Pungile de plastic, o „tradiție” la care vom renunța din acest an

de | | 2 Minute

Pungile de plastic, o „tradiție” la care vom renunța din acest an

Începutul anului 2018 aduce o primă strategie la nivel european care vizează materialele plastice.
Comisia Europeană a adoptat strategia pe 16 ianuarie 2018, iar acest lucru presupune ca până în anul 2030 toate ambalajele din plastic care circulă pe piața Uniunii Europene să devină reciclabile, consumul produselor de unică folosință din plastic să se reducă, iar utilizarea intenționată a microplasticului să devină mai limitată, informează Agerpres.

Ce măsuri vor fi luate concret în România?

În țara noastră, începând chiar din vara 2018, vor fi interzise pungile cu mâner din plastic subțire și foarte subțire.

Pungile de plastic sunt puternic ancorate în viețile românilor, majoritatea familiarizați cu tradiționala „pungă cu pungi” din gospodării. Cumpărăturile sunt în majoritatea cazurilor însoțite de achiziționarea de noi pungi de plastic, care sfârșesc printr-un sertar, în vreo altă pungă sau direct la coșul de gunoi.

Până reușim să încorporăm obiceiul de a colecta selectiv (măcar pe cele două fracții – uscată și umedă) și de a recicla, ca stil de viață, o strategie europeană și națională care să genereze modificări în modul în care plasticul este produs și utilizat, era necesară.

Măsurile ce vizează interdicția în România a pungilor din plastic subțire și foarte subțire cu mâner au fost prevăzute într-un proiect de lege al Guvernului încă din 5 octombrie 2017, din necesitatea alinierii țării noastre la legislația europeană, această legislație generând deja în alte țări o reducere a utilizării pungilor de plastic .

Astfel, începând cu 1 iulie 2018, pungile din plastic amintite vor fi interzise atât la introducerea lor pe piața națională din România, cât și la comercializare. Măsurile nu vizează și pungile din plastic fără mâner.

pungile de plastic 2018 romania (1) (Medium)

Care va fi impactul strategiei privind materialele plastice?

Strategia își propune să modifice modul în care produsele din plastic, precum și alternativele lor sunt fabricate, utilizate și reciclate la nivelul Uniunii Europene. Impactul strategiei va putea fi resimțit pe mai multe paliere:

  • Reciclarea va deveni profitabilă în cadrul intreprinderilor;
  • Cantitățile de deșeuri din plastic se vor reduce;
  • Limitarea poluării mărilor cu deșeuri din plastic;
  • Stimularea investițiilor și a proiectelor inovatoare în această direcție;
  • Sprijinirea campaniilor de sensibilizare din statele membre UE;
  • Dezvoltarea treptată a unui model economic circular.

Pentru anul 2018, Comisia Europeană va aduce propuneri privind produsele din plastic de unică folosință, se vor măsuri pentru limitarea utilizării microplasticului în produse, precum se vor stabili și standardele clare în ceea ce privește plasticul biodegradabil și compostabil.

Articol inclus în proiectul Clujul curat și sănătos
Sursă informații: Agerpres, Digi 24