Trei proiecte interactive cu și despre castelele din Transilvania | Programul Castel în Transilvania
Ne-am bucurat, desigur, de vizitele din luna mai la șase castele din Transilvania, vizite în care s-a încercat atragerea atenției asupra imensului potențial economic, cultural și turistic pe care aceste edificii le au pentru comunitate dar și pentru țară. Atunci am prezentat inițiativa Castel în Transilvania, un proiect demn de admirație și de laudă lansat în luna martie 2015 de Grupul PONT.
Foto: Castel în Transilvania
Programul strategic Castel în Transilvania are ca scop revitalizarea castelelor și conacelor transilvănene, prin găsirea unor modele de dezvoltare durabilă pentru aceste edificii, prin accentuarea legăturii strânse dintre patrimoniul construit și comunitatea locală, prin implementarea diverselor proiecte, activități și evenimente și respectiv prin colaborarea cu experți în domeniu. În 2016 au format Coaliția Castel în Transilvania, care în prezent este formată de 30 de proprietari și administratori de castele și conace. În 2017 au lansat Webshopul Castel în Transilvania, unde pot fi achiziționate creațiile unice ale unor designeri din Transilvania, iar cumpărătorii vor contribui și la susținerea Fondului Castel în Transilvania.
În acest an, Programul Castel în Transilvania, cu susținerea Administrației Fondului Cultural Național, vine cu trei proiecte noi, interactive și educative, adresate tuturor categoriilor de vârstă.
Ne întrebăm firesc: ce facem cu castelele noastre? Iată un răspuns frumos!
EduCASTEL – istoria castelelor transilvănene transmise prin jucării
Unul din scopurile principale ale programului Castel în Transilvania este de a promova patrimoniul construit din regiune, atât prin prezentarea acestor castele publicului larg, cât și prin evidențierea rolului semnificativ al acestor clădiri în viața comunităților locale. Unul dintre principalele grupuri țintă al informării sunt copii, care împreună cu părinții și profesorii lor, vor învăța prin intermediul unor jucării interactive despre lumea castelelor și conacelor transilvănene.
Prin proiectul EduCASTEL se realizează 12 jocuri și jucării prin care copii cu vârsta între 4-12 ani vor învăța despre clădiri monumente, perioade istorice, stil de viață, personalități istorice care fac parte din istoria bogată a castelelor transilvănene. Aceste jucării interactive oferă o modalitate de a învăța prin experimentare și participare directă.
Proiectul cuprinde patru tipuri de jocuri, câte 3 din fiecare tip. Jucăriile constructive se adresează în mod special celor mici, însă informațiile ascunse pe ele sunt interesante și pentru părinți. Jocurile de dezvoltare a rațiunii sunt adresate copiilor din clasele I-IV. și părinților. Jocurile senzoriale pun accentul pe simțul olfactiv și cel tactil, iar jocurile de logică aduc bucurie oricărui grup de vârstă.
Jucăriile vor fi fabricate din materiale naturale (lemn, nisip, apă, piatră), iar în procesul de conceptualizare, proiectare și design se pune un accent deosebit pe surse istorice scrise, surse etnografice și alte surse relevante. Fiecare set de jucării va fi disponibil în trei limbi: maghiară, română și engleză. Jucăriile vor fi prezentate publicului larg pe parcursul toamnei în cadrul unor evenimente organizate în incinta castelelor.
Tabăra Castel FORMULA 3.0 – modele de dezvoltare: Castelul Kemény din Brâncovenești
Programul Castel în Transilvania organizează cea de a treia ediție a taberei interdisciplinare Castel FORMULA între 10-16 septembrie 2018 cu participarea a 30 de tineri. Ediția curentă are ca scop elaborarea unor modele de dezvoltare durabilă inovative, atât din punct de vedere economic cât și cultural, pentru castelul din Brâncovenești, un castel cu un rol deosebit în viața culturală din Transilvania.
Procesul de proiectare este bazat pe metoda design thinking, o metodă creativă și inovativă, cu ajutorul căreia participanții vor lucra în echipe, împreună cu liderii echipelor – experți în diferite domenii a revitalizării castelelor – de la formularea problemelor până la propunerea unor soluții noi. La sfârșitul taberei, în data de 15 septembrie, propunerile echipelor vor fi prezentate publicului.
În cadrul programului Castel în Transilvania, au mai fost organizate două tabere Castel FORMULA la Gilău, respectiv la Tălișoara.
Castel în Transilvania: History is Our Story – documentar web interactiv despre trei castele din Transilvania
Proiectul History is Our Story este un proiect strategic cu o durată de doi ani, care are ca scop principal prezentarea poveștii a trei castele și comunități unice din regiune printr-o metodă experimentală din mai multe puncte de vedere. Situația celor trei castele: Castelul Bethlen din Bahnea, Castelul Apaffy din Dumbrăveni și Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure este specifică atât din punctul de vedere al locației geografice, din punct de vedere istoric, cât și din punctul de vedere al comunităților locale.
Documentarul web se bazează pe istoriile acestor trei castele și pe cele ale comunităților. Dar găsirea acestor povești și relatarea lor într-o formă care să stârnească interes constituie în sine o provocare.
Programul Castel în Transilvania acceptă această provocare, și împreună cu regizoarea Felméri Cecília din Cluj-Napoca, bazându-se pe viziunea sa creativ-artistică – este pregătit pentru această vânătoare de povești. În toamna anului curent o echipă interdisciplinară de experți va începe lucrările pe teren, unde camerele de filmat vor fi deja pornite, astfel chiar procesul de cercetare poate să devină parte integrală a documentarului. Poveștile găsite se vor transforma într-un film documentar în mâinile regizoarei talentate, după care vor fi transpuse pe o platformă online, unde, prin interacțiune cu utilizatorii, se vor completa și combina într-o poveste integrală.