Reamenajarea Bd. 21 Decembrie 1989: piste pentru biciclete & piațetă la Biserica Sf. Petru

de | | 3 Minute

Reamenajarea Bd. 21 Decembrie 1989: piste pentru biciclete & piațetă la Biserica Sf. Petru

Unul dintre cele mai deosebite edificii religioase ale Clujului este însoțit de priveliștea dezolantă a unei parcări și a traficului rutier de pe bulevard. Vestea bună este că autoritățile au în vedere modernizarea zonei și reamenajarea Bd. 21 Decembrie 1989, cu scopul de a crește mobilitatea urbană și de a îmbunătăți experiența pietonală.

Astfel, la sfârșitul lunii iulie, joi, 26.07, a avut loc o nouă dezbatere publică în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) care a vizat reamenajarea acestei artere importante a Clujului. Evenimentul a avut loc la clădirea Casino din Parcul Central, iar în cadrul acestuia firma SC Planwerk SRL a prezentat propunerea de proiect pentru reamenajarea Bd. 21 Decembrie 1989. Broșura online cu propunerea poate fi analizată aici »» http://bit.ly/BrosuraDezbatereCIIC26Iulie.

Mai mulți arbori, piste pentru biciclete și o piațetă la Biserica Sf. Petru

Proiectul, finanțat din fonduri europene, se aliniază pe direcția abordată în ultima perioadă de municipalitățile clujene, având ca scop modernizarea, creșterea mobilității urbane și a calității spațiului public și a celui pietonal.

S-au propus următoarele modificări semnificative:

  • Plantarea mai multor arbori (aliniamente de arbori)
  • Punerea cablurilor în subteran
  • Lărgirea benzilor dedicate transportului în comun
  • Realizarea unor piste pentru biciclete
  • Iluminare publică cu tehnologie LED.
  • Crearea unei piațete în fața Bisericii Sf. Petru, eliminând actuala parcare, plantând arbori și amplasând bănci și mobilier stradal.

Câteva imagini de before & after din proiectul propus (via Emil Boc)

Cetățenii sunt invitați să participe la dezbateri

La întâlnirile CIIC care au avut deja loc au fost aduse în discuție proiecte care vizează Parcul Feroviarilor, malurile Someșului, Piața Lucian Blaga, străzile Napoca, Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Pușcariu și Emile Zola, proiecte de pietonalizare și alte variate propuneri în direcția unei dezvoltări sustenabile a Clujului.

Discuțiile se desfășoară sub forma unor dezbateri publice, motiv pentru care pe lângă opiniile avizate ale specialiștilor în domeniu, au fost lansate și idei și recomandări pretabile din partea cetățenilor prezenți la evenimente. Centrul de Inovare și Imaginație Civică își propune să încurajeze această participare activă a clujenilor în dezvoltarea orașului și o colaborare între agenții cu rol de schimbare în dezvoltarea urbană.

Pentru informații, sugestii sau propuneri, clujenii pot contacta CIIC astfel » [email protected] sau pe pagina de Facebook Municipiul Cluj-Napoca.