Rețete de Paști | Românul s-a născut gurmand

de | | 6 Minute

Rețete de Paști | Românul s-a născut gurmand

Eu cred în principiul simplității, respectiv în cel al moderației. De aceea, înainte de a ne scălda ochii pofticioși în rețetele de mai jos, vă spun din timp că, de Paști, la fel ca de orice sărbătoare, românul nu trebuie să fie maestrul toxiinfecțiilor alimentare.

Chiar dacă, undeva în adâncul netrebniciei noastre, parcă abia așteptăm să ne „suprasaturăm” cu mâncărurile gustoase, tradiționale sau modern inspirate, până la urmă e mai important să savurăm câte puțin și să trăim mult 🙂

? instagram.com/bucate_pe_roate

Bun. Pe masa ardeleanului vei găsi întotdeauna de Paști următoarele minunății: ouă roșii, ciorbă de miel, drob, friptură de miel, şuncă fiartă, cozonac, pască, și măcar un platou cu… de toate. Vei găsi obligatoriu ceapă verde, salată, pâine rumenă și, bineînțeles, Paștile de la biserică.
Am cules pentru voi câteva rețete de Paști care să vă îmbogățească masa cu preparate BUNE BUNE.

Dar, înainte de a ne înfrupta din bucatele alese, cel puțin în tradiția familiei mele profund ardelene, trebuie să respectăm un obicei important: ne spălăm mâinile și fața cu apă în care s-a pus o frunză de urzică (ca să fim aspri tot anul), un ou roşu (care înseamnă hrană, dar și sănătate) şi un bănuţ (pentru tărie și prosperitate). Începem?

Rețetă de drob de miel | Sursa Radu Anton Roman / Mediafax

Ingrediente:
1 kg măruntaie de miel – ficat, inimă, plămâni, rinichi, splină, 2 cepe, 3 legături de ceapă verde, 150 g unt, 3 legături de usturoi verde, 6 ouă mari (sau numai 2, daca nu puneți smântână), 1 pahar de smântână, verdeață (mărar, pătrunjel), sare, piper, 1 prapur de miel

Se spală prapurul, se lasă în apă rece. Se spală măruntaiele de mai multe ori, se opăresc scurt într-o apă clocotită. Se fierb în apă, cu un praf de sare, 30 minute de la primul clocot, iar după ce s-au răcit se toacă mărunt. Ceap, și uscată și verde, usturoiul, verdeața se toacă mărunt. Ceapa uscată se pune în unt la prăjit. Când s-a muiat și s-a străvezit puțin, se adaugă tocătura și se lasă pe foc încă 5 minute; apoi se ia prăjeala de pe foc, se scurge bine de grăsime și se răcește. Ouăle se bat cu sare și piper. Se amestecă toate, tocătura, ceapa rămasă, ouăle și smântâna. Prapurul se scurge de apă, se întinde și se umple cu amestecul de mai sus.Se unge cât mai bine cu unt o tavă adâncă de cozonac, se potrivește drobul în forma asta și se pune la cuptor, la foc foarte mic, până se rumenește bine (maroniu deschis).

Sau puteţi unge tava de cozonac cu unt, se presară din gros cu pesmet; la fel și drobul; se pune în tavă și se dă la cuptor.

missbeckycottage

Rețetă de friptură de miel

Rețeta simplă, clasică și mereu gustoasă, din care orice friptură de miel iese fragedă și rumenă: carne de miel, ținută într-un baiț (cu mirodenii după gustul fiecăruia) măcar câteva ore bune înainte de coacere, se aşază într-o tavă cu ulei încins şi se introduce în cuptorul bine încălzit.

La această simplă rețetă fiecare adaugă ingrediente după cum crede de cuviință:

„Aici fiecare casă are reţeta proprie, cu usturoi, cu ceapă verde, cu tarhon sau cu leuştean. De obicei, în combinaţie cu cartofi noi fierţi cu pătrunjel verde, stropiţi cu ulei sau cu unt şi neapărat cu salată de salată verde cu dressing dulce – acrişor de sare , zahăr şi oţet de mere. Se rupe salata cu mâna şi se adaugă mult mărar, cozi de ceapă verde şi de usturoi.” – Mircea Groza, într-un interviu pentru Adevărul

gastropedia.ro

Rețetă de ciorbă de miel | Sursa Jamila Cuisine

Ingrediente:
700 g carne de miel cu os, 200 g smântână, 2 gălbenușuri, 2 cepe, 1 morcov, ½ rădăcină de țelină, ½ ardei gras, ½ păstârnac, ½ borș, 1 rădăcină pătrunjel, 1 legătură ceapă verde, 1 legătură leuștean, sare

Se pune carnea de miel la fiert și se lasă până e aproape gata. Se adaugă legumele tăiate cubulețe, ceapă verde, măcriș, lobodă sau salată verde, după preferințe. La final, se drege ciorba cu smântână și gălbenuș.

Rețeta integrală video AICI 

Rețetă de șuncă fiartă | Sursa: Savori Urbane

Ingrediente: 2 ciolane fierte si afumate (2600 g), 2 cepe roșii, sare, piper boabe, 30 cm maț gros cu diametrul de 15 cm

Se fierbe ciolanul (și alte bucăți de șuncă, ceafă afumată) cu piper și ceapă roșie, aproximativ 50 de minute.

