Premiile Transylvania Mountain Festival 2021

de | | 6 Minute

Mult așteptatul moment al festivalului montan – Transylvania Mountain Festival este cu siguranță cel al anunțării câștigătorilor premiilor și trofeelor TMF, care a avut loc pe 12 Noiembrie în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria.

Cea de-a 4-a expEdiție s-a desfășurat elegant, din nou într-un format ALL MOUNTAIN cu ture și antrenamente outdoor, proiecții de filme la cinema și online. Competițiile TMF s-au derulat în timpul anului, iar festivalul se desfășoară între 26 Octombrie și 19 Noiembrie.

Agenda ediției Deasupra Vârfurilor a inclus expoziții de fotografie, galerie mixed media, artă generate cu AI, activități outdoor precum zborul cu parapanta, drumeții, ture cu caiacul, escaladă, MTB, activități educative de siguranță în condiții de zăpadă, prim ajutor și selecția oficială de film montan difuzată atât la cinema cât și online.

Cu participare internațională din 13 țări, Transylvania Mountain Festival 2021 a devenit unul din cele mai inovatoare evenimente din Europa!

Premiile Transylvania Mountain Festival 2021
Trofeele TMF 2021 realizate de Florin Tamba, sculptor. (Foto: Dan Tăuțan)

Alături de energicul nostru maestru de ceremonii – Bogdan Bob Rădulescu și partenerii ediției, în acest an avem din nou onoarea de vă prezenta fericiții câștigători pentru secțiunile film, fotografie, inovare și activitate montană.

Bogdan Bob Rădulescu - TMF 2021
Bogdan Bob Rădulescu – maestrul de ceremonii TMF 2021 . (Foto: Dan Tăuțan)

TROFEUL TMF 2021 PENTRU FOTOGRAFIE MONTANĂ

Trofeul TMF 2021 pentru fotografie montană se acordă dnei. Julia Roger-Veyer, pentru fotografiile sale impresionante din categoria sport și peisaj, care ne-au purtat deasupra vârfurilor și ghețarilor din Alpii francezi. Felicitări!

Anunțul a fost realizat de dl. Gabriel Motica, fondator Maramontsport și fotograf.

Mulțumiri speciale partenerului sportiv GARMIN Romania, care acordă un ceas Instinct Solar câștigătorului competiție spre a fi folosit în timpul activităților montane.

Mulțumim Maramontsport de asemenea, pentru oferirea unui set de echipament montan pentru drumeție și explorare pe munte!

Premiile Transylvania Mountain Festival 2021 (2)
Prezentarea mesajului dnei. Julie Roger-Veyer pe marele ecran la Cinema Victoria în timpul ceremoniei de premiere TMF 2021

TROFEUL TMF 2021 PENTRU INOVARE MONTANĂ

Trofeul TMF 2021 pentru inovare în medii montane se acordă echipei TERRASIGNA pentru proiectul “National Ground Monitoring – Romania between 2015-2020”! Proiectul a fost realizat pentru a exploata in mod inteligent datele satelitare radar Sentinel-1 disponibile pentru toată suprafața României, cu o frecvență de 6/12 zile, pentru a oferi produse inovative de monitorizare a stabilității terenului și infrastructurii la nivel național, utilizând o tehnica de ultima generație, Interferometria cu Reflectori Permanenți (PSI – Permanent Scatterers Interferometry). Aceasta tehnica permite măsurarea cu precizie milimetrica a deplasării terenului pe direcția de vedere a satelitului (aproximativ verticala) in punctele care reflecta semnalul radar înapoi la sursa. Terrasigna este unul dintre puținii furnizori acreditați de Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru oferirea serviciilor de PSI.

Componenta inovatoare constă atât în metodele de procesare a datelor Sentinel-1 in format SLC (Single Look Complex) și volumul imens al acestor date (10 Tb pe an pe teritoriul României), cât și în produsul obținut, respectiv harta de deformare la nivelul întregii țări, fiind primul produs de acest gen.

Mulțumiri speciale partenerului de profil Translvania IT Cluster care a promovat în fiecare an competiția de inovare în rândul comunității IT din regiune.

Premiile Transylvania Mountain Festival 2021 (3)
Codrina Ilie – reprezentant TERRASIGNA – echipa câștigătoare a trofeului TMF 2021 pentru inovare în medii montane. (Foto: Dan Tăuțan)

TROFEUL TMF 2021 PENTRU FILM MONTAN

Trofeul TMF pentru film montan se acordă filmului și proiectului Swissway to Heaven (CH, 2021) în regia lui Guillaume Broust, producători Guillaume Broust și Cedric Lachat. Filmul explorează zonele de escaladă multi-pitch din Elveția, din perspectiva lui Cedric Lachat născut și crescut aici. Cinci vârfuri și masive montane emblematice sunt prezentate prin intermediul unor ascensiuni dificile (de grad 8a și peste):

 • Eiger, “Odyssée”, 8a+ cu Tobias Suter,
 • Lauterbrunnental, “The Fly”, 8c cu Tobias Suter
 • Gastlosen, “Yeah Man”, 8b+ cu Melissa Le Nevé
 • Wendenstöcke, “Zahir”, 8b+ cu Fabien Dugit
 • Rätikon, “Wögu”, 8c cu Nina Caprez

Evoluția escaladei este dezvăluită prin interviuri cu primii ascensioniști și o încercare din partea cățărătorilor moderni de a urca acele rute tradiționale cu echipament istoric.

