5 recomandări pentru antreprenorii care stau acasă

de | | 6 Minute

5 recomandări pentru antreprenorii care stau acasă… sau cum să #stămacasă și să ne susținem, totuși, afacerea?

În Cluj, dar și în alte orașe din țară, am putut remarca schimbările rapide pe care micile sau marile companii și le-au asumat. Într-un mod surprinzător de responsabil, considerăm noi, ca dovadă a maturității și a transformării mediului de afaceri din ultimii ani. Încă dinaintea declarării stării de urgență la nivel național, antreprenorii au luat o serie de decizii dificile pentru afacerile lor: modificarea programului de lucru, limitarea serviciilor oferite sau chiar oprirea activităților. 

Cu alte cuvinte, mulți dintre noi ne vedem nevoiți să stăm acasă. Pentru antreprenori, actuala stare de urgență nu face decât să accelereze și să confirme: da, urmează o criză financiară sau economică. Faptul că stăm acasă nu ar trebui să ne oprească din a ne dezvolta afacerea, chiar dacă într-o etapă inițială situația nu pare tocmai favorabilă. Unul dintre motivele pentru care Cluj.com reușește de mai bine de 7 ani să promoveze orașul și, implicit, afacerile locale, este faptul că avem la bază o echipă de profesioniști într-ale mediului online » este vorba de SEO 365. Am învățat, așadar, de-a lungul anilor, lucruri pe care, din păcate, mulți antreprenori români continuă să le ignore. Iar cauza principală este, de cele mai multe ori, lipsa timpului. 

Iată, e momentul să acordăm timp acelor lucruri care trec mereu în plan secund. Cum să ne susținem afacerea în timp ce stăm acasă, așadar? Este cel mai bun moment pentru a ne dezvolta afacerea în mediul online, pentru a răspunde acestei provocări cu soluții și strategii care vor duce la creșterea noastră pe termen lung. 

antreprenorii care stau acasa ok

1. Să ne gândim la strategia pentru Social Media 

Nu putem spune suficient de des. Toți potențialii și actualii clienți ai oricărei afaceri se află, la orice oră din zi și din noapte, pe rețelele de socializare. Și atenție, la plural: pe variate rețele de socializare, nu pe una singură. Dacă nu suntem prezenți în Social Media (ca business), e momentul să fim. Dacă nu avem încă optimizate paginile și conturile (tehnic vorbind, dar și ca informații), e momentul să ne ocupăm de ele: de la completarea tuturor câmpurilor relevante din secțiunea „Despre” (inclusiv „Povestea noastră”), la setarea butoanelor de Call-To-Action și asocierea conturilor între ele, până la punerea la punct ale fiecăror „Tabs” și funcții în parte. Ce e în plus – ștergem. Ce e relevant, dezvoltăm. 

Abia apoi, de fapt, ne putem gândi liniștiți la strategii de promovare în Social Media. Ce tip de conținut ne dorim, care este imaginea pe care ne-o dorim, cum și ce comunicăm cu publicul nostru, cât de frecvent ar trebui să publicăm, ce fel de campanii plătite ar fi indicat să facem (și ce fel de campanii ar trebui să ocolim)? Toate necesită documentare, căci în funcție de domeniul nostru de activitate, răspunsurile vor varia.

Și da, cum spuneam mai sus, există specialiști în domeniu, care se pot ocupa de toate aceste lucruri – iar SEO 365 oferă consultanță gratuită în această perioadă (online & safe). Chiar dacă decidem să externalizăm aspectele ce țin de Social Media Marketing, etapa inițială de documentare, de luat decizii privind direcția pe care ne-o dorim și strategia generală – ne aparțin. 

2. Să ne ocupăm de optimizarea SEO a site-ului nostru

Da, avem nevoie de strategii SEO. Sunt probabil cele mai amânate și mai ocolite din toată gama de strategii de marketing online și încă ne e greu să înțelegem de ce. Lumea investește în orice alte strategii – toate cu efect și impact dovedit mai redus pe termen mediu și lung. Creșterea în mod organic pe motoarele de căutare, ca urmare a unei optimizări SEO temeinic făcute (atenție: fără scurtături și „șmecherii”), ne asigură cea mai bună vizibilitate posibilă. Devenim afacerea potrivită la momentul potrivit » oamenii caută soluții la o problemă, noi ca afacere suntem prezenți pe Google cu răspunsul. 

Există o comparație bună referitor la acest subiect: prima poziție pe Google este ca o mină de diamante, a doua poziție ca o mină de aur, iar a treia poziție pe Google ca o mină de argint. Știați că aceste prime 3 poziții „fură” aproximativ 63% din tot traficul generat de o căutare? Prin comparație, reclamele sponsorizate (Google Ads) aduc cam 6% din trafic. SEO înseamnă matematică pură și logică. Un calcul simplu: dacă pe un cuvânt-cheie există lunar aprox. 10.000 de căutări, 35% din din ele se traduc în accesări pe prima poziție de pe Google. Acest lucru ar însemna 3.500 de accesări pentru o afacere, accesări care se transpun la rândul lor în lead-uri. Doar dintr-un cuvânt-cheie. Însă trebuie să fii pe prima poziție. Dacă vă întrebați în ce măsură o afacere are nevoie de SEO, răspunsul este că are nevoie – atât timp cât scopul este creșterea constantă. 

