Lucrările la prima strada smart din România se apropie de final
Pe durata stării de urgență, lucrările la dezvoltarea orașului continuă. Astfel, dacă săptămânile trecute Primăria Cluj-Napoca anunța faptul că la ieșirea din starea de urgență, un nou parc îi va aștepta pe clujeni, iată încă o veste bună: lucrările la strada Molnar Piuariu se apropie și ele de final.
Proiectul este unul cu finanțare europeană și presupune o reamenajare completă a tronsonului dintre străzile Dâmboviței și Fabricii de Zahăr (inclusiv a intersecției cu strada Teleorman) care are în vizor crearea unui culoar pietonal modern și o prioritizare a mijloacelor de transport nemotorizate.
Pentru a îmbunătăți calitatea spațiului public și pentru ca orașul să aibă, într-adevăr, prima stradă smart din România, autoritățile au anunțat și următoarele aspecte:
- Vor fi plantați încă 48 de arbori, în completarea celor deja prezenți pe acest tronson;
- Se va instala un mobilier urban modern care le va permite clujenilor să își încarce dispozitivele mobile (telefoane, tablete) prin porturi USB;
- Vor fi amplasate două stații de încărcare rapidă, cu câte două locuri fiecare, pentru mașinile electrice.
În plus, spațiul a beneficiat de instalarea unui sistem de iluminat modern, inteligent, pe baza tehnologiei LED, precum și de un sistem de irigare cu senzori.
Data contractuală de finalizare a proiectului este 15 mai 2020, ulterior fiind aplicate penalizări de întârziere, dacă va fi cazul. Valoarea totală a proiectului este 4.3 milioane de lei.
Descriere sumară a proiectului:
- reorganizarea străzii prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil;
- refacerea întregii suprafețe de călcare;
- reorganizarea intersecțiilor;
- plantarea a 48 de arbori noi, arbuști;
- accesibilizarea spațiului public pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate)
- propunerea unui concept de mobilare urbană modern şi coerent adaptat specificului străzii/zonei;
- lucrări pentru asigurarea iluminatului public şi de siguranţă modern şi performant care să permită creşterea eficienţei energetice;
- lucrări pentru iluminat festiv, iluminat arhitectural, telegestiune, evenimente publice;
- reducerea consumului de energie electrică şi implicit a gazelor cu efect de seră (ex. CO2), prin utilizarea unui sistem de iluminat performant, care folosește tehnologii ce permit reducerea fluxului luminos pentru anumite paliere orare.
- îmbunătățirea sistemului de colectare a apelor pluviale;
- toate elementele infrastructurii edilitare existente și propuse în zonă se vor rezolva în sisteme subterane moderne.
Informații și fotografii via pagina oficială de Facebook Emil Boc.