Restaurarea Palatului Reduta a fost finalizată. Demersuri pentru digitizarea obiectivului muzeal

de | | < 1 Minute

Consiliul Județean Cluj a finalizat proiectul „Restaurarea anvelopei Palatului Reduta, în prezent Muzeul Etnografic al Transilvaniei”, investiția fiind finanțată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2021, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

„Palatul Reduta, această adevărată bijuterie arhitectonică a Clujului, este acum mai mult decât pregătit să primească vizitatori din întreaga lume, atât fizic, cât și virtual. Prin intermediul acestui proiect european am reușit să redăm clădirii cu semnificații aparte pentru clujeni și pentru lupta de emancipare națională a românilor din Transilvania farmecul care a consacrat-o, să ne aliniem evoluției timpului și a tehnologiei, păstrând însă esența și încărcătura istorică a acestui edificiu emblematic.” – Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Proiectul, în ansamblu, a vizat restaurarea fațadei clădirii, intervenții la nivelul acoperișului-anvelopei nord a Palatului Reduta, inclusiv a ceasului. De asemenea, s-a reabilitat subsolul edificiului, parterul, etajul 1 și mansarda, iar pentru asigurarea circulației vizitatorilor, dar nu numai, a fost montată și o nouă poartă. Amenajările exterioare au vizat, în principal, înlocuirea pavajului existent cu unul nou, semicarosabil, din piatră cubică, aplicarea unei membrane de protecție și ventilație a zidurilor din jurul clădirii, nivelarea pământului.

Totodată, prin intermediul acestui proiect au fost întreprinse demersurile în vederea digitizării obiectivului muzeal, prin captura digitală, transformarea din formă analogă în formă digitală, descrierea și reprezentarea obiectelor de patrimoniu, procesarea, asigurarea accesului la conținutul digitizat și prezervarea pe termen lung.

Derulat pe o perioadă de 41 de luni, proiectul a avut o valoare totală de 6.181.508,07 lei.


Comunicat de presă