Când este recomandat să aibă loc prima vizită a copilului la dentist?

de | | 2 Minute

Copiii sunt expuși cariilor încă de la o vârstă fragedă, așa că părinții ar trebui să urmărească cu atenție dezvoltarea dinților copilului lor, iar când va veni momentul, să viziteze împreună medicul stomatolog. Trebuie acordată o atenție deosebită sănătății bucale a copilului încă din momentul în care apare primul dinte, iar primele simptome ale apariției cariilor la un copil nu trebuie subestimate, deoarece acestea pot afecta organismul celui mic.

Primele vizite la medicul stomatolog

La copii, incisivii inferiori erup de obicei primii, între 4 și 15 luni. În acest moment, părinții ar trebui să viziteze pentru prima dată un specialist în stomatologie copii. În timpul primei vizite, medicul va evalua riscul de apariție a cariilor și îl va sfătui pe părinte despre cum ar trebui să procedeze pentru ca micuțul să aibă dinți sănătoși pe viitor.

De asemenea, în timpul primei vizite la un cabinet stomatologic, medicul dentist va oferi instrucțiuni de curățare a dinților, dar și cu privire la alegerea pastei de dinți potrivite și va selecta accesorii suplimentare pentru a facilita erupția dinților.

Mai mult, primul contact cu dentistul poate dezvălui și alte semnale tulburătoare, căci vor fi verificate orice disfuncții, precum înghițirea defectuoasă a alimentelor, respirația și vorbirea greșite sau poziția incorectă a maxilarului inferior.

Pot apărea carii la un copil de șase luni?

Primele semne de carie pot apărea încă de la primul dinte, iar mulți părinți se întreabă cum este posibil acest lucru. Dinții de lapte sunt dinți slab mineralizați și prin urmare mai sensibili la factorii care cauzează cariile.

Este o greșeală aceea de a crede că dinții de lapte nu trebuie îngrijiți corespunzător, pentru că oricum vor cădea într-o zi. Problema este faptul că aceste carii care atacă dinții de lapte pot infecta dentiția permanentă. Cercetările indică faptul că mama este sursa de infecție a nou-născuților și sugarilor cu bacterii care duc la apariția cariilor, motiv pentru care mamele care alăptează trebuie să aibă o grijă deosebită de dinții lor.

Dezvoltarea cariilor la un copil mic este influențată de mulți factori: hrănirea pe timp de noapte cu lapte sau băuturi îndulcite sau introducerea zaharurilor în alimentația copilului prea devreme.

În concluzie, pentru că este imposibil de prevăzut când vor apărea primele probleme dentare, chiar și în cazul unui copil cu o igienă și o alimentație adecvate, prima vizită la medicul dentist trebuie să aibă loc cel târziu înainte de împlinirea vârstei de 2 ani. Atunci, malocluziile dobândite sunt ușor de tratat, iar datorită sfaturilor și indicațiilor dietetice și igienice, dezvoltarea dinților copilului poate avea loc fără probleme.


Articol publicitar