Reactivează-ți drama!

de | | 2 Minute

Reactivează-ți drama!
Open call
Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică
Înscrieri până în 9 iunie

Dacă în România dramele sunt pe toate drumurile, nu același lucru se poate spune despre textele dramatice. Dramaturgia românească contemporană se luptă să existe și să fie luată în seamă, în condițiile în care textele clasice reprezintă o variantă mult mai sigură pentru orice teatru sau regizor care dorește să facă un spectacol de succes, iar scrierea dramatică din alte țări se bucură de o mai mare vizibilitate, finanțare și încurajare. Cu toate acestea, există câțiva autori care s-au remarcat în ultimii ani și, pe lângă ei, numeroși alții care așteaptă să fie remarcați. Aici intervine Drama 5, un proiect Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca.

Drama 5 susține dezvoltarea dramaturgiei românești printr-un program de rezidențe de scriere dramatică oferită unui număr de cinci autori. Timp de o lună, între 1 și 31 iulie, celor cinci li se va crea cadrul ideal pentru a căpăta o mai bună înțelegere a ceea ce presupune un text de teatru și a finaliza o piesă proprie: ședințe săptămânale de lectură și feedback cu un mentor cu experiență, întâlniri cu regizori, actori, dramaturgi, producători, sprijin și încurajare pentru ducerea la bun sfârșit a ideilor lor. În toamnă, unul din cele cinci texte va fi montat la Reactor de creație și experiment, iar celelalte patru vor avea câte un spectacol-lectură. Toate cinci vor fi distribuite, alături de recomandări, către instituții și profesioniști din lumea teatrului, pentru a le spori șansele de a deveni spectacole.

Mentorul celor cinci rezidenți, persoana care la va fi alături pe tot parcursul lunii iulie, oferindu-le din experiența proprie, va fi Alina Nelega. Alina Nelega este unul dintre cei mai de succes autori dramatici români contemporani, cu piese traduse în numeroase alte limbi, citite, publicate şi reprezentate în România şi în străinătate. Din 2010 conduce masteratul de scriere dramatică al Facultății de Teatru din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş, iar din 2012 este director artistic al Teatrului Național din Târgu-Mureș.

Înscrierile se fac până la 9 iunie 2016, la adresa [email protected]. Dosarele de înscriere trebuie să conțină un CV al autorului și o scurtă motivație de participare, un plan detaliat al textului pe care se va lucra, precum și minim o scenă din viitoarea piesă. Nu există nici o restricție în privința alegerii temei sau a subiectului piesei, singura cerință este ca aceasta să poată fi jucată de maxim cinci actori. Rezidențele sunt remunerate, iar cazarea va fi asigurată pentru rezidenții din afara Clujului.

Rezultatele selecției vor fi anunțate în 13 iunie.

În selecția rezidenților se vor lua în calcul originalitatea conceptului, relevanța proiectului pentru societatea contemporană, fluența și calitatea scrisului, motivația coerentă și clară de a lua parte la acest program. Se caută autori cu o voce proprie, care au ceva de spus și cărora nu le este teamă să experimenteze, persoane deschise la feedback și care își doresc să cunoască și să colaboreze cu profesioniști din lumea teatrului. Nu în ultimul rând, se caută oameni cărora le face plăcere să scrie teatru și care vor să își vadă textele pe scenă.

___________________________________
Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021”.