Radio Chișinău despre Cluj: „un muzeu în aer liber”
Ne place, din când în când, să aruncăm un ochi prin țară și peste hotare, pentru păreri diverse. Suntem curioși ce zic alții despre Cluj și Transilvania. Locuind în Cluj, orașul îți devine familiar. Astfel, e interesant să observi ce anume văd ceilalți când ajung aici.
(Fotograf: Petric Victor)
Recent, în luna decembrie 2016, Radio Chișinău a întocmit o scurtă prezentare a orașului din inima Transilvaniei. Puteți asculta reportajul pornind fișierul audio de mai jos (apăsați butonul Play din stânga). Radio Chișinău despre Cluj:
„Un adevărat muzeu în aer liber”
Clujul este văzut de către echipa radio, venită tocmai din Republica Moldova, ca un adevărat muzeu în aer liber. Străzile, clădirile vechi și monumentele istorice, cu precădere cele centrale, impresionează călătorul, iar evenimentele culturale sau festivalurile recunoscute deja internațional atrag atenția turiștilor de pretutindeni. Sunt amintite festivaluri precum Untold, Electric Castle, Comedy Cluj sau TIFF, precum și faptul că în 2015 orașul a deținut titlul de Capitală Europeană a Tineretului.
De asemenea, se mai amintește faptul că aici, în Cluj, există singurul Muzeu al Farmaciei din România. Alte „titluri” care au atras atenția sunt cele de Silicon Valley al Europei (ca urmare a dezvoltării domeniului IT), precum și cel de Capitală a Toleranței, orașul deținând și titlul de „Cel mai prietenos oraș European” în anul 2014.
„Un adevărat Babilon al lumii moderne”
Radio Chișinău apreciază totodată și multiculturalismul orașului de pe Someș:
Forfota unei metropole care păstrează vii urmele istoriei, și în care la fiece colț de stradă poți auzi vorbindu-se diferite limbi – sutele de studenți străini care aleg să învețe aici fac ca orașul Cluj-Napoca să pară un adevărat Babilon al lumii moderne.
Echipa de radio a stat de vorbă cu Raul Pantea, reprezentant al unei agenții de turism clujene, precum și cu Marius Lazin, reprezentant al Centrului de Informare Turistică (Bd. Eroilor, nr. 6-8) și membru al Hoia-Baciu Project. În plus, reporterii au discutat și cu oameni, pe stradă, pentru a afla care ar fi recomandările acestora și ce anume îi impresionează pe ei la orașul acesta.
Marius Lazin le-a oferit celor de la Radio Chișinău câteva repere turistice:
„Piețele centrale ale Clujului: Piața Unirii, Piața Avram Iancu, Piața Muzeului; vechea cetate medievală a Clujului, cu zonele pietonale și strada Potaissa, dealul Cetățuia – unde este un punct panoramic deasupra orașului, Grădina Botanică, Parcul Etnografic – toate acestea sunt propuse sub formă de top al atracțiilor turistice din Cluj, chiar și pe harta turistică, în detaliu, a zonei centrale”.
Turiștii basarabeni în Cluj
În ceea ce privește turiștii basarabeni ajunși în Cluj în anul 2016, doar un număr de 38 de persoane au trecut pragul Centrului de Informare Turistică. Marius Lazin menționează însă că faptul că aceștia cunosc și se descurcă cu limba, pot găsi cu ușurință și alte surse de informare turistică, motiv pentru care probabil cei mai mulți nici nu au nevoie să apeleze la centrul aflat pe Bulevardul Eroilor.