Rezumat UNTOLD 2021: impact economic – investiții – donări de sânge

de | | 2 Minute

În fiecare an, după ce festivalul UNTOLD își închide porțile în mod oficial, se face un scurt bilanț al impactului economic – și nu numai – pe care evenimentul îl are asupra orașului. Cea de-a șasea ediție UNTOLD a avut loc în acest an în perioada 9 – 12 septembrie. În cele patru zile, aproximativ 265.000 de persoane au participat la unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa și, de altfel, singurul de acest fel care a avut loc în 2021.

Impactul economic la nivel local

Cum se poate calcula acest vag „impact economic” despre care se discută adesea în comunitate, în contextul organizării festivalului UNTOLD în municipiul Cluj-Napoca? Organizatorii au transmis o serie de date utile. Astfel, știm că din 265.000 de participanți, doar 25% au fost din județul Cluj. În rest, 60% au fost persoane venite din întreaga țară, iar 15% dintre participanți au venit din străinătate, din peste 100 de țări diferite.

În cazul UNTOLD 2021, ar fi vorba, prin urmare, de aproximativ 200.000 de persoane din afara Clujului. Organizatorii menționează faptul că se poate lua în considerare, în medie, o cheltuială de cel puțin 175 euro / persoană, bani cheltuiți pe cazare, transport urban, restaurante, terase, vizite la muzee și obiective turistice, cumpărături diverse etc.

„La un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea clujeană de peste 35 milioane euro. Acești bani se vor regăsi apoi în impozite și taxe locale, dar și în încasări pentru business-urile locale sau pentru oamenii care au profitat de numărul mare de turiști prezenți, punându-și apartamentele sau casele la închiriat. Bineînțeles Cluj-Napoca și România au câștigat mult mai mult la capitolul imagine. Se scrie din nou și se vorbește la superlativ în toată lumea, iar toți participanții străini intervievați declară că se bucură că au reușit să ajungă la singurul festival mare din Europa care s-a întâmplat în acest an.” – declară organizatorii UNTOLD.

Investiții pentru amenajarea Parcului Central și înlocuirea gazonului de pe Cluj Arena

Ca în fiecare an, odată ce porțile festivalului s-au închis pentru participanți, organizatorii au început să pună în practică un plan de acțiuni dedicat amenajării spațiilor centrale în care se desfășoară festivalul. În acest an, investiția se ridică la 1,3 milioane RON.

În Parcul Central, lucrările de amenajare constau în înlocuirea anumitor porțiuni de gazon, supraînsămânțare, recondiționarea unor alei, podețe, bănci, toaletarea vegetației și anumite amenajări peisagistice.

Pe Cluj Arena, organizatorii festivalului au demarat ample lucrări pentru a înlocui în totalitate gazonul, dar și substraturile care îl suțin.

Doneaza sange Untold

Impactul Blood Network: 7000 de vieți

Un alt tip de impact, mai puțin scos în evidență, dar extrem de important, este cel al campaniei Blood Network. Campania de donare de sânge, inițiată de UNTOLD, a fost prezentă în toate centrele de transfuzie din țară, iar caravana mobilă a ajuns în 11 orașe din România, asigurând donatorilor un bilet gratuit la prima zi de festival, dar și alte beneficii.

„Rezultatele din acest an au fost extraordinare, sângele donat salvând sau urmând să salveze peste 7000 de vieți.”, spun organizatorii festivalului.


Informații: comunicate de presă UNTOLD