Descoperă cum poți remedia cele mai des întâlnite probleme ale utilajelor pneumatice
Sistemele pneumatice sunt utilizate, în zilele noastre, în cadrul proceselor de producție dintr-o mare varietate de sectoare industriale. Acest aspect se datorează în mare parte versatilității lor, a ușurinței de utilizare și întreținere, dar nu numai.
Însă, în pofida tuturor avantajelor pe care sistemele pe bază de acționări pneumatice le pot oferi, atunci când acestea nu sunt întreținute sau, mai ales, utilizate în mod corespunzător, pot interveni o serie de probleme ce vor afecta eficiența și productivitatea procesului de producție. În cele ce urmează, te invităm să descoperi care sunt cele mai întâlnite probleme ce pot apărea la utilajele pe bază de acționări pneumatice și cum anume pot fi remediate.
Scăderea presiunii aerului și scurgerile de aer
Scăderea presiunii aerului din conducte este una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme în sistemele pneumatice. Fără o presiune adecvată, sistemul nu va putea funcționa optim și există riscul de apariție a căderilor accidentale ce pot cauza pierderi semnificative pentru producători.
Printre cauzele principale ale scăderii presiunii se află prezența scurgerilor de aer. Acestea pot apărea din cauza uzurii, a coroziunii sau a lipsei de etanșeitate a elementelor precum racorduri, supape sau cuplaje. Scurgerile de aer duc la pierderea de energie și pot afecta performanța sistemului.
Pentru a identifica eventualele scurgeri de aer, poți apela la serviciile de audit energetic sau poți utiliza un agent de testare a scurgerilor sau săpun diluat pentru a verifica vizual și auditiv zonele suspecte. Asigură-te că fiecare componentă este strânsă corect și etanșă, și că garniturile sunt în stare optimă. În cazul depistării unor nereguli, este esențial să înlocuiești componentele defecte cât mai repede posibil.
Probleme cauzate de mediul de muncă
Un mediu de muncă ce implică temperaturi extreme sau numeroase substanțe chimice poate afecta negativ sistemele pe bază de acționări pneumatice. Schimbările semnificative de temperatură pot deforma sau dezechilibra componentele pneumatice, iar expunerea la impurități, precum praful și murdăria, poate cauza contaminări în cadrul sistemului.
Specialiștii în domeniu recomandă să protejezi compresorul de aer de fluctuațiile extreme de temperatură și să monitorizezi temperatura ambientală în timpul operării. De asemenea, întreținerea corespunzătoare și regulată este crucială în prevenirea contaminării și a depunerii de impurități și particule pe componentele pneumatice cheie.
Acestea sunt doar o parte din problemele ce pot apărea în cadrul echipamentelor pe bază de acționări pneumatice. Pentru a fi convins că diminuezi pe cât de mult riscul de a te confrunta cu acestea, te sfătuim să apelezi cu încredere la audit energetic periodic, pentru a îmbunătăți continuu performanța energetică a utilajelor tale.