Prima mașină din Cluj – ce model a fost și ce proprietar a avut

de | | 2 Minute

Prima mașină din Cluj

Prima mașină din Cluj a apărut la începutul secolului XX, când industria automobilelor a crescut semnificativ, luând destul de rapid locul trăsurilor cu cai. Noile tehnologii apărute au făcut ca automobilele să fie construite mult mai ușor și să aibă mai multe avantaje. Drept urmare, mașinile au trecut rapid din fabrici pe drumurile din toată lumea, deci și la noi.

Prima mașină din Cluj – Foto sus: Vechiul Cluj

Poate că numele Studebaker Erskine nu ne spune nimic, însă aceasta a fost marca primei mașini înmatriculate în Cluj-Napoca. Aceasta este un model din seria Studebaker, un producător de automobile din Statele Unite. Studebaker Erskine a avut o viață scurtă, în jur de 100.000 de exemplare fiind fabricate în 1926-1930. S-a dorit promovarea acestui model american de mașini în Europa, astfel că lansarea oficială a avut loc la Paris.

Prima mașină din Cluj PicsWe

Prima mașină din Cluj – Model de mașină din seria Studebaker Erskine (foto: PicsWe)

Conform site-ului Actual de Cluj, unul dintre aceste automobile a venit și la Cluj. Acesta a avut numărul de înmatriculare 1 CLJ. Proprietarul ei se numea Aurel Smăsdan și locuia pe strada Unirei, numărul 11. Din păcate, cam acestea sunt toate informațiile care se cunosc despre proprietar – restul s-a pierdut în negura timpului. Numele proprietarului ne este cunoscut datorită faptului că numerele de înmatriculare erau atribuite proprietarilor și nu mașinilor.

Drept urmare, acesta a fost înregistrat în Anuarul Tuturor Automobilelor, care a fost publicat pentru prima oară în anul 1924. Așadar, singurele informații pe care le avem sunt numele proprietarului, adresa acestuia, modelul mașinii și numărul de înmatriculare.

Prima mașină din Cluj Actual de Cluj

Din același anuar mai putem găsi informații despre primele autovehicule și proprietarii lor din Cluj. Drept urmare, o mașină cu numărul de înmatriculare 2 CLJ aparținea Băncii Agrare, 37 CLJ Băncii Comerciale Române și așa mai departe. De asemenea, și nume ce ne sunt foarte cunoscute au fost printre primii proprietari de autovehicule în Cluj, cum ar fi Banffy sau Telegdi, precum și Primăria Cluj-Napoca, cu un Buick înmatriculat cu numărul 400 CLJ.

Anuarul respectiv, pe care îl putem vedea și în partea stângă, unde avem menționat numele lui Aurel Smăsdan, datează din anul 1929. Având în vedere faptul că modelul Studebaker Erskine a fost fabricat pentru prima oară în 1926, putem deduce că automobilul a fost cumpărat cândva în perioada 1926-1929. Din păcate, nu se cunoaște istoria venirii acestei mașini la Cluj, contextul sau ce s-a întâmplat cu ea. Cu toate acestea, este interesant să aflăm care a fost prima mașină care a circulat pe străzile clujene și care a început povestea traficului automobilelor – trafic care, după cum bine știm, a evoluat și este mai viu ca niciodată.

Foto stânga și sursă informații: Actual de Cluj
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook.