Eurocities 2024
La finalul lunii mai, pe durata a trei zile, liderii și primarii orașelor europene și-au dat întâlnire în Cluj-Napoca, pentru a discuta și propune soluții la probleme urbane actuale – precum schimbările climatice, mobilitatea, moștenirea culturală și altele. Cu această ocazie, conferința Eurocities a fost organizată pentru prima dată într-un oraș din Europa de Est.
Sub sloganul Green.Innovative.Resilient, ediția din acest an a reunit 118 orașe europene din 30 de țări, acestea fiind reprezentate de primari, politicieni locali, reprezentanți din sectorul public și experți, precum și ambasadori și consilieri. Li s-au alăturat reprezentanți ai unor organizații internaționale (Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană, UNICEF, Institutul European de Inovare și Tehnologie etc) și universități clujene, europene, dar și din SUA.
Sesiuni-focus și dezbateri
Schimbările climatice și inegalitățile sociale tot mai mari reprezintă o adevărată provocare în Uniunea Europeană, iar orașele joacă un rol crucial în abordarea și atenuarea acestora. În contextul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, care au loc în 9 iunie 2024, liderii orașelor au avut oportunitatea de a-și împărtăși experiențele și așteptările pentru următorii cinci ani. Aceștia și-au subliniat angajamentul pentru o Europă mai verde, mai inovatoare și mai rezilientă.
Pe parcursul celor trei zile, reprezentanții administrațiilor europene au participat la sesiuni-focus și dezbateri pe teme precum: dezvoltarea unor orașe reziliente și neutre climatic, abilități pentru transformarea digitală și sustenabilă, creșterea capacității inovatoare a orașelor și a rezilienței urbane în contextul schimbărilor climatice, colaborări urban-rurale în promovarea tranziției spre o Europă verde etc.
De asemenea, în cadrul programului a fost inclus și The Women Leaders Circle, menit să ofere un cadru de discuții femeilor cu rol de lider în scena politică a orașelor europene. Au fost abordate probleme precum diferența decalajul bazat pe gen în leadership la nivelul administrațiilor locale, nevoia de schimbare și de creare de oportunități pentru femeile din politică.
A fost adoptat noul document strategic pentru următorii cinci ani
Adunarea Generală Eurocities 2024 a adoptat, de asemenea, noul document strategic pentru următorii cinci ani, aliniat cu noul mandat al Parlamentului și al Comisiei.
Evenimentul a reprezentant, astfel, o ultimă oportunitate comună înainte de alegerile europene de a prezenta așteptările orașelor față de noile instituții, de a oferi o alianță strategică și de a încuraja cetățenii să voteze pentru a consolida viitorul Europei și, astfel, indirect al orașelor lor.
Cine sunt primarii care au vorbit la Cluj-Napoca despre viitor?
Primarii care au vorbit în cadrul conferinței Eurocities 2024 sunt recunoscuți pentru eforturile lor în promovarea inovării urbane, a sustenabilității și a dezvoltării sociale și economice în orașele lor.
- Emil Boc, Cluj-Napoca, România – recunoscut pentru promovarea inovării tehnologice și transformarea Clujului într-un hub IT important;
- Alessandro Ghinelli, Arezzo, Italia – cunoscut pentru revitalizarea istorică și turistică a orașului Arezzo;
- Ricardo Rio, Braga, Portugalia – a implementat politici de sustenabilitate care au făcut din Braga un model de dezvoltare verde;
- Mathias de Clerq – Ghent, Belgia – notabil pentru inițiativele sale de incluziune socială și ecologie urbană;
- Ruzdi Shetu, Junik, Kosovo – a promovat dezvoltarea locală și infrastructura în Junik;
- Burchard Jung, Leipzig, Germania – recunoscut pentru revitalizarea urbană și promovarea culturii;
- Hanna Zdanowska, Lodz, Polonia – a transformat Lodz prin proiecte de regenerare urbană și culturale;
- Bev Craig, Manchester, Marea Britanie – notabilă pentru inițiativele de incluziune socială și dezvoltare economică;
- Roelof Bleker, Netwerkstad Twente, Olanda – a promovat colaborarea regională și inovarea în Netwerkstad Twente;
- Bart Tommelein, Ostend, Belgia – a adus Ostend în prim-planul energiilor regenerabile și turismului;
- Ana Maria Martinez Martinez, Rubi, Spania – cunoscută pentru politicile de mediu și sustenabilitate în Rubi;
- Konrad Fijolek, Rzezsow, Polonia – a modernizat infrastructura și a stimulat creșterea economică în Rzeszów;
- Vitalie Vrabie, Ungheni, Moldova – a îmbunătățit infrastructura și a promovat cooperarea transfrontalieră;
- Pekka Timmonen, Vantaa, Finlanda – a promovat inovarea și sustenabilitatea în dezvoltarea urbană a Vantaa;
- Tadeusz Trusskolas, Bialystock, Polonia – Cunoscut pentru dezvoltarea economică și culturală a Bialystokului;
- Juhana Vartiainen, Helsinki, Finlanda – face eforturi pentru a crea un sistem comprehensiv de locuire socială, care include acces la locuințe, suport educațional și de sănătate.
- Tony Dyer, lider Bristol – Notabil pentru politicile de dezvoltare durabilă și incluziune socială în Bristol.
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.