Reabilitarea palatului Banffy – lucrări începute în 2018, reluate acum

de | | 2 Minute

Reabilitarea palatului Banffy reprezintă un proiect amplu de renovare a vechii clădiri

Dacă anul trecut, am sărbătorit, cum știm cu toții, Centenarul Marii Uniri, unul dintre proiectele inițiate a fost reabilitarea palatului Banffy. Acest lucru face parte dintr-o serie de proiecte inițiate de Consiliul Județean Cluj pentru reabilitarea imobilelor istorice.

Reabilitarea palatului Banffy photo 1

Palatul Banffy este una dintre cele mai impunătoare clădiri din Cluj-Napoca. A fost construit între anii 1774-1785 de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann. Palatul a servit drept reședință a contelui Bánffy György, care va deveni, ulterior, guvernator al Transilvaniei. Mai târziu, clădirea a îndeplinit funcții precum reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale și sediu de societăţi industriale. Mai apoi, în anul 1951, s-a înființat Muzeul de Artă din Cluj, iar clădirea găzduiește acest muzeu din anul 1956.

Prin arhitectura specifică secolului XVIII, palatul Banffy reprezintă una dintre cele mai importante edificii baroce din țară. Decorațiunile arhitecturale din țară conțin și niște splendide sculpturi de piatră, realizate de către Anton Schuchbauer.Reabilitarea palatului Banffy a început încă din anul 2018. Atunci, s-au început lucrări de decupare a tencuielilor fațadei, curățare a rosturilor, a pietrei și realizarea plombelor la zidărie. Aceste lucrări au fost reluate recent, având în vedere condițiile meteorologice favorabile. Astfel, se vor realiza intervenții de primă necesitate asupra elementelor de piatră, vor fi montate grilaje metalice și elementele de metal restaurate.

Investiția totală pentru reabilitarea palatului Banffy este de 4.549.000 de lei. Dintre acestea, 329.462 de lei au fost folosiți în anul 2018. Aceștia au fost redirecționați spre realizarea proiectului, obținerea avizelor necesare și autorizarea lucrărilor de reabilitare.