Recuperarea după intervenția pentru hernia de disc și stenoza spinală: ce trebuie să știi?
Hernia de disc și stenoza spinală sunt două afecțiuni care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale. Hernia de disc se referă la o afecțiune în care partea interioară a unui disc intervertebral iese prin stratul exterior și presează nervii din apropiere, cauzând durere și alte simptome.
Stenoza spinală se referă la îngustarea canalului spinal, care poate cauza presiune pe măduva spinării sau nervii spinali, ceea ce duce la durere, amorțeală și slăbiciune musculară.
Prin ce se aseamănă hernia de disc și stenoza spinală?
Deși hernia de disc și stenoza spinală sunt două afecțiuni distincte, acestea pot fi legate în anumite situații. De exemplu, o hernie de disc lombară poate cauza îngustarea canalului spinal din aceeași zonă, ceea ce poate duce la apariția stenozei spinale. De asemenea, persoanele cu stenoză spinală pot fi mai predispuse la dezvoltarea unei hernii de disc în zona afectată.
În general, aceste afecțiuni pot cauza simptome similare, cum ar fi durere, amorțeală și slăbiciune musculară în zona afectată, dar tratamentul poate fi diferit în funcție de cauza specifică a simptomelor.
Perioada postoperatorie în cazul stenozei spinale
După o intervenție chirurgicală pentru stenoza spinală, se recomandă evitarea deplasărilor timp de 2-4 săptămâni după operație, și trebuie evitată șederea pe perioade lungi de timp. Nu se recomandă ridicarea greutăților mai mari de de 4-5 kg și îndoirea sau rotirea coloanei vertebrale.
De asemenea, trebuie evitate lucrările de casă și curte.
Este posibil ca pacientul să aibă nevoie de ajutor pentru activitățile de zi cu zi (de exemplu, pentru a se îmbrăca, a face baie) în primele săptămâni.
Treptat, va trebui să revină la activitățile obișnuite. Se recomandă mersul pe jos, începând cu distanțe scurte și crescând treptat până la 1 până la 2 km pe zi. Se poate recomanda un program de terapie fizică (terapie prin exerciții fizice).
Perioada postoperatorie în cazul herniei de disc
Reabilitarea după operație ajută la reducerea durerii, la restabilirea tulburărilor neurologice (cum ar fi pareza sau pierderea sensibilității) și la abordarea cauzelor care au dus la apariția herniei. Reabilitarea urmărește să întărească mușchii spatelui, să susțină coloana vertebrală și să restabilească mobilitatea articulațiilor.
Scopul principal al măsurilor de reabilitare este de a întări corsetul muscular și de a preveni dezvoltarea ulterioară a bolii, iar acest lucru se realizează prin: exerciții terapeutice – pentru a îmbunătăți mobilitatea diferitelor părți ale corpului și bunăstarea generală, masaj – pentru a îmbunătăți circulația sângelui în zonele necesare și pentru a stimula procesele de recuperare și kinetoterapie – ca formă de terapie prin exerciții fizice pentru pacienții antrenați.
Atât după intervenția de tratare a stenozei spinale cât și a herniei de disc, este important să se urmeze instrucțiunile medicului cu privire la perioada de recuperare, cu răbdare și optimism.