Revitalizarea zonei Expo Transilvania: parc cu facilități sportive, străzi amenajate și un nou parking

de | | 2 Minute

Proiect nou la Cluj: parc cu facilități sportive, zone moderne pentru pietoni și construire parking în cartierul Mărăști (Revitalizarea zonei Expo Transilvania)

Primăria municipiului Cluj-Napoca urmărește revitalizarea zonei Expo Transilvania din cartierul Mărăști, pe o suprafață de 17 hectare, prin regenerarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu, amenajarea străzilor și spațiilor publice adiacente și dotarea acestora cu echipamente cu tehnologie de tip Smart City, realizarea unui parking și reglementarea viziunii urbanistice pentru viitor.

Principalele obiective de investiții ale proiectului:

– Modernizarea Parcului Aurel Vlaicu (suprafață parc: peste 10 hectare)
– Aplicarea principiilor Walkable City – pentru îmbunătățirea calității spațiului public
– Construirea unui parking în zona de intervenție (min. 350 locuri)

revitalizarea zonei expo transilvania

Parc modern

Spațiul verde va fi nu doar reabilitat, ci și extins, vor fi plantați arbori, vor fi realizate facilități sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare / promenadă, o zonă de joacă pentru copii în care dorim instalații de joacă creative, incluzive, ecologice.

Finanțarea investiției va fi realizată în prima fază din fonduri de la bugetul local, urmând ca ulterior să fie accesate surse de finanțare europene nerambursabile, după aprobarea programelor U.E. aferente următoarei perioade programatice.

Un alt punct de atracție îl va reprezenta teatrul în aer liber, respectiv spațiul amenajat pentru workshop-uri și evenimente. Proiectul include zone adaptate persoanelor cu dizabilități.

revitalizarea zonei expo transilvania

Străzile – Walkable City

Componenta aceasta a investiției include amenajare zone pietonale / shared-space, infrastructură rutieră, trotuare, piste de biciclete, semnalizări, refacerea rețelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montare mobilier urban, precum şi amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie smart – străzile vizate:

– Str. Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Ialomiţei şi calea ferată
– Str. Ialomiţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și intersecția cu strada Fabricii de Zahăr
– Str. Tribunul Vlăduţiu – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Răsăritului
– Aleea Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Cojocnei

Un nou parking

De asemenea, Primăria lucrează la identificarea amplasamentului pentru un nou parking de minimum 350 locuri în această zonă (Expo Transilvania / IRA).
Ținând cont de avize și exproprieri, timpul estimat până la lansarea procedurii de execuție este de 16-18 luni. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare: 2.200.000 lei fără T.V.A.


Informații: primariaclujnapoca.ro (Informații publice / Comunicate)