Se scoate ciolanul de pe os până e cald și se taie cubulețe. Șoricul de la ciolan se taie și el fâșii. Se pune totul într-un bol. Se taie cubulețe mărunte și resturile de șuncă și se amestecă bine. Cu ajutorul unui polonic se adaugă treptat câte un pic din apa în care a fiert (în total aprox 200-250 ml) și se amestecă.

Un maț de 30 cm se leagă la un capăt cu câte 2 noduri și unul transversal (ca la salam). Se pot folosi și pungi rezistente pentru congelator (eventual puse dublu).

Se umple cu întreaga compoziție și se lovește de masă, se presează pentru a ieși aerul. La final se strânge în partea de sus și se leagă bine.

Se lasă măcar 24 de ore șunca la presat în frigider. Deasupra se pune o greutate.

Savori Urbane

Rețetă de cozonac pufos cu nucă | Sursa: mama mea 🙂

Ingrediente:
1 kg făină, 500 ml lapte, 1 cub drojdie, 100 g unt, 100 g. Ulei, 250 g zahăr, 4 plicuri zahăr vanilat, 5 ouă, 1 linguriță rasă sare, coajă rasă de lămâie, esență de rom
Pt. umplutură: 400 g. Nucă, 5 albușuri, 5 linguri zahăr, coajă rasă de lămâie, esență de rom, 3 linguri cacao

  1. Se cerne făina de 3 ori
  2. Se încălzește laptele cu zahărul și zahărul vanilat până când acestea se topesc
  3. Drojdia se topește în câteva linguri din laptele încălzit, se pune în făină, se acoperă cu puțină făină și se lasă la căldură până când făina de deasupra face crăpături
  4. Gălbenușurile se amestecă cu sarea și coaja rasă de la o lămâie și se adaugă peste făină, apoi se adaugă restul de lapte (amestecat în prealabil cu zahărul și zahărul vanilat)
  5. Se amestecă toată compoziția cu o lingură de lemn
  6. Se frământă aluatul timp de 30 de minute. În timpul frământatului mâinile se ung permanent cu amestecul de unt topit și ulei. Aluatul se frământă continuu în toate direcțiile, se rupe, se bate cu palmele, se bate de castron, se frământă neîntrerupt
  7. Se lasă să crească la căldură timp de 90 de minute
  8. Se pregătește umplutura din albușurile bătute spumă cu 5 linguri de zahăr, se amestecă cu nuca măcinată, coaja rasă de la o lămâie, esență de rom
  9. Se împarte aluatul în 2 (în 4 dacă dorești să-l împletești), se umple, se rulează, se așază în tavă, se lasă la căldură până își dublează volumul (aproximativ 60 de minute), se ung cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte, se presară puțin zahăr, se bagă la cuptor încălzit aproximativ 45 de minute
  10. După scoaterea din cuptor se acoperă cu un prosop 30 de minute, apoi se pot servi.
gourmandine.ro

Rețetă de Pască tradițională / Sursa Adi Hădean

Pasca este coptura Paștilor. Cu brânză și stafide, cu „fața” aurie și cruce de aluat deasupra, este de obicei de formă rotundă, dar sunt și zone unde se pregătește în tavă dreptunghiulară.

„Mai întâi puneți 10 g de drojdie la înmuiat în lapte și zahăr. Pentru aluat mai trebuie 500 g făină, trei lingurițe de zahăr, un ou, coaja de la o lămâie. Mai avem nevoie de lapte, unt și zahăr pentru frământat. Ele se amestecă pe foc, să se topească untul. E important să nu fie prea cald laptele când frământați pentru că drojdia ar putea avea de suferit. Cantitatea de unt topit cu lapte ar trebui să fie cam jumătate din cantitatea de făină. Se frământă toate într-un aluat moale, cam 15 minute. Apoi se lasă sub un ștergar curat, cam 30 minute, să dospească.

Pentur umplutură: 300 g brânză de vaci, o cană de zahăr, stafide, coajă de lămâie, două ouă, lapte cu unt și trei linguri de făină. Puteți să amestecați umplutura cu un tel, să o frământați cu mâna sau cu un blender.

Luați o tavă pentru cuptor (rotundă), o ungeți cu unt și o tapetați cu făină. Din aluat (mai puțin o parte mică, pe care o folosiți mai târziu) întindeți o foaie groasă de un centimetru (e nevoie de grosimea asta, pasca trebuie să crească și dacă nu are de unde, nu crește) care se așază pe fundul tăvii. Umplutura se toarnă peste aluat. Aluatul rămas se răsucește în fuioare groase de un deget, care apoi se răsucesc asemeni unui șnur. Cu șnurul obținut se decorează pasca, pe care o ungeți apoi cu ou bătut. Asta îi va da luciu după coacere și protejează aluatul în timpul coacerii.

Pasca se lasă în cuptor pentru 40 de minute la 150 de grade Celsius.”

cozonaculdolofan.ro