Șantier în lucru: începe restaurarea Casei Hintz, clădirea care găzduiește Muzeul Farmaciei din Cluj
Anul începe bine pentru scena culturală a Clujului! În octombrie 2018 clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei intra în proces de reabilitare. La momentul respectiv erau inițiate lucrările de pregătire și protecție a spațiilor. Aceste lucrări au fost între timp finalizate, iar din luna ianuarie 2019 începe restaurarea Casei Hintz.
În procesul de restaurare a imobilului de secol XVI este implicată o echipă formată din:
- proprietarul clădirii » Dr. Georg Hintz
- beneficiarul lucrărilor » Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), instituție în subordonarea căreia se află Colecția de Istorie a Farmaciei
- proiectantul » Planwerk Arhitectura & Urbanism SRL
- constructorul » Weberbau SRL
Un monument istoric și arhitectural al Clujului, aflat în actuala Piața Unirii, nr. 28, Casa Hintz a fost construită în secolul al XVI-lea. În această clădire a fost găzduită cândva cea mai veche farmacie a Clujului, știută sub denumirea de „La Sfântul Gheorghe” și atestată documentar în anul 1573.
În anul 1904, într-una din sălile Muzeului Ardelean, era expusă o primă colecție de obiecte farmaceutice transilvănene, donate instituției de către Prof. Univ. Gyula Orient (1869-1940). Inedita colecție a fost îmbogățită de-a lungul timpului, ajungând în prezent la peste 3000 de piese de patrimoniu, obiecte ce ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX.
În anul 1954, așadar 50 de ani mai târziu, profesorul Lucian V. Bologa, șeful catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei, din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, a fondat Muzeul Farmaciei din Cluj. Ulterior, acesta a primit denumirea oficială de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonat și în prezent Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Totodată, colecția a fost mutată în cea mai potrivită clădire pentru un astfel de patrimoniu: Casa Hintz.
Restaurarea Casei Hintz va dura aprox. 2 ani, ulterior colecția redevenind deschisă publicului pentru vizitare.
„Ca oricare proces de asemenea amploare și acesta necesită timp și efort susținut din partea întregii echipe care s-a angajat la această lucrare. Apelăm la o înțelegere a eventualelor inconveniente de pe parcursul șantierului și rugăm o susținere în acest sens din partea întregii comunități locale. Obiectivul nostru este ca la finalizarea lucrărilor, calitățile acestui monument istoric de excepție al orașului să fie puse în valoare și să regăsim în centrul istoric al orașului o clădire simbol, o instituție culturală reînnoită și renăscută.”– declară Planwerk Arhitectura și Urbanism SRL (proiectant general) și Weberbau SRL (constructor).
Fotografii: Lucian Nuță