Cluj: primele autobuze electrice din România | Când pornesc?

de | | 2 Minute

Cluj: primele autobuze electrice din România | Când pornesc?

Clujul are ocazia unică de a folosi în premieră românească primele autobuze electrice din România. Ele vor circula începând de luna viitoare.

Ne apropiem tot mai mult de conceptul de smart city, prin digitalizarea ghişeelor de la Primărie şi a modului de plată a parcărilor, prin SMS sau online. Introducerea acestor vehicule de ultimă generație în Cluj este privită ca un real succes. Autobuzele sunt dotate cu WiFi, aer condiţionat, camerele video, toate sunt sută la sută electrice.

? Digi24

Cele 11 vehicule „verzi” sunt importate din Polonia, cu 600.000 de euro bucata. 85 % din finanţare provine din fonduri elveţiene, atrase prin proiectele primăriei. Autobuzele se încarcă într-un timp extrem de scurt: aproximativ şase minute în trei staţii rapide, amplasate în diverse puncte ale oraşului. Vor mai exista alte 11 puncte de încărcare, care vor fi mai lente şi vor fi folosite pe timp de noapte.

Alte 19 autobuze în viitor

În următorii ani, Primăria intenționează să mai achiziționeze alte 19 autobuze electrice.

„Folosirea noilor autobuze electrice va contribui la scăderea emisiilor de dioxid de carbon provenite din transportul rutier şi va avea un impact pozitiv direct asupra poluării. Proiectul vizează creşterea numărul de pasageri ai transportului în comun în detrimentul mijloacelor de transport poluante, eficientizarea transportului de suprafaţă, creşterea atractivităţii oraşului ca destinaţie turistică, reducerea impactului negativ asupra mediului.”