtie (care poate fi ulterior reciclată, în caz că nu va fi păstrată).

#8 Dăruiește experiențe și amintiri, nu obiecte

Cele mai frumoase și memorabile cadouri sunt experiențele. Vorbind desigur din experiența personală. Bucuria generată de un obiect, deși îl deții apoi pe termen lung (dacă!), îmi pare adesea mai efemeră decât, nu știu, un concert, o cină în oraș, o zi la spa, un joc de evadare, o zi la cățărat pe stânci, un atelier de pictură sau modelaj de lut. Cel mai adesea nu e vorba nici măcar de experiență sau activitate în sine, cât despre faptul că ai ocazia să îți creezi momente speciale alături de oameni dragi ție. Când tragi linie, acestea contează.

Idee: în loc de un obiect generic sau luat să fie, oferă un bilet / abonament care să permită practicarea unui hobby sau care să ofere o experiență unică celor dragi ție.

#9 Decorațiuni creative

Recunosc, unii reușesc să ridice decoratul casei de sărbători la rang de artă. De cele mai multe ori, însă, prea multe decorațiuni stau în calea acelei simplități și a acelei atmosfere liniștite pe care o căutăm în preajma sărbătorilor. În loc să ne încărcăm locuința cu plastic colorat în exces, fundițe diverse și… nu știu ce se mai practică în ultimii ani, putem să inițiem propriul proiect creativ de lucru manual.

Cei care aveți copii mici, nu știți de fapt ce resurse prețioase dețineți, aveți o mică fabrică de idei geniale, imaginație și mânuțe gata-gata să producă frumuseți. Noi, ceilalți, n-avem decât să ne (re)descoperim spiritul ludic și abilitățile creative și de improvizație.

Idei » jucării mici și obiecte decorative normale își pot schimba temporar funcția, portocalele împrospătează o cameră, lumânările creează o atmosferă simplă și caldă (și suficientă).
Pinterest » căutați „Christmas decor diy” sau „Christmas decorations diy”, alegeți ideile în funcție de ce aveți deja prin casă și… împărtășiți și cu noi rezultatele. Nu trebuie să fie perfecte, ci autentice și încărcate de energii frumoase.
Recomandare » putem să ne întrebăm unii pe alții dacă nu cumva avem decorațiuni în exces. Prevenim astfel aruncarea lor, salvăm un prieten de la risipă.

risipa de Craciun decor ok
Foto: BrowsYouRoom.com, themummyfront.com & diydekoideen.com

#10 Spune NU sclipiciului

Este colorat, frumos și sclipicios, dar hai să uităm de el. E nociv, iar comercializarea lui a fost interzisă recent, așa că nu avem nici un motiv serios să-l folosim și să încurajăm în continuare comercializarea și adăugarea lui ca element festiv și decor.

Să vă bucurați așadar de-un Crăciun fără sclipici, cu mai puțină risipă, dar cu multă bucurie în suflete!

risipa de craciun sclipici