Filmul a fost votat și ca cel mai bun film de escaladă din cadrul TMF 2021. Declarația regizorului:

„Swissway to Heaven este un film despre escaladă pur și simplu, ce prezintă o țară extraordinară și munții săi. Publicul va avea ocazia să învețe despre istoria sa, valorile sale și evoluția escaladei multi-pitch. ” – Guillaume Broust

Afișul Swissway to Heaven, regizat de Guillaume Broust (2021).
Swissway-to-Heaven - GUILLAUME-BROUST (2)
Bogdan Bob Radulescu anunțând filmul câștigător TMF 2021. (Foto: Dan Tăuțan)

TROFEUL TMF 2021 PENTRU ACTIVITATE MONTANĂ

În 2021 juriul a analizat activitatea montană din perspectiva rezultatelor sportive montane, implicării în acțiunile comunității montane și dedicării pentru promovarea activităților montane în rândul noilor generații.

Pentru rezultatele deosebite pe parcursul întregii cariere în escaladă sportivă și alpinism, schi-alpinism și ciclism montan, trofeul și premiul TMF 2021 pentru activitate montană se acordă dlui. János Török cunoscut sub numele de “Joe Indianul”.

Începându-și carierea în alpinism și escaladă prin 1985 el este și protagonistul a +70 de trasee de escaladă în Cheile Turzii, Vadul Crișului, Cheile Bicaz, Creasta Cocoșului, faleza Limpedea, etc.

Palmaresul ascensiunilor montane include pereți mari din Alpi (Eiger, Matterhorn, Grand Jorasses, etc.) și expediții în Himalaya (Nanga Parbat). Întotdeauna atent la partenerii să de cățărare, Joe se diferențiază prin mișcările elegante, viteză și un mental de invidiat.

Cariera în schi-alpinism a demarat prin 1995, atingând rapid performanțe înalte! A urcat pe podiumul campionatelor naționale și internaționale, atât la proba individual cât și la cea de echipă, aducând peste 30 de titluri și medalii!

A fost atât un pasionat cu performanțe deosebit cât și un pionier în domeniul ciclismului montan, câștigând și organizând câteva curse!

În plus față de cele de mai sus Joe este și salvator montan.

Felicitări János Török cunoscut drept “Joe Indianul”.

Mulțumim Garmin Romania – partenerul nostru sportiv pentru susținerea premiului cu un Garmin Instinct Solar!

Mulțumiri speciale Maramontsport pentru susținerea premiului cu echipament montan.

János Török numit și Joe Indianul – invitat special și câștigător al trofeului TMF 2021 pentru activitate montană. (Foto: Dan Tăuțan)

Premiile au fost anunțate pe scenă, într-o manieră hibrid, în prezența maestrului nostru de ceremonii – Bogdan Bob Rădulescu, delegații oficiali pentru recepția ceremoniei și publicul prezent la proiecția de film de la Cinema Victoria.

Prietenii și organizatorii ediției TMF 2021:

 • Sport partner: GARMIN Romania
 • Expo and screenings partners: Institut Français de Cluj, Cinema Victoria, Atelier Cafe
 • Printing partner: PMA Invest
 • Mountain safety partners: SMURD Cluj, Salvamont-Salvaspeo, Consiliul Județean, EEMGA – Eastern European Mountains Guide Association, PGHM France
 • Specialized partners: Maramont Sport , Avalanșe în Carpați, Vertical Sport, Clubul Alpin Român – Filiala Cluj, Spando Ski Team, Turemio, Rafa Sports, Skai – sala de escaladă,
 • Festival Image and Art Direction: Black Wolf
 • Media Partners: National Geographic Romania, Traveller, Cosmopolitan Romania, Rock FM, Kiss FM , Cluj.com, Info Traffic, Iulius Mall Cluj, Ski & Outdoor Magazine, Transilvania IT, Cluj Life, Augsburg pe românește, Visit Cluj
 • Partners: Elf’st – marketing & investment, The Genuines
 • Organizers: Asociația TMF, CSAU – Clubul Sportiv Alpin Universitar

Anunțarea premiilor Transylvania Mountain Festival 2021 au fost făcute conform calendarului anual, în format hibrid. Felicitări pentru organizare!

—————

Asociația TMF promovează cunoașterea și explorarea mediului montan prin sport, educație, artă și știință – iar Transylvania Mountain Festival este locul unde se întâlnesc atleții, exploratorii, inovatorii și creativii îndrăgostiți de natură și de munte! Sperăm ca acest program să inspire comunitatea locală și internațională, să genereze noi inițiative și proiecte care readuc spiritul muntelui și iubirea pentru Natură printre noi.