Rezultatele centrului de voluntariat cultural Yellow Apples
Crearea şi organizarea Centrului de Voluntariat. S-a elaborat procedura de management a voluntarilor, iar efectul acesteia a fost implicarea imediată în definirea instrumentelor de lucru cu voluntarii şi a procedurii de management a voluntarilor. În urma acestui proces a fost creat manualul de proceduri. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Identificarea, recrutarea, selectarea şi înscrierea voluntarilor. S-a urmărit promovarea oportunităţilor oferite prin Centrul de Voluntariat în Sectorul Cultural şi Creativ pe pagina web a bibliotecii, pe Pagina Adolescenţilor, pe pagina de Facebook a Secţiei pentru Adolescenţi (afişul de recrutare şi informaţii legate de voluntariat). Rezultatele concrete ale acestor demersuri au fost: 10 voluntari înscrişi la sediul bibliotecii și 470 de vizualizări ale postărilor pe subiect de pe Pagina Adolescenţilor.
Campania de recrutare. S-au oferit informaţii privind oportunităţile de voluntariat. Derularea unei campanii de promovare a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj şi a activităţilor derulate de către aceasta.
Organizarea şi realizarea expoziţiilor permanente şi temporare în cadrul Muzeului de Artă Cluj Napoca. S-a realizat o prezentare referitoare la documentarea fotografică şi organizarea de evenimente, iar voluntarii participanți au obținut aptitudinile teoretice necesare organizării a 5 evenimente muzicale şi 5 expoziţii în cadrul Festivalului European Noaptea Muzeelor. Rezultatele concrete ale acestor demersuri au fost cele 400 de fotografii realizate, iar cele 5 evenimente muzicale şi cele 5 expoziţii au fost promovate în rândul celor 8629 de vizitatori de la Festivalului European Noaptea Muzeelor. În plus, doritorii au putut lua parte la workshop-ul de practică şi estetică fotografică susţinut de Lect. Univ. Dr. Feleki István, ceea ce a condus la o mai bună înţelegere şi remediere a problemelor tehnice în realizarea fotografiilor documentare şi artistice.
Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Teatru Experimental Man.In.Fest. S-a desfășurat între 22 și 24 mai 2015 la Cluj și a adus pe străzile din centrul orașului statui vivante și spectacole stradale din 9 țări europene. Voluntarii Yellow Apples au participat la diverse activitati in cadrul festivalului: 15 dintre ei s-au implicat activ in promovare (ca mimi) si in organizarea festivalului. 10 voluntari, elevi la Liceul de Arta Dramatica si Coregrafie din Cluj-Napoca, au participat la un workshop organizat de trupa Totum Theatre din Barcelona, din care a rezultat expunerea unui spectacol stradal numit „Inevidenza”. Alti 10 voluntari, studenti la actorie, au lucrat cu regizorul grec Giorgos Zamboulakis si cantareata Katie Makri (ale carei melodii ruleaza pe fundal la ceremonia aprinderii flacarii olimpice) pentru punerea in scena a spectacolului ”Tea time Europe” ce abordeaza problema imigrantilor din Europa.
Cercul de Origami. Voluntarii Yellow Apples care activează la Biblioteca Județeană Octavian Goga au avut întalniri cu copii de vârste cuprinse între 6 și 10 ani pe care i-au învățat tehnica origami, în cadrul activității Cercul de Origami ce se desfășoară pe toată durata proiectului.
Începând cu luna mai, voluntarii Yellow Apples care activează pentru Asociația Teatrul Imposibil au demarat pregătirile pentru promovarea festivalului QuartFest, singurul festival din România dedicat în exclusivitate cvartetelor de coarde.
Yellow Apples acceptă pe toată durata proiectului înscrierea de noi voluntari. De preferat, aceștia ar trebui să dețină abilităţi de comunicare eficientă cu persoane de vârste şi pregătiri diferite, abilităţi de a iniția și instrui în diverse domenii, abilităţi de utilizare a tehnologiilor informaţionale şi a canalelor de social media, abilităţi de folosire a tuturor mijloacelor de informare (materiale bibliografice, resurse electronice), abilitatea de a susţine în faţa comunităţii cauza instituţiei în care activează ca voluntar. Înscrierile se pot face pe adresa de mail [email protected].
Conform legii 78/2014, activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.