Acordul pentru realizarea metroului și trenului metropolitan a fost semnat

de | | 2 Minute

Acordul de asociere pentru realizarea metroului și trenul metropolitan a fost semnat

Un vis clujean este pe cale să se înfăptuiască în curând, și asta pentru că acordul de asociere pentru realizarea metroului a fost semnat. Acest lucru are în vizor cooperarea mai multor localități clujene pentru a se realiza un metrou, dar și un tren metropolitan în spațiul clujean.

Așadar, joi, 4 aprilie 2019, primarul municipiului Cluj-Napoca, alături de primarii localităților Gilău, Florești, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida au semnat acordul de asociere pentru realizarea metroului și trenului metropolitan. Prin acest acord, conducerea localităților respective vor începe, în parteneriat, studiile de fezabilitate, prefezabilitate, impact asupra mediului și evaluarea strategică adecvată.

Realizarea metroului photo 1

Proiectul realizării metroului și a trenului metropolitan se va efectua în două etape. În prima etapă, se va realiza trenul metropolitan, pe infrastructura actuală. Acesta va acoperi întreaga rută feroviară de la halta Nădășelu până la stația de la Bonțida. Distanța totală pe care o va putea parcurge acest tren este de 43 de kilometri. De asemenea, se vor analiza, pentru fiecare punct de oprire, facilitățile ce sunt puse la dispoziție. Se vor asigura facilități precum bănci, zone de așteptare, toalete, automate/case de procurare a biletelor. Așadar, trenul metropolitan va îndeplini toate cerințele pentru standarde adecvate oferite călătorilor.

A doua etapă presupune realizarea metroului. Acesta va fi realizat pe axa vest-centru-est, pornind din Gilău până la podul Ira. Lungimea totală a liniei de metrou va fi de aproximativ 16 kilometri. Această etapă va fi, la rândul său, împărțită în două părți. În prima parte, se va realiza legătura dintre comuna Florești și Podul Ira. În a doua etapă, se va realiza și legătura din comuna Gilău și Florești, linia metroului fiind astfel completă.

După ce s-a semnat acordul de asociere, va fi începută licitația pentru Studiul de prefezabilitate și Studiul de fezabilitate a trenului metropolitan. Așadar, modalitatea de transport mult râvnită de clujeni va putea deveni o realitate în curând. Vom avea și noi, în sfârșit, metrou la Cluj.

Sursă informații și foto articol: Primăria Cluj-Napoca