Proiect C
Ce înseamnă creativitatea în arhitectură, în artele vizuale sau ale spectacolului? Dar în IT, cercetare sau design? „Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș” își propune să ofere câteva perspective asupra creativității în contextul orașului Cluj-Napoca.
Se discută frecvent în spațiul public despre creativitate, ca un atribut dezirabil și apreciat în variate contexte – la locul de muncă, în comunitate, în relațiile cu ceilalți. „Omul creativ, cu spirit inovativ” pare a fi noul model social înspre care tinerii sunt educați sau tind să se dezvolte. Iar datele ne arată, într-adevăr, cum sectoarele culturale și creative câștigă teren la nivel global. Au câștigat teren și în Cluj-Napoca.
Despre oameni, creativitate și oraș… în 12 episoade
„Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș” este o inițiativă cu rol educativ a Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca, Direcția Casa Municipală de Cultură, care își propune nu doar să explice ce înseamnă creativitatea și alte concepte asociate, ci și să ofere perspective asupra formelor pe care aceasta le îmbracă în variate domenii – precum arhitectura, artele spectacolului, arte vizuale, IT, cercetare, design sau advertising.
Urmărind relația dintre oameni, oraș și creativitate, Proiect C ne propune o serie de 12 episoade în format video (aprox. 25 minute / episod). Episoadele, luând forma unor discuții cu invitați din sectoarele culturale și creative, abordează această temă din perspective diferite.
Publicul are ocazia să descopere, așadar, variatele forme ale creativității în context urban, dar și inițiative din zona creativității sociale sau antreprenoriale. Episoadele pot fi urmărite pe canalul de Youtube al proiectului » https://bit.ly/ProiectC.
Le veți putea găsi, publicate rând pe rând, în următoarea perioadă, și în categoria specială pe care Cluj.com o dedică proiectului » cluj.com/categorii/cluj-proiecte/proiect-c
De ce are Clujul nevoie de o discuție aprofundată despre creativitate?
„În județul Cluj, în 2018, ICC (Industriile Culturale și Creative) angajează 13.3% din forța de muncă și reprezintă 9% din cifra de afaceri a județului (5.7 mld. lei din 63.3 mld. lei total).” – inițiatorii Proiect C.
De asemenea, în perioada 2014 – 2018, județul Cluj a cunoscut cea mai mare rată de creștere din România a numărului de firme din sectoarele creative (cu peste 50%!), cifra de afaceri a acestora având o creștere de 119.9% în același interval de timp. De altfel, în 2018, orașul nostru ocupa primul loc la nivel național în ierarhia vitalității culturale:
„Ce este evident în cazul acestui oraș este că înregistrează performanțe impresionante pe partea de industrii creative, în special prin dezvoltarea sectorului de IT.” – Studiul „Vitalitatea culturală a orașelor din România” – ediția 2018.
Creativitatea este, așadar, corelată atât cu dimensiunea culturală a Clujului, cât și cu cea economică. Înțelegerea fenomenului și a conceptelor care circulă în spațiul public este necesară pentru a menține și îmbunătăți direcția de dezvoltare a orașului.
Vă invităm să urmăriți acest proiect, iar noi vom reveni săptămâna viitoare cu Episodul 1: Industriile Culturale și Creative în Cluj. Analiza economică. Invitată specială este Ioana Dragoș, expert Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest.