Reactor lansează LOC, o platformă virtuală pentru artă, educație și cercetare

de | | 4 Minute

Lansare LOC / Orașul viitorului (aplicație mobilă de realitate augmentată)

În 27 octombrie, Reactor lansează, pe Bulevardul Eroilor din Cluj, LOC – o platformă virtuală pentru artă, educație și cercetare, și Orașul viitorului – o primă instalație găzduită pe platformă, care imaginează un posibil spațiu urban din perspectiva copiilor clujeni.

Despre ORAȘUL VIITORULUI

Cum va arăta orașul de mâine? Această întrebare ne-am pus-o și noi când eram mici, când visam mașini zburătoare și clădiri care sfidează legile gravitației. În prezent, pare că multe dintre proiecțiile noastre s-au adeverit. Trăim cu un picior în viitorul visat acum câteva decenii. Și totuși, viitorul pe care îl visăm acum pare la fel de miraculos și de îndepărtat. Relația noastră cu natura se schimbă cu fiecare an care trece și începem să fim tot mai preocupați de amprenta pe care o lasă civilizația noastră. Ne dorim să construim o lume sustenabilă pentru copiii noștri. Poate ar fi timpul să aflăm cum văd ei viitorul. Cum își imaginează ei că vom locui când vor fi ei adulți?

Lansare LOC Orașul viitorului (aplicație mobilă de realitate augmentată)

O echipă formată din artiști ai spațiului de creație și experiment Reactor și specialiști în ecologie a lucrat împreună cu 8 copii din cadrul Școlii Generale Octavian Goga, în cadrul unui workshop interactiv, în care au explorat împreună tema locuirii în viitor. Timp de patru zile, ei și-au imaginat împreună locuința și apoi comunitatea unui viitor posibil, explorând relația cu mediul, cu resursele și cu principiul conlocuirii.

Rezultatul workshop-ului, o machetă virtuală a orașului imaginat de copii, a fost translatat într-o instalație de realitate augmentată pe care vă invităm să o descoperiți cu ajutorul LOC.

Instalația de pe Bulevardul Eroilor va permite utilizatorilor explorarea machetei virtuale a unei posibile comunități din viitor, așa cum și-o imaginează copiii, la scară mare, o proiecție imersivă cu o lungime de 5 metri. Experiența va fi însoțită de lansarea unei publicații care documentează procesul de creație.

Pentru a putea interacționa cu ORAȘULUI VIITORULUI este necesar să aveți un smartphone, o pereche de căști și să aveți aplicația LOC instalată.

Instalația va rămâne expusă în perioada 27 octombrie – 24 noiembrie 2023.

În paralel, ORAȘUL VIITORULUI poate fi vizitat, la o scară de dimensiuni mai mici, care să permită explorarea într-un spațiu de dimensiuni reduse (sală de clasă, birou, acasă, stradă), de oriunde există conexiune la internet.

Aplicația se poate downloada în mod gratuit de pe Google Play și App Store, iar linkul va fi disponibil online după lansare.

Echipa Orașul viitorului

Concept și coordonare Mihai Păcurar

Facilitare și design workshop: Natalia Ciobanu, Marius Mornea, Delia Gavlițchi

Copii participanți: Amelia Iordache, Andi Gârbovan, Irina Maftei, Luca Lucaciu, Miruna Maxim, Tudor Oltean, Sofia Vlaic, Vlad Matei

Voce ghid: Oana Mardare

Înregistrare și editare audio: Oana Hodade

Implementare realitate augmentată: Augmented Space Agency

Editori publicație: Oana Hodade și Mihai Păcurar

Parteneri: Centrul Cultural Clujean, Clujul Sustenabil, MiniREACTOR

Ce este LOC? 

LOC este o platformă dedicată investigării modelelor alternative de locuire din Cluj-Napoca. Are trei componente principale – artă, educație și cercetare –  și reunește artiști, oameni de știință și actori ai societății civile, în contextul dezvoltării urbane a unuia dintre cele mai mari orașe din România.

Scopul principal al platformei este de a oferi spațiul și instrumentele pentru ca oamenii care locuiesc în Cluj să exploreze conceptul de locuire în interiorul orașului din perspectiva încălzirii globale, a accesului la resurse, a gentrificării și segregării, a planificării urbane și nu în ultimul rând, a impactului asupra mediului.

Interfața platformei LOC este o aplicație de realitate augmentată care funcționează ca o galerie de proiecte AR. Acestea pot fi accesate fie la fața locului, în orașul Cluj, fie în orice alt mediu, cu un set diferit de instrucțiuni.

Experiențele AR sunt de asemenea menite să fie disponibile pentru studiul la clasă, oferind baza pentru dezbateri asupra subiectelor menționate mai sus.

Reactor lansează LOC, o platformă virtuală pentru artă, educație și cercetare cover

LOC își propune să creeze un spațiu urban virtual care să fie accesibil prin intermediul unei aplicații mobile. Publicul va putea explora și interacționa cu instalațiile de realitate augmentată, fie din puncte prestabilite din spațiul urban, fie din propria locuință.

Acest proiect se va întinde pe mai mulți ani, fiecare etapă a proiectului dezvoltând o instalație nouă, aplicată pe un spațiu real al orașului Cluj. De-a lungul timpului, LOC va forma o rețea de locații virtuale care vor sta la dispoziția artiștilor invitați pentru crearea de lucrări site-specific de realitate augmentată.

Ca lucrare de artă virtuală, LOC comentează asupra relației pe care o avem cu realitatea imediată, în acest caz cu realitatea urbană, și asupra relației pe care o avem cu locul în care locuim. Proiectul este o unealtă de comunicare a ideilor și un manifest asupra dreptului la exprimare în și asupra spațiului public.

LOC este un proiect dezvoltat de artistul Mihai Păcurar.

Mai multe informații despre programul Reactor puteți găsi pe site-ul Reactor, pe Facebook sau Instagram.


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.