A fost inaugurat primul traseu de caiac accesibilizat pentru nevăzători din România

de | | 4 Minute

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: Mai multe persoane nevăzătoare au vâslit independent, pe lacul Gheorgheni, din Cluj-Napoca. Tinerii au fost ghidați de sunete emise de boxe amplasate pe mal.

Primul traseu de caiac accesibilizat din România a fost inaugurat luni, 26 septembrie, pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca. Persoanele nevăzătoare au vâslit independent din caiace, ghidate de sunetele emise de boxele de pe margine. Activitatea a făcut parte din proiectul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” SMile 2 Sport și este inclusă în manifestările sportive organizate la Cluj-Napoca în cadrul Săptămânii Europene a Sportului de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Asociația Caiac SMile se alătură, astfel, inițiativei autorităților locale de accesibilizare a sportului pentru persoanele cu dizabilități. Reprezentanții Asociației speră ca, în viitor, proiectul să fie extins și pe alte lacuri din mai multe orașe ale țării.

„De anul trecut, de când am început acest proiect, am căutat soluții să accesibilizăm lacul pentru persoanele cu dizabilități, pentru că e sportul pe care eu îl iubesc foarte mult și știu că e întâi terapie, și apoi sport. Și mai știu ce mult înseamnă pentru ei să aibă un sport accesibilizat, dar mai ales un sport pe apă. Cei nevăzători sunt fascinați că plutesc pe lac. Am întâlnit aici, la Cluj, foarte mulți nevăzători și am zis hai să facem ceva inedit pentru ei, ceva ce n-am mai întâlnit pe niciunde în România, nici prin alte țări unde am umblat: să accesibilizăm lacul, dar în așa fel încât să se poată descurca singuri, fără niciun ajutor, altul decât pentru urcarea în caiac. În rest, boxele își fac treaba: sunete diferite din puncte diferite ale lacului îi ghidează în ce direcție să vâslească. E un proiect pe care ne-am dorit să îl facem atât de ușor încât să poată fi implementat în orice oraș din România unde există un lac și persoane cu deficiențe de vedere”, a spus Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

„Alpinistul cu ochi albi”, Alex Benchea, și primarul Emil Boc au parcurs traseul

Cu ajutorul sunetelor emise de boxe, Alex Benchea, „alpinistul cu ochi albi”, dar și alți tineri nevăzători, au vâslit pe lac și au completat traseul, ghidați de sunetele emise din boxe.

„E un sentiment foarte fain să știi că te poți plimba singur pe lac, fără să depinzi și de alți oameni. Ionuț a avut o idee bună să accesibilizeze lacul, nu am întâlnit așa ceva în altă parte. Noi aici am stabilit trei puncte. Trei sunete distincte și așa ne orientăm, ne facem o hartă mentală. Mergem de la mal, de la primul sunet, apoi mergem de la 1 la 2, când ne apropiem de 2 virăm să ne întoarcem. Când ajungem prin mijloc, mergem spre sunetul trei și apoi la unu. E ca un triunghi, de obicei. Îmi place, e frumos să plutești, să fii în natură, să simți adrenalină și bucurie”, a spus Alex Benchea.

traseu de caiac accesibilizat pentru nevăzători Cluj (2)

Primarul Clujului, Emil Boc, i-a încurajat pe tinerii nevăzători chiar de pe lac, din caiac. Edilul a vâslit alături de Ionuț Stancovici și a parcurs mai multe ture de lac. De altfel, Emil Boc nu este la prima întâlnire cu acest sport. El a mai vâslit, în canoe, pe lacul Gheorgheni în anul 2021, cu ocazia manifestărilor organizate de Asociația Caiac SMile în memoria lui Ivan Patzaichin.

„Este o experiență minunată, oamenii ăștia fac un lucru extraordinar. Ne ajută să facem cât mai accesibil acest oraș, un oraș în care toată lumea să se simtă bine. Iar acest program de accesibilizare pentru persoanele nevăzătoare, pentru ca ele să poată vâsli singure într-un caiac, e un lucru Dumnezeiesc, aș putea spune. Senzația de plutire este una liniștitoare, apoi mai e senzația de independență, faptul că tu singur poți să iei decizii și să mergi dintr-o parte în alta, fără să te oprească nimeni. Este un lucru inovativ să utilizezi sunetul ca mijloc de coordonare și de comunicare, de ce nu?!

Dacă închideți și ochii nu e chiar simplu. Cu atât mai mult sunt de admirat acești copii extraordinari, care reușesc să se ghideze doar după sunete să ajungă în celălalt colț al lacului. E o experiență inedită, am încercat să închid ochii, dar am început să amețesc, mi-a fost greu să îmi păstrez echilibrul, să și vâslesc, am încercat până la limita la care am avut control”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

Voluntarii asociației aderă, prin acest proiect, la inițiativa Comisiei Europene și a Ministerului Sportului din România de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile practicării activităților sportive și fizice regulate. De altfel, sub semnul Săptămânii Europene a Sportului vor sta toate activitățile planificate în cadrul ediției a doua a proiectului „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” SMile 2 Sport. Datorită acestui proiect, tineri cu diferite deficiențe și dizabilități, cei proveniți din casele de copii sau din medii defavorizate din Cluj au posibilitatea să facă sport, săptămânal, alături de voluntarii Caiac SMile.

Programul activităților săptămânale este același, până pe 19 octombrie:

  • Luni (3, 10 și 17 octombrie): caiac, pe lacul de la Iulius Mall, în intervalul 15.00 – 18.00
  • Marți (27 septembrie, 4, 11 și 18 octombrie): baschet, Baza Sportivă Gheorgheni, în intervalul 14.00 – 15.00
  • Miercuri (28 septembrie, 5, 12 și 19 octombrie): tenis de masă, la sediul Asociației Lamont (str. Aurel Vlaicu, nr. 11), în intervalul 14.00 – 15.00
  • Vineri (30 septembrie, 7 și 14 octombrie): tenis de câmp, la Winners Sports Club (Parcul Rozelor), în intervalul 12.00 – 13.00

Activitățile propuse de voluntarii și partenerii Caiac SMile sunt dedicate în special persoanelor cu dizabilități, din categorii defavorizate și din centre de plasament, însă e binevenit oricine își dorește să le încerce. Intenția de participare trebuie anunțată, însă, reprezentanților asociației, la numărul de telefon (0760) 291 669.


Comunicat de presă