Cum funcționează prima anticafenea din Cluj?
ScoutHouse, căci așa se numește prima anticafenea din Cluj, se află pe strada Victor Babeș, nr. 33, și este deschisă publicului încă din toamna 2016. În orașul de pe Someș, conceptul de anticafenea este încă inedit și nu foarte explorat. S-ar putea să prindă însă amploare.
De ce să mergi la o anticafenea?
Urci pe stradă, cu laptopul în spate și câteva cărți, în speranța că vei găsi locul ideal pentru relaxare și pentru a-ți spori eficiența, deopotrivă. De ce să nu mergi la o cafenea normală? Pentru că scopul nu e să consumi, ci să-ți valorifici timpul. De obicei, când vrei să lucrezi la un proiect, să citești liniștit o carte, să dezbați niște idei cu un anumit scop sau să te relaxezi alături de colegi și prieteni, opțiunea ar fi să mergi într-o cafenea. Evident, ești nevoit să consumi. Să comanzi o cafea, două, trei, deși nu ai chiar avea nevoie de consumație. Însă trebuie să-ți justifici cumva prezența acolo, nu?
Ei bine, o anticafenea funcționează diferit. Plătești timpul (5 lei / oră, în acest caz), iar ScoutHouse îți pune la dispoziție un spațiu plăcut și luminos, în care te poți relaxa și / sau munci, deopotrivă. Alte facilități? Un wi-fi rapid, videoproiector și imprimantă. În plus, cercetașii asigură (deci gratuit) ceaiul și cafeaua + gustări ocazionale. Sau poți să îți aduci tu mâncare și băuturi non-alcoolice.
Unde?
ScoutHouse se află chiar lângă Hotel Capitolina. Urcând, nu vei putea observa numele anticafenelei pe panou. La coborâre pe Victor Babeș este însă mai evident.
Intră în clădire cu curaj, inspiră aer căci vei urca vreo 3-4 etaje. Urmează săgețile până ajungi la simpatica ușă ce anunță prima anticafenea din Cluj.
Cum e spațiul, ce fac oamenii aici?
Lumina naturală inundă spațiul și te face să zâmbești.
La intrare, primești un animăluț simpatic din hârtie, scanat, care va monitoriza timpul petrecut aici 🙂
Respiri ușurat căci volumul muzicii e perfect, nici prea tare, nici prea încet.
Îți alegi masa, cu priveliște înspre turnul Bisericii Sf. Mihail, iei creionul roșu, căci pixul refuză azi să scrie, și îți așterni gândurile.
În stânga și-n dreapta, câteva persoane. Lovesc de zor tastele laptopului. În spate, două persoane discută în limba germană (parcă). Muzica e tare relaxantă și plăcută.
Îți poți face un ceai, deși ai pofti o cafea (dar ai băut deja destule pe ziua de azi). Într-un spațiu confortabil, câteva persoane s-au așezat pe jos, pe perne, cu vreun laptop sau cărți în brațe.
Tu decizi care-i scopul șederii tale într-o anticafenea
Eliminând constrângerea de a consuma ceva-orice, tu ești cel care decide care-i scopul vizitei tale acolo.
Poți să mergi pentru relaxare și socializare, pentru discuții cu prietenii la un ceai, pentru o deconectare de centrul orașului – căci ai ocazia să îl admiri de la înălțime.
Poți să mergi pentru studiu sau muncă, căci atmosfera e suficient de liniștită pentru astfel de activități (spre deosebire de o cafenea normală). fără a fi însă scufundată într-o liniște absolută și tăcere totală (aici ar fi diferența dintre anticafenea și bibliotecă, de exemplu). Atmosfera e prietenoasă și relaxată, din toate punctele de vedere.
Poți să mergi și pentru evenimente, însă. Căci ScoutHouse este gazdă primitoare pentru diverse ateliere, cursuri, dezbateri, întâlniri organizate, expoziții, seri de muzică, seri de lectură, proiecții de film sau chiar spectacole inedite de teatru.
Orar
Luni-Vineri: 08:00 – 17:00
Sâmbătă-Duminică: 12:00 – 20:00.
Tarife și abonamente:
5 lei / oră
25 lei / zi
80 lei / 20 ore
130 lei / 40 ore
170 lei / 60 ore
300 lei / lună