Prima clădire publică verde din România va fi la Cluj-Napoca

de | | 2 Minute

Prima clădire publică verde din România se va afla chiar la Cluj

Cluj-Napoca va avea, în curând prima clădire publică verde din România, prietenoasă cu mediul înconjurător și consum energetic foarte redus. Este vorba chiar despre sediul Consiliului Județean Cluj. Astfel, Clujul va avea onoarea de a avea prima clădire publică verde din toată țara.

În acest scop, s-a demarat un concurs de proiecte pentru demararea de acțiuni menite să aducă clădirea Consiliului Județean Cluj la standarde BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method). Se are în vizor corpul principal al clădirii, dar și extinderea clădirii. Proiectul în sine privește mai mult noul corp al clădirii ce urmează a fi construit. Acesta va fi conectat la spațiul public, dar și la clădirea principală a Consiliului Județean.



Concursul de arhitectură, care a fost organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, oferă drept premiu I atribuirea contractului de proiectare, cu o valoare estimată de 970.000 de lei. Drept urmare, câștigătorul ca contracta serviciile de proiectare. Acesta va demara construcția noului corp, conectarea la cel original, precum și amenajările interioare și exterioare. Scopul final va fi realizarea primei clădiri verzi publice din România.

Clădirea va fi prevăzută cu sisteme inteligente de gestionare a utilităților, dar și de stimulare a metodelor de transport alternative, favorabile mediului, cum ar fi bicicleta. Se vor prevedea, de asemenea, șis tații de încărcare a vehiculelor electrice. Clădirii i se va adăuga o zonă de acces pentru persoanele cu dificultăți locomotorii, dizabilități și probleme de văz, de auz. Astfel, se va permite accesul tuturor în clădire.

De asemenea, prima clădire publică verde din România va respecta și standardul de clădire cu consum energetic aproape zero. Drept urmare, nivelul maxim de consum de combustibili fosili de 69 kWh/mp/an și un nivel maxim de emisie de dioxid de carbon de 19 kg/mp/an. Vor fi implementate, de asemenea, și soluții pasive pentru reducerea consumului. Se vor implementa sisteme de umbrire pentru evitarea supraîncălzirii, ventilare naturală, iluminat natural și masă termică.



Proiectele pentru prima clădire publică verde se vor putea depune până pe data de 13 mai 2019. Câștigătorul va fi anunțat pe 20 mai 2019.