Primul festival dedicat berii artizanale la Cluj | Craft Beer Days 2017

de | | 3 Minute

Primul festival dedicat berii artizanale la Cluj | Craft Beer Days 2017

Orice produs valoros are o poveste autentică în spate. Cu cât oamenii responsabili de acel produs sunt mai pasionați și mai implicați, cu atât povestea devine mai interesantă și demnă de a fi ascultată (sau, în acest caz, mai degrabă gustată) cu atenție.

Probabil că la asta s-au gândit și organizatorii primului eveniment din Cluj dedicat exclusiv berii artizanale românești: Craft Beer Days, 13 – 15 octombrie. La rândul lor oameni pasionați de arta microberăriilor, cei de la Beerologique, în colaborare cu două locații cunoscute în Cluj – Blend. Brews & Bites și Studio 26 – prezintă publicului clujean 10 producători de bere artizanală și un producător de cidru, toți oameni întreprinzători și gospodari care produc licori de calitate în România.

Piața berii artizanale în România: Wishful thinking?

Din start, ideea de a crea bere artizanală în România merită apreciată și încurajată, deoarece presupune o muncă imensă, supusă riscurilor, dificil de reprezentat în piața de profil din România și cu costuri care se amortizează în timp îndelungat. În plus, consumatorii de bere din țară sunt mai degrabă reticenți atât la prețurile berilor artizanale, la cantitatea redusă de sticle disponibile pe piață, cât și la gustul diferitelor tipuri de bere artizanală care nu prea are de a face cu gustul berii ”mainstream”.

Desigur, o dată cu apariția în ultimii ani a microberăriilor la noi, degustătorii au devenit tot mai curioși de ceea ce se poate produce pe plan local în termeni de bere artizanală. Dar de aici și până la a exista un flux consistent de consumatori mai există câțiva pași.

? Seba Bucur

Unul din acești pași este organizarea acestor zile dedicate berii artizanale, prilej bun pentru berari să-și prezinte povestea producțiilor lor artizanale. În același timp, consumatorii au ocazia să înțeleagă mai bine ce înseamnă cu adevărat o bere artizanală, care sunt diferențele între o bere porter, un stout, un lager sau un pilsner, în ce condiții se produce bere artizanală la noi și care sunt rețetele de succes.

Ce aduce nou berea artizanală?

Berea artizanală este mai mult decât cele 4 ingrediente de bază pe care le știm toți: malț, apă, hamei și drojdie. În primul rând, e un produs natural, fără enzime și conservanți, după rețete autentice. E produsă în loturi mici, fiecare având povestea lui și, ca toate lucrurile făcute manual, cu mici diferențe între fiecare șarjă. Majoritatea microberăriilor din țară îmbuteliază și etichetează sticlele manual, ceea ce adaugă un plus de caracter care nu se regăsește în berile produse pe bandă rulantă. Pe lângă asta, ingredientele în sine oferă incredibil de multe variații, atât când vine vorba de tipurile de malț, de hamei sau chiar de drojdie, dar și de adaosuri (fructe, confimente etc) și de rezultatul final.

Headlineri la Craft Beer Days

beer craft days

Printre cei 10 participanți se numără multe berării cunoscute deja pe scena clujeană: Zăganu, Nemțeana, Sikaru, Hophead, Bere a la Cluj, 1717 Bere Artizanală sau Hop Hooligans, dar vor fi și nume noi, care au apărut abia anul acesta pe piață, cum ar fi Three Happy Brewers. Mai mult, la Craft Beer Days își va face apariția și Bere Lăpușna, din Ibănești Pădure, județul Mureș. Și, pentru că nu poți face un festival de bere artizanală fără să pomenești și de cidru, vor participa și cei de la Cidru Harvester.

Un festival de acest gen nu ar fi complet fără muzică și mâncare bună, așa că organizatorii au inclus în program reprezentații culinare exclusive ale bucătarilor Paul Adrian și Claudiu Câmpean, finalist al emisiunii Master Chef. De atmosferă se vor ocupa o selecție de DJ locali, precum Le Minion, DJ Digital Love și Andrei Puiu.

 * Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății.