Proprietarii The Spot Cosy Hostel: „Clujul e un oraș casă”
Sunt tineri și îndrăzneți, perseverenți în a face cunoscut peste tot în lume orașul în care trăiesc. Tudor Sîntimbrean și Ionuț Hudrea, proprietarii hostelului clujean The Spot Cosy Hostel, vorbesc fără ocolișuri despre turismul românesc, despre „cărămizile” pe care le pun una câte una în promovarea Clujului și atragerea turiștilor înspre acest oraș care are atâtea lucruri interesante de oferit.
Reporter: Sunteți promotori „neobosiți” ai orașului în lume. Care au fost începuturile?
Tudor Sîntimbrean: În ultimii doi ani am făcut două excursii lungi cu motocicleta cu scopul de a promova orașul și hostelul nostru, excursii susținute din bani proprii. În anul 2015, am călătorit în 14 țări, toate din zona Balcanilor: Bulgaria, Turcia, Serbia, Grecia, Macedonia, Kosovo, Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația. Căutam hosteluri ca și al nostru, nu aparținând marilor companii, ci hosteluri în care să te simți ca acasă, în care proprietarii se ocupă de toate, de la curățenie la ghidat turiștii. Anul trecut am cutreierat cu motocicleta 10 țări, am trecut prin Serbia, Lituania, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Austria, Slovenia, Ungaria etc.
În afară de călătorii, am fost împreună la conferințe în domeniul turismului în Ljubljana, Belgrad, Dublin, urmând ca la sfârșitul lunii februarie să participăm la două conferințe în Sarajevo și Mostar.
Rep: Ce au ei și și nu avem noi în privința turismului?
T.S.: Au un turism bine definit și promovat. La noi se promovează în continuare triunghiul Sibiu-Brașov-Sighișoara, promovat de pe vremea lui Ceaușescu. Și mai nou ministerul se ocupă de turism ecumenic. Turiștii străini nu au auzit de Cluj, Timișoara, Iași, orașe care sunt doar de tranzit pentru a ajunge la triunghiul amintit.
Prin toate călătoriile și munca depusă, încercăm ca toți mai mulți oameni să audă despre orașul nostru, care are mai multe de oferit decât orașele promovate timp de 40 de ani.
„Dacă orașul este cunoscut, vor veni turiști și va fi bine pentru toată lumea”
Rep: Care ar fi atuurile orașului Cluj-Napoca?
T.S.: Pe lângă că e un oraș frumos care merită bătut la pas și vizitat, oamenii sunt mult mai calzi, primitori. Aici foarte multă lume vorbește engleza, inclusiv vânzătoarea de la magazinul de la colțul blocului. Clujul fiind un oraș universitar, plin de tineret, oferă multe posibilități de petrecere a timpului liber.
Ionuț Hudrea: Clujul e un „oraș casă”. Am avut turiști străini care au stat la noi, la The Spot Cosy Hostel mult timp, apoi în chirii, iar în final s-au mutat de tot în oraș.
T.S.: E un oraș vibrant cu o scenă alternativă în creștere. Avem o grămadă de centre culturale, o societate civilă activă, fără să mai amintim festivalele Untold Festival, Electric Castle Festival, TIFF etc. Încercăm să susținem cât putem multe din festivale, cazăm artiști la prețuri foarte mici doar să ajutăm evenimentul. Organizăm evenimente în oraș care sunt gratuite: concerte pe malul Someșului, am ajutat la realizarea chill-zonelor la Someș Delivery, CooltUrban, Green Sensation Festival.
Rep: Ați reușit o premieră în Transilvania. Ați strâns la un loc oameni interesați de munca în hostel?
T.S: Am organizat anul trecut, pentru prima dată în Cluj, un eveniment dedicat hostelurilor, Hostel Staff Meeting, unde am invitat oameni care lucrează în hostel din țări, precum: Statele Unite ale Americii, Brazilia, Ungaria, Serbia, Albania, Ucraina, Polonia, Bulgaria, mulți dintre ei fiind pentru prima dată în Cluj. I-am adus la Cluj pentru a ști că există România și că există Cluj-Napoca. I-am dus la Salina Turda, Cheile Turzii, am făcut turul ghidat al orașului, au gustat din gulașul la ceaun pregătit în grădina The Spot Cosy Hostel. Invitații făcând parte din anumite fundații, asociații pot trimite la rândul lor la Cluj turiști din diferite țări. Doi americani care au participat la evenimentul organizat de noi și-au cumpărat recent un hostel în București.
I.H.: În afară de faptul că am adus la Cluj oameni din alte țări, ne-am întâlnit toți oamenii din hostelurile din oraș și am pus bazele Asociației Hostelurilor din Cluj.
T.S.: Este un lucru care ne bucură. E în interesul fiecăruia această colaborare și în interesul orașului. Prin munca pe care o facem zilnic ne promovăm orașul.
La evenimentul organizat anul trecut au participat aproximativ 60 de participanți, un număr mare având în vedere că a fost prima ediție. Prima ediție a fost un succes. Deja ne gândim la următoarea, la oameni care ar putea direcționa mulți alți turiști către Cluj-Napoca.
I.H.: Nu se vede un rezultat imediat, ci este un prim pas către a aduce turiști.
T.S.: Proiectul a fost făcut doar din banii noștri. Toate costurile, de la autocar până la tururile ghidate, au fost suportate de hostelurile din Cluj. De la autorități am primit patru ore să folosim ca locație Casinoul Central.
Rep: Ce părere au avut colegii străini despre hostelul The Spot Cosy Hostel?
T.S.: Au fost impresionați de felul cum arată, s-au simțit foarte bine. Nu încercăm să promovăm hostelul, ci orașul. Ideea este că dacă orașul este cunoscut, vor veni turiști și va fi bine pentru toată lumea, pentru orice domeniu de activitate. Ne bucurăm că avem o comunitate de antreprenori tineri.
The Spot Cosy Hostel este un hostel primitor care aduce la Cluj turiști din întreaga lume. Și-a deschis porțile în anul 2014 și de atunci continuă să adăpostească orice călător dornic să descopere Clujul și împrejurimile sale.
Date de contact: