Soluție la problema traficului din Cluj: car sharing facilitat de o aplicație mobilă

de | | 7 Minute

Soluție la problema traficului din Cluj: car sharing facilitat de o aplicație mobilă

Dacă mai citești comentarii prin rețelele de socializare online, de pe grupuri sau pagini ce au legătură cu orașul de pe Someș, nu e greu să observi că traficul e una dintre cele mai recurente nemulțumiri a clujenilor.

Sunt puțini însă cei care vin cu soluții concrete, astfel că Fast Rides, aplicația creată de Leonard Abu-Saa, Eugen Vidolman și Cătălin Timofti e cu atât mai mult binevenită.

Dincolo de munca tehnică depusă și eforturile de încurajare a ideii de car sharing, e vorba de schimbarea unor mentalități în rândul comunității – aceasta fiind de fapt adevărata provocare. Astfel, în timp ce aplicația este gratuită, are nevoie de susținere, de dat vorba mai departe.

Soluție la problema traficului din Cluj: car sharing facilitat de o aplicație mobilă

„Cum ar fi dacă 20% din mașinile existente acum în traficul din Cluj nu ar mai porni zilnic de-acasă?”

E un exercițiu de imaginație la care ne provoacă Leo, Eugen și Cătălin, o problemă la care ei deja au oferit un răspuns-soluție.

„Oferim oamenilor posibilitatea de a rezolva această problemă, însă rămâne acum ca fiecare să decidă cum se implică”, spune Eugen.

Aplicația Fast Rides este disponibilă pe Google Play (Android) – AICI, poate fi descărcată și folosită în mod gratuit și își propune să ofere o soluție la traficul care ne consumă tuturor cea mai de preț resursă: timpul.

Soluție la problema traficului din Cluj: car sharing facilitat de o aplicație mobilăDe ce o aplicație, de ce „car sharing”?

Ideea unei astfel de soluții la traficul din Cluj s-a conturat, desigur, tocmai în trafic. Leonard își amintește amuzat de două întâmplări, la doar câteva zile distanță una de cealaltă, care l-au determinat să ia această inițiativă.

„Eram în drum spre serviciu, pe Calea Turzii, blocat în trafic, desigur, pe una dintre benzi – cea care stătea pe loc. Pe cealaltă bandă, pe lângă mine, treceau mașinile una câte una, majoritatea având câte-un singur om, șoferul. Evident că nu-mi convenea și eram nemulțumit. M-am gândit în acel moment cât de bine ar fi fost ca toți oamenii aceștia să fie într-un autobuz sau să fie împărțiți pe mașini, cumva.

Nu am acordat atenție ideii, însă la câteva zile distanță am avut o discuție pe aceeași temă cu un taximetrist care se plângea de trafic și care mi-a spus că a observat că în cele mai multe mașini, la orele de vârf, se află doar o singură persoană.

Acela a fost momentul în care mi-am zis că ar fi frumos să se facă ceva în sensul acesta.”

Dacă 99% dintre oameni se opresc cu ideile în acest stadiu de „ce bine ar fi dacă…”, Leo a început să caute informații, să citească articole și studii pe tema traficului urban și, deși numerele variază în funcție de perioadă și publicație, ideea e aceeași: 70-80% dintre mașinile aflate în trafic dimineața, la ore de vârf, au un singur om în ele.

„Există toate aceste companii și clădiri mari din Cluj, cu mii de angajați, mii de oameni care merg zilnic acolo. S-au format, bineînțeles, câteva rute bine definite, de exemplu din Zorilor pe Calea Turzii, dinspre Florești pe arterele principale din Cluj sau dinspre Florești prin Grigorescu – câteva rute aglomerate și „forjate” deja de numărul mare de mașini. Așa a pornit totul, să încurajăm ideea de car sharing pentru a fluidiza astfel traficul.”

Cum funcționează aplicația -> șofer sau pasager?

Aplicația funcționează momentan doar pe Android și poate fi descărcată și utilizată în mod gratuit de aici: https://goo.gl/WfSuaQ

La începutul anului 2018, Leo, Eugen și Cătălin au în plan lansarea unei prime variante și pe iOS care, deși nu va fi cea finală, va putea permite utilizatorilor interesați să se familiarizeze cu ideea și să testeze o metodă alternativă de-a merge spre serviciu.

Eugen ne explică modul în care aplicația poate fi utilizată, în câțiva pași simpli. De altfel, interfața e simplă, user friendly, ușor de înțeles.

Într-o primă fază, utilizatorul nu este obligat să se autentifice, putând să exploreze liber cursele disponibile și modul de funcționare a aplicației.

„Primul pas este, desigur, să descarci aplicația, după care vei primi o solicitare a permisiunii pentru ca aplicația să utilizeze locația proprie. Avem nevoie de locația utilizatorului pentru a-i oferi acestuia câteva beneficii, cum ar fi cel mai scurt drum din locația sa până la cea mai apropiată cursă disponibilă, informații cu privire la numărul de metri până la ruta respectivă sau posibilitatea de a oferi curse și de a găsi automat cursele disponibile în imediata sa apropiere.” – spune Eugen.

Există un filtru pentru cursele din apropiere, însă pot fi vizualizate toate cursele din Cluj, precum și din alte orașe de interes. Aplicația poate fi utilizată la nivel global, în orice oraș sau țară, singurul factor de influență fiind numărul de utilizatori activi din zona aleasă.

Din momentul în care utilizatorul decide să devină activ, se va autentifica (acest lucru se face foarte rapid, sigur și ușor prin intermediul Facebook sau Google) și va putea beneficia de noi funcționalități. Există două scenarii, în funcție de rolul pe care ți-l asumi: poți oferi o cursă sau poți anunța că ai nevoie de o cursă pe o anumită rută.

„În momentul în care creezi o cursă, fie ca șofer, fie ca pasager, poți vedea detaliile cursei respective, punctul de plecare și destinația, poți iniția discuții pe chat cu șoferul sau pasagerii interesați de ruta respectivă, poți edita ulterior detaliile cursei, iar toți cei interesați vor fi notificați, o poți distribui inclusiv pe Facebook”, ne explică Eugen.

„E destul de mare probabilitatea să ai colegi sau prieteni care locuiesc în zona ta și, deci, mergeți înspre aceeași direcție.” – completează Leo.

Aplicația este în continuă dezvoltare și are deja numeroase funcționalități. De exemplu, cursele create dispar automat după aproximativ 3 ore, se pot crea și curse recurente, a fost implementat un sistem de notificări, astfel dacă prietenii utilizatorului creează o cursă, acesta va fi notificat și, similar dacă se fac orice modificări pe cursele de care utilizatorul este interesat, acesta primește notificări în acest sens. Dacă optezi pentru rolul de șofer, deci oferi altora o cursă, poți seta punctul de plecare chiar locația în care te afli sau o altă locație la alegere, destinația, data, ora, câte persoane poți lua cu tine și dacă vrei ca informațiile să fie disponibile doar pentru prieteni, iar ulterior poți vizualiza lista de pasageri interesați și poți alege pe cine accepți ca pasager. În calitate de pasager, vei putea urmări dacă șoferul ți-a acceptat solicitarea de a te alătura cursei.

Aplicație gratuită – dar în căutare de sponsori și susținere

Fast Rides a venit ca răspuns și ca posibilă soluție la o problemă a comunității clujene.

„Aplicația este gratuită și vrem să o ținem gratuită până la final, chiar cu riscul să ne crească nouă costurile de hosting și dezvoltare, iar aceasta ar fi o mică problemă la care ne gândim și căutăm soluții. În acest sens, ne vom adresa în primul rând marilor companii – care se pot bucura de un beneficiu enorm dacă angajații lor ajung mai mult sau mai puțin la aceeași oră, evitându-se acea forfotă din fiecare dimineață, când fiecare ajunge pe rând și se pierde mult timp astfel la procedurile de sosire / plecare.” – ne spune echipa Fast Rides.

Toți cei dornici să susțină inițiativă sunt, desigur, invitați să utilizeze aplicația, să o împartă cu ceilalți, să ofere un feedback și, dacă e cazul, să o recomande mai departe. Este un pas concret de soluționare a unei probleme cu care ne confruntăm zilnic și o inițiativă menită să transforme dinamica urbană.

„Problema se rezolvă dacă există un efort comun din partea comunității.”

Așa cum spuneam și la început, probabil cea mai mare provocare va fi schimbarea mentalităților cu privire la modul de deplasare prin oraș. Leo, Eugen și Cătălin sunt conștienți însă de acest lucru și sunt dispuși să depună efortul necesar pentru a schimba lucrurile în bine:

„Problema se rezolvă dacă există un efort comun din partea comunității. Degeaba folosim noi trei aplicația, nu va funcționa. Este un demers de lungă durată și o luptă cu mentalitățile.  Aici va fi extrem de greu și foarte mult de lucru și vom avea nevoie de foarte multă răbdare, deoarece noi, oamenii, suntem foarte comozi. Am început, de exemplu, să merg la serviciu cu autobuzul de două ori pe săptămână. Ca timp, durează cam la fel, dar în plus acum stau și citesc dimineața și, se pare, este mai ok decât să stau zilnic cu mașina în trafic, bară în bară.

În plus, este vorba și despre puterea exemplului. Dacă noi am pornit mișcarea aceasta, ne-am propus să dăm un exemplu în acest sens, fie să luăm pasageri cu noi, fie să răspândim vestea la colegi, prieteni sau pur și simplu să renunțăm la mașina personală de câteva ori pe săptămână.

Dacă suntem mai mulți prieteni sau colegi care mergem în același loc, putem stabili ca azi să merg eu cu mașina și te iau cu mine, iar mâine sau săptămâna viitoare să facem invers. Există numeroase beneficii: dacă renunți la mașină de două ori pe săptămână, automat înseamnă că nu mai consumi la fel de multă benzină, nu se mai pierde atât de mult timp cu parcările și nici nu se ocupă așa de multe parcări, timpul în trafic se reduce și până la urmă avem și un beneficiu comun: sunt mai puține mașini, deci avem și aer curat pentru toată lumea.”  

Pentru a fi la curent cu noutățile din cadrul proiectului, puteți urmări pagina de Facebook a aplicației: Fast Rides.
Aplicația poate fi descărcată în mod gratuit de aici: https://goo.gl/WfSuaQ .

Articol inclus în rubrica Clujul curat și sănătos > Transport alternativ
? Florin Zima , Marian Hurducaș, Claudiu Maxim, Florina Bonda 

Iulia Marc
Redactor Cluj.com Ghid Local