Acordați-vă, așadar, timp să înțelegeți puțin principiile de funcționare SEO – dincolo de a spama cu backlinkuri (dacă nu există o strategie, dacă nu se fac verificări tehnice ale site-urilor cu pricina e posibil să vă faceți o defavoare) și dincolo de a repeta fără noimă unul și același cuvânt-cheie. În cele din urmă, noi ne-am îndrăgostit de SEO. Este un proces complex, o interacțiune continuă cu motoarele de căutare, oferind cele mai cuantificabile rezultate, iar statisticile vorbesc de la sine. 

Make time for SEO. Vorbim din experiență » Există un motiv pentru care Cluj.com se află pe primele poziții pe Google în căutările relevante pentru oraș. 

Consultanța gratuită oferită de SEO 365 în această perioadă presupune inclusiv o analiză a site-ului din punct de vedere SEO și o cercetare succintă a cuvintelor-cheie relevante. Programările se fac online, prin completarea acestui formular » seo365.ro/contact

3. Schimbare de look » să facem un redesign în sediul online

Website-ul unei afaceri este, practic, sediul online al acesteia, așa cum site-ul Cluj.com (de exemplu) este ca o carte de vizită pentru Cluj. În ce măsură actualul website vă reprezintă? Cum ați dori să fie el? Dacă stăm acasă, cu siguranță, navigăm pe Internet. Putem, ca antreprenori, să adunăm idei, să realizăm o colecție cu toate elementele care ne reprezintă afacerea și pe care le-am dori prezente în acest sediu online al nostru. 

Am trecut și noi printr-o „schimbare de look” majoră în urmă cu 2-3 ani. Nu e treabă ușoară.

Vă recomandăm cu drag să apelați la colegii noștri de la SEO 365 care vă pot oferi consultanță gratuită, 1 la 1, online. Veți afla cum puteți să vă îmbunătățiți prezența online, să vindeți mai mult și ce modificări pot fi aduse website-ului vostru

4. Să ne stabilim o listă de priorități

Ne lăsăm adesea furați de prioritățile și micile și marile urgențe care apar zi de zi. Suntem prea frecvent ocupați, prea rar cu atenția concentrată pe ce este important. De voie, de nevoie, #stămacasă acum și ne gândim la adevăratele priorități pentru noi, ca antreprenori. După care, facem o listă clară de strategii care ne vor ajuta să ne îndeplinim noile obiective. 

Această perioadă de respiro poate veni cu incertitudinile sale vizavi de menținerea afacerilor la nivelul de plutire – din punct de vedere financiar. Poate fi însă o oportunitate pentru resetarea vechilor obiceiuri de business care nu dau roade sau care ne provoacă nemulțumiri. Să nu ne temem de schimbare: analizăm, renunțăm la ce nu funcționează, stabilim noi priorități. 

5. Să ne relaxăm

Toți antreprenorii se confruntă, mai devreme sau mai târziu, cu această problemă: linia dintre muncă și viața personală devine neclară, afacerea devine parte din viața de zi cu zi, fără a ține cont de un program echilibrat. Așa că muncim, muncim, muncim. Recomandările noastre se încheie azi cu, poate, cea mai importantă: să învățăm să ne relaxăm și să ne bucurăm de timpul petrecut în familie, în ciuda contextului nefavorabil pentru business, îngrijorător pentru comunitate. Există un timp pentru cei dragi, există un timp pentru planuri de viitor. Pe rând. Să ne acordăm timp, să avem grijă de sănătatea noastră. Să grădinărim în casă, pe balcon sau în curte, dacă spațiul ne permite – și aici suntem bucuroși, deci spunem mai departe, că unul dintre partenerii noștri continuă să facă livrări în această perioadă de unelte și utilaje pentru grădinărit (cei pasionați de astfel de activități, pot găsi informații pe pagina de Facebook Bronto). 

Dar pentru a discuta despre activități de relaxare și alte recomandări pentru un timp petrecut acasă în mod plăcut, revenim.

antreprenorii care stau acasa 2

Între timp, sperăm ca toate afacerile și antreprenorii locali să depășească acest moment cu bine, căci noi știm prea bine: restaurantele, hotelurile, spațiile de petrecere a timpului liber, cafenelele, barurile și toți cei care prestează servicii de calitate – toți contribuie la complexitatea și savoarea urbană. 

Cu drag,
Echipa Cluj.com
Alături de SEO 365