5 Rețete de primăvară gustoase și hrănitoare
Natura fabuloasă… Cum știe ea să ne arate de fiecare dată ce și când trebuie făcut, pentru binele nostru și al ei. Când totul renaște de sub pătura greoaie a iernii, ne îndreptăm atenția spre rețete de primăvară, care nu se compară cu nimic, nici în termeni nutriționali, nici din perspectivă gastronomică. 🙂
Urzici, ștevie, spanac, lobodă, leaurdă, ceapă verde, usturoi verde… o multitudine de bunătăți de la natură, pline de vitamine, minerale, fitonutrienți ne așteaptă la piață sau direct la grădina bunicilor.
Știați că spanacul, salata verde, ştevia, loboda, urzicile sunt surse excelente de vitamina C, betacaroten, acid folic, minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu), fibre şi fitonutrienţi antioxidanţi? Da da, și au efecte laxative, diuretice, reduc colesterolul din sânge, au proprietăţi antitumorale şi stimulează imunitatea întregului organism.
Ne-am gândit pentru voi la cinci rețete ușoare, bazate pe ingrediente de sezon, care să ne energizeze și să ne pună în ton cu razele soarelui primăvăratic. Bon appetit! 🙂
#1 Sos Pesto cu leurdă
- 100 g frunze de leurdă (fără tulpini)
- 100 g parmezan
- 50 g muguri de pin
- 300 ml ulei de măsline
- 3 linguri suc lămâie
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
Spălăm bine frunzele de leurdă sub două jeturi de apă rece. Punem în mixer ingredientele: frunzele, parmezanul, jumătate din cantitatea de ulei și semințele de pin. Mixăm aproximativ un minut, după care adăugam restul de ulei, sucul de lămâie, sare și piperul proaspăt măcinat. Când compoziția capătă cremozitatea dorită, gustăm și corectăm eventualele lipsuri de sare, piper sau suc de lămâie.
Este un sos pesto excelent care merge de minune cu orice fel de paste, gătite simplu, eventual cu niște roșii cherry coapte în ulei de măsline.
Sursa: Foodstory
#2 Quiche cu urzici și brânză de capră
- Un kilogram cu urzici, spălate bine în 3 ape
- Usturoi verde
- 300 g de telemea de capră
- 4 ouă
- 200 g de parmezan ras
- 200 ml de smântână lichidă grasă
- 2 mâini de roșii cherry
- piper și nucșoară
- Pentru blatul de tartă: 125 g unt gras, 300 g făină, 1 gălbenuș de ou, 50 ml de apă rece
Blatul de tartă se face cu ingrediente reci. Încorporați făina în unt cu mâinile, adăugați gălbenușul, apa rece și amestecați până se formează o bilă. Țineți aluatul la frigider cam 20 de minute, în folie alimentară. Pregătiți aluatul în forma tăvii de copt, găuriți cu furculița și coaceci la cuptorul încălzit prealabil timp de 15 minute.
Opăriți urzicile câteva minute, scurgeți-le bine, apoi le căliți cu usturoiul în 70 de grame de unt, până devin cremoase.
Bateți ouăle, încorporați smântâna, telemeaua și parmezanul, asezonați compoziția cu piperul și nucșoara. La sfârșit, adăugați urzicile și roșiile tăiate pe jumătate. Umpluți tarta cu compoziția și dați la cuptor încă 20 de minute, până se rumenește ușor.
Sursa: Adi Hădean
#3 Salată de leurdă, lobodă și ouă de prepeliță
- O legătură de leurdă
- O legătură de lobodă
- 8 ouă de prepeliță
- 1 portocală
- 1 lingură rasă de muștar Dijon a l’ancienne (cu boabe întregi)
- 1 linguriță de miere
- 1 linguriță de oțet de vin de bună calitate
- 40 ml. de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper
- opțional: 50-60 de grame de pancetta/bacon/speck
Fierbeți ouăle de prepeliță. Opțional, rumeniți baconul. Tăiați felii potrivite de portocală, fără pieliță. Spălați bine frunzele și îndepărtați cotoarele. Pregătiți dressingul: într-un castron, muștarul se bate cu o furculiță cu uleiul turnat în fir subțire. Se adaugă mierea, oțetul, sare și piper după gust și zeamă de portocale cât să se obțină un sos subțire.
Sursa: RețeteCaLaMama
#4 Mâncare de spanac cu usturoi verde și roșii cherry
- 2 linguri ulei de măsline
- Câteva fire de usturoi verde, tăiate mărunt
- 300 g spanac proaspăt
- Roșii cherry tăiate în jumătăți
- sare grunjoasă
- piper negru măcinat proaspăt
Încingeți uleiul într-o tigaie încăpătoare, la foc mediu. Adăugați usturoiul şi sotați aproximativ 20 de secunde, până îşi eliberează aroma. Adăugați roșiile cherry și sotați câteva minute. Puneți câte o mână de spanac spălat şi curăţat în prealabil de impurităţi, şi amestecați până când îşi reduce volumul, 3-5 minute. Condimentați mâncarea de spanac cu sare şi piper, după gust. Serviți imediat.
Știați că usturoiul și ceapa verde conțin compuşi organosulfurici cu proprietăţi antifungice, antimicrobiene şi antitumorale?
#5 Spumă de căpșuni
Un desert bine-cunoscut, simplu, și adorat de toată lumea. 🙂
- 500 grame de căpșuni
- 200 grame zahăr
- 2 albușuri
- 1 lingură de zeamă de lămâie
Înainte de a începe, verificați prospețimea ouălor: scufundați-le într-un pahar cu apă rece, iar dacă oul stă culcat orizontal pe fundul paharului, înseamnă că poate fi folosit fără probleme.
Pasați fructele cu o furculiță, împreună cu zahărul. Bateți cele două albușuri împreună cu zeama de lămâie până obțineți o spumă tare. Încorporați treptat în spumă căpșunile și zahărul. Amestecați până obțineți o textură fină, ca de iaurt. Ornați după preferință, cu bucăți de căpșuni sau o frunză de busuioc. Poftă bună!
Sursa: CevaBun
? instagram.com/fatacaregatestecuflori, retetecalamama.ro, instagram.com/ale_ariciuc, wineandknives.ro, kissthecook.ro