Program FICT 2022
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în perioada 15-18 septembrie 2022 cu peste 40 de evenimente și 12 invitați speciali, din 8 țări, scriitori de renume internațional.
De joi până duminică, porțile FICT-ului se vor deschide începând cu ora 9:00, iar clujenii sunt așteptați să meargă de la o editură la alta, să răsfoiască acele cărți care le atrag atenția și să le cumpere pe cele care le-ar face bine și sufletului și minții. Anul acesta sunt prezenți 47 de participanți în 44 de standuri, cu o ofertă variată pentru toți cititorii, de la mic la mare.
Începând cu ora 10:00, în fiecare zi, se dă startul evenimentelor, peste 40 pe toată perioada festivalului.
Joi, 15 septembrie 2022
Începând cu ora 10:30, joi, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a opta ediții FICT, cu un eveniment de suflet, lansarea volumului E toamnă nebun de frumoasă la Cluj. Poeme alese și rostite de autor, de Horia Bădescu – Ediție revăzută și adăugită; Audiobook inclus, eveniment moderat de Daniel Moșoiu și la care vor participa invitați: Ion Pop, Marius Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders, Bogdan Roșca-Zasmencu, directorul Radio Cluj (partener al proiectului).
Începând cu ora 16:00, are loc prima dintre Întâlnirile FICT, online, „Despre poezia sud-americană”, moderată de Paul Gabor, avându-i invitați pe scriitorii Andrea Rivas, Mijail Lamas, Mario Bojórquez, Daniel Calabrese, Paul Gabor.
Ulterior, discutăm despre rolul intelectualului în societatea digitală, de la ora 20:00, cu Mihaela Ursa, Geanina Simion, Adrian Costache și Ciprian Mihali.
Vineri, 16 septembrie 2022
Vineri, de la ora 13:00, va fi transmis live-online lansarea volumului O limbă venită de departe, de Akira Mizubayashi, traducere din limba franceză, note și postfață de Rodica Baconsky și Alina Pelea.
Apoi, începând cu ora 14:00 ne întâlnim cu scriitorul francez Patrick Deville, tot online, tot alături de Rodica Baconsky și Alina Pelea pentru lansarea volumului „Ciuma & Holera”.
De la ora 16:00 ne întâlnim în Lounge-ul FICT cu doi scriitori elvețieni, Erwin Messmer și Andreas Saurer, invitați speciali la FICT 2022, pentru lansarea cărții Unde cresc poezii, alături de Zorin Diaconescu și Radu Țuculescu.
Seara îl avem în cadrul Întâlnirilor FICT pe Ioan Ovidiu Sabău, invitat special la FICT 2022, care va discuta cu Rudolf NRudolf Nyari despre „Cultura sportivă și importanța lecturii”.
Sâmbătă, 17 septembrie
Sâmbătă seara este dedicată scriitorilor norvegieni. Astfel, de la ora 19:00 ne întâlnim cu Thomas Enger, iar de la ora 20:00 cu Lars Saabye Christensen.
Duminică, 17 septembrie
Duminică seara, de la ora 19:00, ne vedem în cadrul Întâlnirilor FICT cu Paul Kenyon, invitat special FICT 2022, care vine din Marea Britanie pentru a lansa în premieră volumul Copiii nopții. Povestea stranie și eroică a României moderne.
Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania se va încheia într-o notă umoristică, alături de Tibi Codorean și Dragoș Stan, la ultima dintre Întâlnirile FICT, Vrei să fii miliardar / cititor?
Desigur, acestea sunt doar câteva dintre cele peste 40 de evenimente care vor avea loc în cele 4 zile de FICT. Programul complet se poate consulta pe site-ul festivalului, https://transylvaniabook.com/.
Despre Festivalul Internațional de Carte Transilvania
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) este un festival de anvergură internațională care susține cultura română. În fiecare an, în cadrul festivalului sunt prezente cele mai importante edituri naționale și au loc zeci de lansări de carte, sunt prezenți invitați de onoare din diferite țări, au loc întâlniri cu scriitori români urmate de sesiuni de autografe și lecturi publice, recitaluri de poezie, conferințe, colocvii, spectacole de teatru. Festivalul Internațional de Carte Transilvania reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.
FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării opiniei publice în activitatea de ocrotire a patrimoniului transilvănean și național.
FICT este un proiect susținut și finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
Sponsor Principal: Banca Transilvania
Sponsori: Hypermedia, Julius Meinl, GOTO Parking, Oxygen Agency, Ecolor, PMA Invest, Pablo Sign, PP Protect, Digidon, Napofarm.
Partener de mobilitate: Aliat Auto
Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Avalon Events, Hampton by Hilton, Salad Box, Galeria Deco & Design, EDalt Institute, Sportscoaching România, Antoine Marquise, Explore Group, Maimuța plângătoare, Magic Puppets, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, YTA Events, GoTour.
Parteneri media: Agerpres; Apuseni.info; bunadimineata.ro; Cluj.com; Cluj24.ro; Cluju.ro; Clujul Cultural; Făclia; Inspire Now; Îmi pasă de Cluj; Mediaprezent; Napoca FM; Profit.ro; Radio Cluj; Radio Renașterea; Radio Transilvania; Revista Golan; Via Cluj.
Pentru mai multe informații, vă așteptăm pe site-ul nostru, dar și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.